Förstärk samarbetet i Europa och i Norden
Europas folk fick efter Berlinmurens fall en unik möjlighet att skapa ett öppet, demokratiskt och samarbetande Europa. Ett Europa som gemensamt -- från öst till väst -- arbetar för att lösa de stora miljöproblemen, pressa tillbaka massarbetslösheten och utjämna de regionala orättvisorna.
Det främsta hotet mot en sådan positiv utveckling utgörs i dag av det sociala sönderfallet, den ekonomiska krisen och de växande motsättningarna i Östeuropa. För att lösa upp och mildra dessa motsättningar krävs alleuropeiska gemensamma insatser för att stödja uppbyggnaden av politisk demokrati i Central- och Östeuropa. Lika viktigt är gemensamma ekonomiska och politiska åtgärder som motverkar massarbetslöshet och social misär.
Planerna på Europeiska Unionen som de uttrycks i EG- staternas Maastrichtfördrag syftar inte till alleuropeiskt samarbete. Tvärtom byggs nya murar mellan öst och väst.
Maastrichtfördraget bekräftar EG:s grundläggande ideologi: marknadsliberalism och stordrift inåt, tullar och gränsbevakning utåt. Ekonomisk tillväxt prioriteras framför miljöhänsyn. Prisstabiliteten är viktigare än bekämpande av massarbetslösheten. Tullmurar som skydd för den inre marknaden går före frihandel.
EG:s unionsplaner visar tydligt avsikten att skapa en västeuropeisk stormakt som ska kunna konkurrera med USA och Japan på världsmarknaden. EG:s målsättning är att skapa en ekonomisk-monetär union -- med gemensam valuta och gemensam centralbank. Detta tillsammans med målet att bygga en centralistiskt styrd politisk union leder i sin förlängning till en militärunion med gemensam, militär styrka.
Vänsterpartiet anser det helt nödvändigt med alleuropeiska -- i vissa fall överstatliga -- lösningar på Europas problem. Det gäller gränsöverskridande miljöproblem, säkrandet av fred och nedrustning samt mänskliga rättigheter.
Kapitalets globalisering kräver ett förstärkt övernationellt fackligt och politiskt samarbete för att motverka social dumping och arbetslöshet. För att lösa Europas ekonomiska problem krävs ökat europeiskt samarbete. Vänsterpartiet arbetar för att tillsammans med röda och gröna partier och rörelser i Europa utveckla en radikal ekonomisk politik i ett internationellt perspektiv. Vänsterpartiet vill bidra till att skapa och utveckla nya samarbetsformer för att komma till rätta med dessa gränsöverskridande problem.
Ett förstärkt samarbete i hela Europa får inte leda till ''eurocentrism''. Det helt avgörande problemet i vår värld är den orättvisa fördelningen mellan Nord och Syd. Ett ökat samarbete i Europa måste ha som mål att åstadkomma en solidarisk värld. En viktig uppgift är att riva Nords tullmurar.
Allt internationellt samarbete måste byggas upp med full respekt för demokratins principer. Svensk demokrati är intimt förbunden med den nationella självbestämmanderätten. Överlåtande av nationell suveränitet kan därför endast accepteras på avgränsade områden och genom särskilda demokratiska beslut.
Hand i hand med ett utvecklat europeiskt samarbete går en förstärkning av det nordiska samarbetet. Den nordiska samhällsmodellen -- med politisk demokrati, välfärd och folkrörelseengagemang -- kan bättre försvaras och utvecklas genom ett ökat samarbete. I stället för att som nu avrusta Nordiska Rådet som parlamentarisk samarbetsorganisation borde det vitaliseras och demokratiseras. Tankarna från 1970 års Nordekplan om ett tätare ekonomiskt och politiskt samarbete borde återföras till den politiska dagordningen.
