Östtimor
Indonesien har trappat upp våldet mot befolkningen på Östtimor. Den 12 november förra året genomförde indonesisk militär en massaker på civila, som deltog i ett fredligt sorgetåg i Östtimors huvudstad Dili -- minst 200 personer dödades. Denna händelse väckte stor upprördhet världen över.
Sverige måste med kraft reagera på dessa grova brott mot Östtimors befolkning. Sverige bör i FN ta initiativ till att en oberoende kommission, med deltagande från mänskliga rättighetsorganisationer såsom Amnesty International, får i uppdrag att undersöka brott mot mänskliga rättigheter.
Indonesiens regering måste dra bort sina väpnade styrkor från Östtimor och skapa politiska förutsättningar för en folkomröstning om Östtimors framtid. Det är inte acceptabelt att Indonesien nonchalerar FN:s beslut. Enligt uppgifter i massmedia (TT-Reuter) har Indonesiens utrikesminister Ali Alatas bestämt sagt nej till tanken på en folkomröstning. Det är en principsak, säger han. Våldet kommer att fortgå så länge denna rätt förnekas Östtimors folk.
Den svenska regeringen bör i FN och andra internationella sammanhang verka för att folkomröstningen verkligen kommer till stånd.
Mot bakgrund av den allt allvarligare situationen i Östtimor, bör FN idag etablera en permanent närvaro i territoriet, dels för att garantera den timoresiska befolkningens liv och säkerhet, dels för att säkerställa folkets rätt till självbestämmande.
Västpapua
Fram till 1962 tillhörde västra delen av Nya Guinea Nederländerna. I New York beslöts då att området skulle överföras till Indonesien trots befolkningens protester. Sverige accepterade denna införlivning 1969. Det finns all anledning för den svenska regeringen att överväga en förändrad hållning i detta fall och ta upp frågan till omprövning i FN.
I 25 år har det papuanska folket under ledning av frihetsrörelsen OPM (Organisationen för ett fritt Papua) kämpat för sin självständighet. Svenskt bistånd bör kunna kanaliseras direkt till OPM för att komma den papuanska befolkningen direkt tillgodo.
Genom ett transmigrationsprogram pågår i dag en utrotning av den ursprungliga befolkningen. Folkförflyttningar av det här slaget kan inte accepteras. Sverige bör reagera och internationellt verka för att dessa tvångsförflyttningar upphör.
Bistånd till Indonesien
Så länge Indonesien bryter mot mänskliga rättigheter på det sätt som nu sker och dessutom vägrar att medverka till en folkomröstning i Östtimor bör Sverige varken lämna bidrag eller u-krediter till den indonesiska staten. Under budgetåret 1991/92 betalades totalt ut 5,8 miljoner kronor varav merparten avser tekniskt samarbete. För övrigt har biståndet tredubblats i förhållande till budgetåret 1990/91.
Sverige deltar sedan juli 1992 i det nya biståndskonsortiet CGI (Consultative Group on Indonesia) genom den Nordiska Investeringsbanken (NIB). Tidigare deltog Sverige som observatör i IGGI (Inter Governmental Group on Indonesia). Denna grupp upplöstes förra våren av Indonesien, som var missnöjt med de krav på efterlevnad av mänskliga rättigheter som restes av Nederländerna.
Enligt uppgifter i Jakarta Post har den Nordiska Investeringsbanken förbundit sig att ge Indonesien 55 miljoner dollar i bistånd. Biståndsministern har i en frågedebatt i riksdagen svarat att NIBs beslut endast fattas på kommersiella grunder. Viss jämförelse gjordes med Världsbanken. Världsbanken ställer dock alltmer krav på motttagarländerna och pengarnas användning. Sverige bör också kunna göra detta inom ramen för sitt engagemang i NIB. Om NIB inte kan ställa krav på Indonesiens efterlevnad av mänskliga rättigheter så bör Sverige verka för att NIB utgår ur CGI.
Vapenexport
Sverige har under årens lopp exporterat en mängd krigsmateriel till Indonesien. Under åren 1986--89 levererades t.ex. för 223 miljoner kronor trots att det i princip rådde förbud att exportera vapen på grund av inre oroligheter. Regeringen har gett tillstånd till denna utförsel med motiveringen att det rör sig om följdleveranser. 1990 förekom ingen export men 1991 såldes för 1,8 miljoner.
När det gällde konflikten i forna Jugoslavien beslöt regeringen att stoppa all export. Det borde regeringen även göra i fallet Indonesien med hänsyn till det ökade våldet och att Indonesien klart deklarerat att det inte kommer att följa FNs beslut angående folkomröstning på Östtimor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser av FN i Östtimor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkomröstning i Östtimor,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Västpapua,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd eller u-krediter till Indonesien,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Nordiska investeringsbanken,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vapenexport till Indonesien.
Stockholm den 21 januari 1993 Ingela Mårtensson (fp)