Propositionen börjar med att slå fast att ''Sveriges säkerhetspolitik syftar ytterst till att bevara vårt lands frihet och nationella oberoende''. Vidare sägs att ett viktigt inslag i säkerhetspolitiken är att utåt verka för avspänning, nedrustning, samarbete och demokratisk utveckling. Det är min bestämda uppfattning att det gör man inte genom att sprida allt fler vapen i världen.
Många krig har blivit så brutala och förödande för människor just därför att vapenproducerande länder försett tidigare diktatorer med mängder av vapen. Det gäller såväl Somalia och forna Jugoslavien som Irak.
Om Sverige ska vara trovärdigt i sina ansträngningar för nedrustning i världen, kan de inte förenas med ambitionen att bli ledande leverantör av krigsmateriel i Europa. Denna målsättning har det numera statsägda Bofors satt upp. Inom försvarsindustrin bedömer man utsikterna till ökad export som mycket goda inte minst med tanke på de förutsättningar som förslaget till ny lag om krigsmateriel ger.
Om Sverige menar allvar med att verka för avspänning och nedrustning då bör också reglerna för vapenexport även fortsättningsvis vara mycket restriktiva och inte medge ökade möjligheter till utförsel av svenskt krigsmateriel genom en mängd undantag.
Definition av krigsmateriel
Propositionen föreslår att regeringen även i fortsättningen ska bestämma vad som i lagens mening utgör krigsmateriel. Däremot föreslås en förändring vad gäller själva klassningen såtillvida, att den ska delas upp i en ''hårdare'' och en ''mjukare'' grupp. Det kan i sig leda till en ökning av tillstånden.
Allvarligare är dock att varor, som har betydande militär användning, fortfarande ska kunna exporteras till krigförande länder. Ett sådant exempel var Boghammars försäljning av snabbgående patrullbåtar till Iran under det pågående kriget med Irak. Trots att det inte fanns stöd i lagen för att förbjuda exporten lyckades regeringen förmå företaget att stoppa exporten. Medborgarkommissionen tog upp detta problem och föreslog att regeringen tillfälligt skulle kunna få förordna att en vara som inte klassificerats som krigsmateriel men som fått militär användning skulle omfattas av bestämmelserna om utförsel.
Propositionen tar upp detta förslag till diskussion och avfärdar det med ''risken för påtryckningar på den svenska regeringen från utländskt håll då det skulle vara av intresse för någon part att åstadkomma inskränkningar i den fria handeln med en viss förnödenhet''. Men det var just det som hände i fallet med Boghammarbåtarna. Sverige föll undan för USA:s påtryckningar trots att det inte fanns stöd i lagen. Just därför borde det finnas en laglig möjlighet att stoppa sådana leveranser. Inte heller kan det anses tillfredsställande att Sverige säljer militärlastbilar till Marocko -- ett land som sedan 16 år tillbaka befinner sig i krig med Västsahara.
En ny definition av krigsmaterielbegreppet borde ta hänsyn till i vilket sammanhang ett materiel är avsett att användas.
Export till krigförande länder
Internationell rätt reglerar förhållandet för neutrala stater. För att omvärlden ska respektera att ett land är neutralt, får det inte exportera vapen till en av parterna i en krigssituation. Sveriges neutralitet har varit föremål för mycken diskussion och tolkning den senaste tiden. Utgångspunkten för vår säkerhetspolitik är dock fortfarande, vilket påpekas i propositionen, ''den militära alliansfriheten med skyldighet att upprätthålla en betryggande självständig försvarsförmåga för att vi ska kunna vara neutrala i händelse av ett krig i vårt närområde''.
Hittills har vapen kunnat exporteras till våra nordiska grannar och neutrala stater i Europa utan hinder även om dessa stater skulle komma i krig. Utredningen ''Utlandssamverkan på krigsmaterielområdet'' (SOU 1989:102), som låg till grund för regeringens proposition, föreslog att dessa undantag skulle tas bort. I stället föreslås nu att undantagen ska utökas till att dessutom gälla alla EG- stater. Detta står i strid med folkrätten, om vi menar allvar med att vi ska vara neutrala vid krig i vårt närområde.
För att klara av diskussionen om folkrätt och neutralitet tolkar propositionen Haag-konventioner från 1907 på så sätt att en neutral stat inte får exportera, men att det står privata företag fritt att exportera vapen -- en tolkning som gjordes då konventionerna undertecknades. Folkrättskommittén skrev dock i ett betänkande 1984, att det är tveksamt om dessa liberala regler gäller i dagens läge. Till saken hör numera att det nya Bofors ägs av staten, och då görs i propositionen den tolkningen att statliga bolag kan räknas som privata företag.
Enligt juridisk expertis på UD föreligger det risk för att Sverige kan komma att bryta mot folkrättens förbud mot export av krigsmateriel till krigförande länder.
Vidare föreslås att ammunition ska betraktas som följdleverans och därmed även fortsättningsvis kunna exporteras till ett land som hamnat i krig. Det innebär t.ex. att Sverige, om det inte fanns ett FN-embargo, skulle kunna sälja ammunition till forna Jugoslavien. Det kan inte accepteras.
I propositionen framhålles nödvändigheten av samarbete med andra länder vad gäller utveckling och produktion av krigsmateriel -- framförallt avses EG-länder.
Det föreslås att om en produkt, som tagits fram i samarbete med ett annat land, har ''en övervägande utländsk identitet'', då gäller inte de svenska riktlinjerna. Dessutom föreslås att ytterligare undantag ska kunna göras om det finns svenskt försvarspolitiskt intresse.
Illegal reexport av svenskt krigsmateriel
Propositionen föreslår:
En stat som trots åtagande gentemot den svenska regeringen har tillåtit eller underlåtit att förhindra vidareexport av svensk krigsmateriel skall i princip inte komma i fråga som mottagare av sådan materiel från Sverige så länge omständigheterna kvarstår.
Detta är en oklar formulering som kan ge upphov till svårigheter att tolka. Vilka omständigheter åsyftas? Det borde klart framgå att ett land som vidareexporterat svenskt krigsmateriel utan erforderligt tillstånd inte bör komma ifråga som köpare under en viss tidsperiod, t.ex. 5 år.
Omställning av militär produktion till civil
Utvecklingen inom krigsindustrin går mot en större internationalisering. Det innebär att det är köparnas behov och företagens vinstintressen, som kommer att gälla i allt högre grad. De nationella lagarna och riktlinjer får mindre betydelse. Sverige bör inte anpassa sig till denna utveckling.
I stället för att förse all världens länder med vapen, så bör vi, enligt min mening, verka för nedrustning och omställning av militär produktion till civil. Sverige skulle kunna vara banbrytare på detta område. Vi har följt upp ett FN-beslut och gjort en omfattande utredning av möjligheterna, vilka presenterades i betänkandet ''Med sikte på nedrustning'' (SOU 1984:62). Nu gäller det att omsätta den i praktiken.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vapenexportens omfattning,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en definition av krigsmateriel i enlighet med vad som anges i motionen,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag till riktlinjer för utförsel av krigsmateriel som står i överensstämmelse med konventioner om neutralitet,
4. att riksdagen beslutar att se över den bestämmelse som gäller köparländer som brutit mot svenska åtaganden,
5. att riksdagen hos regeringen begär att initiativ tas vad gäller omställning av militär produktion till civil produktion.
Stockholm den 7 oktober 1992 Ingela Mårtensson (fp)