EG är världens största handelsmakt och därmed en realitet och viktig maktfaktor i Europa. Vänsterpartiet anser att samarbetet inom EG mellan gröna och röda progressiva krafter för ett öppet och demokratiskt Europa är av synnerligen stor betydelse. Samarbetet når framgång om det är av pragmatisk karaktär och inte ett uttryck för allmän ideologisk solidaritet med vissa grupper och partibildningar. I arbetet med unionsplanerna inom EG spelar bl.a. idéerna om ett ''Europa i flera rum'' en betydelsefull roll.
Det bästa bidraget Sverige kan ge till kampen mot unionsplanerna och för ett öppet Europa är ett bestämt nej till medlemskap i EG/EU. Sverige som fri stat väger tyngre i det alleuropeiska samarbetet än som delstat i en union.
Sverige behöver goda förbindelser med EG och andra länder i Europa. Detta kan garanteras och säkras genom frihandel och politiskt samarbete i t.ex. ESK. Handelsreglerna i Gatt och frihandelsavtal mellan EG och enskilda EFTA-länder säkrar Sveriges ekonomiska ställning. 1973 års frihandelsavtal kan kompletteras med andra bilaterala samarbetsavtal. Det framförhandlade EES-avtalet är däremot inget varaktigt och självständigt alternativ. Det garanterar inte svenska väsentliga intressen, bland annat miljö, regionalpolitik, kommunalt självbestämmande, konsumentskydd, arbetsrätt och arbetsmiljö. I praktiken tvingas Sverige också följa beslut som utarbetas och beslutas av EG. Vänsterpartiet avvisar EES-avtalet i nuvarande form. Vi kommer därför att motverka varje försämring av svensk lagstiftning som EES- avtalet leder till. Vårt mål är att avtalet omförhandlas, sägs upp eller går till folkomröstning. Frågan om EES-avtalet behandlas i en kommittémotion från Vänsterpartiet.
Vi förespråkar att folkomröstningen hålls separat från riksdagsvalet 1994. Riksdagen bör i god tid före folkomröstningen uttala sig för att omröstningsresultatet följs och att det endast kommer att föreligga två alternativ: ja eller nej till medlemskap. Vänsterpartiet arbetar för ett nej till EG/EU inför folkomröstningen om svenskt medlemskap.
I folkomröstningen är det viktigt att även invandrare med annat medborgarskap än svenskt får delta.
Vänsterpartiet kommer att bidra aktivt i byggandet av en bred folkrörelse som har som mål att hålla Sverige utanför medlemskap i Europeiska Unionen. Vi vill samarbeta med alla demokratiska och antirasistiska unionsmotståndare.
Om Sveriges folk skulle rösta ja till medlemskap kommer Vänsterpartiet att ställa upp kandidater i valet till EG-parlamentet. Partiet utesluter inte möjligheterna att medverka i en bredare unionskritisk valallians. Målet på sikt blir då att förmå Sverige att lämna EG eller att åstadkomma en upplösning av unionen. Ett sådant arbete står inte i motsättning till att verka för ett bättre och mer demokratiskt EG/EU.
Försvara det nationella självbestämmandet och den parlamentariska demokratin
Enligt den svenska grundlagen ska all offentlig makt utgå från folket. Sverige har ett parlamentariskt styrelseskick där den offentliga makten utövas under lagarna och där riksdagen stiftar lag. Folkstyret utövas också genom den kommunala självstyrelsen.
Med ett EG/EU-medlemskap gäller detta bara om inte EG/EU beslutat annorlunda. Riksdagen upphör att vara ensam lagstiftare. I EG/EU har kommissionen i det närmaste monopol på initiativrätten till EG/EU:s motsvarighet till våra lagar, och besluten tas av ministerrådet.
EG:s motsvarighet till våra lagar står över den inhemska lagstiftningen. Enligt domar utfärdade av EG-domstolen kommer vår grundlag att bli en femterangslag under EG:s regelverk. Över våra grundlagar står EG-traktaterna, EG- förordningarna, EG-direktiven och EG-domstolens domar.
EG:s kommissionärer och EG-domstolens domare skall i sitt handlande vara helt oberoende av sina hemländers regeringar. Det offentliga samtalet inför beslut till nya lagar kommer att påtagligt reduceras på grund av frånvaron av offentlighetsprincip och meddelarfrihet i EG-systemet. Själva besluten om lagarna kan också komma att tas utan offentlighet.
I de allmänna valen i Sverige kommer det svenska folket bara att indirekt kunna påverka en del av EG/EU:s lagstiftande församling. Sverige kan komma att få 4--5 röster av cirka 90 röster i ministerrådet.
Inom ett växande fält av politiken kommer därmed vid ett EG/EU-medlemskap lagstiftningen endast marginellt att kunna påverkas genom allmänna val i Sverige. Givetvis kommer också våra ministrar att marginellt kunna påverka normbildningen för andra länders folk. I Sverige likaväl som i andra medlemsländer urholkas givetvis det nationella självbestämmandet, demokratin och parlamentarismen. Detta är det viktigaste skälet till att vi säger nej till ett medlemskap i EG/EU och yrkar på att förhandlingarna ska avbrytas och ansökan dras tillbaka.
Maastrichtfördraget medför vidare att den politiska makten i än större utsträckning förs över från folkvalda nationella organ till EG-kommissionens byråkrati och de slutna ministerrådsmötena.
Skulle de nuvarande förhållandena när det gäller folkmaktens utövande i EG-systemet radikalt ändras som resultat av den politiska diskussion som förs i Europa, och som utlöstes av folkomröstningen i Danmark, kan givetvis en ny situation uppstå. Skulle också i övrigt helt andra förutsättningar uppstå i framtiden kan givetvis frågan om en ny hållning till ett i vår konstitution reglerat samarbete i Europa tas upp till ny prövning. Mer erfarenheter kan då också ha vunnits av ett omförhandlat EES-avtal, frihandelsavtalet och andra avtal i Europa.
EG-rättsligt bindande undantag och regler
Trots den omfattande opinion mot ett svenskt medlemskap i EG/EU som på olika sätt registrerats i vårt land avser regeringen när detta skrivs att inleda förhandlingar om ett sådant medlemskap. Om inte Vänsterpartiet får stöd för de ovan formulerade kraven om ett avbrytande av förhandlingarna och ett återkallande av ansökan om medlemskap i EG/EU vill vi föra fram följande krav på EG-rättsligt bindande undantag och regler i ett avtal om medlemskap med EG/EU. Avsikten är att säkra grundläggande demokratiska värden och väsentliga krav till skydd för säkerhet, hälsa och miljö.
Vi kräver vidare att i den mån Sverige ingår i organ som är gemensamma för EG/EU och Sverige, ska Sveriges representation ha jämn könsfördelning.
Undantagen och reglerna ska vara permanenta och utformade så att de håller för prövning ända upp i EG- domstolen. De krav som formuleras i det följande är också vägledande för våra kommande ställningstaganden i anpassningsprocessen till EG.
I. Demokratin och det nationella självbestämmandet 1. Det svenska medlemskapet i EG/EU ska utformas på ett sådant sätt att EG-rätten inte överordnas svensk grundlag och lagar. I ett särskilt avtal ska garanteras att de domar som ställer EG-rätt över nationell rätt inte ska tillämpas i Sverige.
2. Sverige ska garanteras rätt att förstärka och utveckla offentlighetsprincipen och meddelarfriheten samt minska utrikessekretessens omfattning.
3. Sverige ska ges möjlighet att delta i förberedelserna för beslut om regler i EG på ett sådant sätt att företrädare för alla riksdagspartier, berörda myndigheter och intresseorganisationer får tillgång till beslutsunderlag på svenska språket.
4. I den svenska riksdagen ska finnas ett organ med representanter för alla partier som har rätt att besluta om riktlinjer för regeringens agerande i ministerrådet.
5. Ställningstaganden som svenska ministrar gör i beslut om regelverk i Ministerrådet ska offentliggöras.
6. Den svenska meddelarfriheten ska utan inskränkning gälla i Sverige för svenska statstjänstemän även när de tar del av handlingar som de får på grund av Sveriges medlemskap i EG/EU. Utrikessekretessen får ej utvidgas som en följd av EG-medlemskapet.
II. Utrikes- och säkerhetspolitik 1. Sveriges alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig måste bestå. Sverige bör nu deklarera att vi avvisar en samordning av den svenska försvarspolitiken med EU:s försvarspolitik liksom ett svenskt medlemskap och observatörskap i WEU.
2. Sverige ska ha rätt att behålla de ingångna frihandelsavtalen med Östeuropa och ha mer generösa importvillkor för länder i tredje världen även vid ett medlemskap i EU. Medlemskapet får inte innebära tvång att resa handelshinder mot t. ex. u-länder, Central- och Östeuropa.
3. EG-samarbetet ska inte innebära ett ökande samarbete på krigsmaterielområdet.
4. Sverige ska ha rätt att avstå från deltagande i sanktioner mot tredje land som ej beslutats av FN eller ESK om ej annat beslutats av riksdagen.
5. Sverige ska bibehålla möjligheterna att självständigt bedriva en human och solidarisk flyktingpolitik även om man inte lyckas utarbeta ett godtagbart alleuropeiskt flyktingsamarbete.
III. Ekonomisk politik
EG/EU:s ekonomiska politik måste omorienteras så att lägsta möjliga arbetslöshet får högsta prioritet. Minskade klyftor, ökad regional balans och en integration av ekonomi och ekologi måste också ges hög prioritet.
EU:s beslutade gemensamma ekonomiska politik och planerade institutioner har starkt monetaristisk prägel. EG:s hittillsvarande ekonomiska politik har lett till ekonomisk tillväxt räknad på traditionellt sätt i vissa regioner. Låg inflation, lågt budgetunderskott och en liten offentlig sektor, låg ränta på långfristiga statslån och stabil valuta prioriteras före åtgärder mot hög arbetslöshet, ökade ekonomiska klyftor, många utslagna, regional obalans och växande miljöproblem.
1. Sverige måste ges rätt att stå utanför EMU med dess valutaunion, en gemensam EG-valuta och centralbank.
2. Sverige ska ha rätt att införa regleringar av valutahandeln.
3. Sverige måste garanteras rätten att föra en nationellt kraftfull ekonomisk politik för full sysselsättning, regional balans och en hållbar utveckling. Sverige måste också ha rätt att i samarbete med andra länder utanför EG/EU föra en sådan politik.
4. Sverige ska ha rätt att behålla gränskontrollen för att självständigt kunna besluta om nivåerna på moms och punktskatter och för att kunna bekämpa narkotika- och vapensmuggling.
IV. De arbetandes rättigheter 1. EG/EU ska erkänna Sveriges rätt att ha kollektivavtal som ett tillräckligt medel att reglera förhållandena på arbetsmarknaden utan att dessa avtal måste godkännas av myndigheter och begränsas av EG:s direktiv.
2. Svenska kollektivavtal ska gälla för allt arbete i Sverige, även vid utländska entreprenader, från första arbetsdag.
3. Sverige ska tillförsäkras rätten att ha mer långtgående arbetsmiljökrav än EG/EU.
4. De svenska skyddsombudens ställning och rätt att avbryta farligt arbete ska godtas av EG/EU.
5. EG/EU ska godta att Sverige behåller den s.k. Lex Britannia, dvs. ändringarna i MBL 25 a, 31 a och 42
§§.
6. Sverige ska ha rätt att stödja de arbetandes krav på ökat inflytande i internationella koncerner såväl inom som utanför EG/EU.
V. Miljö
1. Sverige ska tillförsäkras rätten att begränsa varors fria rörlighet på grund av högre krav vad gäller hälsa, miljö och säkerhet. Därför måste Sverige ges undantag från artikel 30 i Romfördraget och Dassonville- och Cassis--de--Dijon-- domarna.
2. Sveriges strängare regler vad gäller livsmedelstillverkning och livsmedelshantering, t.ex. när det gäller färgämnen och andra tillsatser, ska kunna behållas.
3. Sverige ska ha rätt att ha strängare regler vad gäller spridning och användning av klorerade organiska lösningsmedel, asbest, kvicksilver, arsenik, pentaklorfenol, kadmium, organiska tennföreningar, kadmium i gödselmedel, miljöfarliga batterier, ozonnedbrytande ämnen och kemiska bekämpningsmedel.
4. Sverige ska ha rätt att ha och införa strängare krav än EG vad gäller avgaskrav för fordon inklusive kontroll och tillverkaransvar och miljöklassning av personbilar, lastbilar och bussar.
5. Sverige ska ha rätt att reglera utländsk långtradartrafik och tvinga över långväga transporter från landsväg till järnväg. Möjligheten att av miljöskäl få behålla de längre lastbilarna för skogstransporter ska finnas kvar.
6. Sverige måste garanteras rätten att behålla förbud mot slutförvaring och införa förbud mot mellanlagring av utländskt kärnavfall och kärnbränsle.
7. Sverige ska ha rätt att förhindra införsel av miljöfarligt avfall och ha rätt att anpassa storleken av anläggningar för sådant avfall efter det egna landets behov.
8. Sverige ska förbehållas rätten att gå före vid genomförandet av målsättningarna i Agenda 21. Sverige ska ha möjlighet att driva hårdare krav om globala och kontinentala miljöproblem än EG/EU. I första hand ska denna rätt gälla klimatfrågor och försurningsproblem. Sverige ska ha rätt att driva frågor om högre koldioxidskatt. Sverige ska ha rätt att driva krav på miljökonsekvensbeskrivningar före beslut i såväl EG/EU som Världsbanken och liknande organ.
9. Den svenska allemansrätten ska bestå oförändrad och EG/EU ska förbinda sig att inte ställa krav på eller införa regler eller villkor som inskränker denna rätt.
VI. Regionalpolitik och jordbrukspolitik 1. Sverige ska ha rätt att bedriva en mer ambitiös regionalpolitik än den nuvarande. Sverige ska inte underställas EG-kommissionens generaldirektorats övervakning i konkurrensfrågor. Artiklarna 92--94 i Romfördraget om statsstöd ska inte tillämpas i Sverige.
2. Sverige ska ha rätt att fortsätta stödet till Norrlandsjordbruket med dess speciella förutsättningar med kallt klimat, långa avstånd och gles bebyggelse. Den påbörjade omställningen av det svenska jordbruket skall fortsätta.
3. Sverige ska tillförsäkras rätten att införa bo- och brukarplikt för ägande till vissa jordbruksfastigheter i den omfattning riksdagen finner lämpligt.
4. Sverige ska behålla rätten att självständigt besluta om jakten på vilda djur.
VII. Konsumentpolitik 1. Den svenska alkoholpolitiken med statligt monopol i inköp, distribution och försäljning av alkoholdrycker ska bibehållas. Undantag från artikel 37 i Romfördraget och dithörande domar ska ges i Sverige.
2. Sverige ska ha rätt att behålla det statliga monopolet på receptbelagda läkemedel.
3. Sverige ska ha rätt att förbjuda alkohol- och tobaksreklam liksom åsiktsreklam och reklam riktad till barn under 12 år.
4. Sverige ska bibehålla rätten att ställa höga krav vad gäller livsmedel. Krav på god djurhållning och livsmedelshygien liksom krav på att livsmedel inte ska komma från djur som behandlats med hormoner eller antibiotika eller utfodrats med kadavermjöl ska kunna ligga till grund för importhinder av livsmedel.
5. Sverige ska ha rätt att bibehålla lagstiftning om varumärkning för allergiframkallande ämnen och ämnen med cancerogena effekter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att ansökan om medlemskap i EG återkallas och att påbörjade förhandlingar om detta medlemskap avbryts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkomröstning om svenskt medlemskap i EG/EU,
3. att, vid avslag på yrkande 1, riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämn könsfördelning av Sveriges representation i EG:s/EU:s gemensamma organ,
4. att, vid avslag på yrkande 1, riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om EG- rättsligt bindande undantag och regler i ett avtal om medlemskap i EG/EU.
Stockholm den 26 januari 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v)