EG-kommissionens förslag
EG-kommissionen har lagt fram ett förslag som syftar till att i lag reglera handel med sådana föremål som har stor betydelse för medlemsstaternas kulturhistoria. Dessa föremål skall kunna få status av ''nationell kulturskatt'' om deras ekonomiska värde överstiger vissa av kommissionen föreslagna belopp, vilka varierar beroende på föremålskategori. I detta förslag söker man alltså förena kravet på ett fritt varuflöde med skyddet av vad man kallar ''nationella kulturskatter''. Förslaget förutsätter att varje land upprättar listor över de mest oskattbara nationella kulturföremålen och bygger dessutom på gemensamma värdegränser för olika värdeföremålskategorier. Värdegränserna är generellt mycket högt satta. Som exempel kan nämnas att värdegränsen för måleri och teckningar från tiden före 1900 är satt till ca 560 000 kronor, för bildhuggeri och skulpturkonst ca 375 000 kronor,för antikviteter mer än 100 år gamla: möbler ca 150 000 kronor, musikinstrument ca 150 000 kronor, övriga föremål ca 375 000 kronor.
Den svenska lagen
Den svenska lagen om skydd mot utförsel av kulturföremål har kommit till för att skyddet skall kunna omfatta ett brett kulturarv med tonvikt på den folkliga kulturen. (Jfr prop 1984/85:179.) För sådana kulturföremål finns enligt vår svenska utförsellag ingen värdegräns just för att skydda det folkliga kulturarvet: svenska möbler, speglar, klockor, musikinstrument och signerade fajanser samt föremål från allmogekulturen.
Sverige har alltsedan 1927 skyddat delar av sitt äldre kulturarv mot export. Under 1960-talet utsattes Sverige för ett hårdnande tryck från den utländska antikvitetsmarknaden. Den under följande decennier alltmer accelererande utförseln och behovet av ett vidgat skyddsnät för de vitala delarna av det svenska kulturarvet ledde 1985 fram till nya lagbestämmelser. Lagen är sådan att den ger skydd åt de mest utsatta grupperna.
Bakgrunden till behovet av skydd mot utförsel av kulturföremål är självfallet att dessa generellt får en större uppskattning, dvs betalas bättre, i utlandet än inom Sverige. Speciellt gäller detta det nuvarande EG-området. Endast under 80-talets extrema ekonomiska förhållanden har prisnivån i Sverige legat i paritet med eller överträffat de internationella priserna. Denna tid är dock nu förbi och den svenska handeln är åter alltmer inriktad på export.
Av ansökningar om exporttillstånd och genom förhandsbedömningar inför s k kvalitetsauktioner stoppar Nordiska museet i dag ca 30 %. Detta motsvarade under 1991 475 föremål från skilda samhällsgrupper som hade stor betydelse för det svenska kulturarvet. Endast ett fåtal av dessa nådde upp till de av EG-kommissionen föreslagna värdetrösklarna och av dessa var inget från den folkliga föremålskulturen.
Inrättandet på 1980-talet av särskilda exportkontrollgrupper inom Tullverket har verksamt bidragit till att hålla den illegala utförseln av kulturföremål nere. Den preventiva effekten av gruppernas arbete har varit av den allra största betydelse.
Det som är grundläggande för den svenska lagstiftningen vad gäller skydd av kulturföremål är tanken på att de utgör delar av ett kulturarv. Detta framgår tydligt både av förarbetena till lagen och av själva lagtexten. Man har alltså inte endast velat skydda de enskilda föremålen utan även de kulturella enheter i vilka de ingått/ingår. Sverige intar en unik ställning genom existensen av samlingar som under mycket lång tidsrymd förblivit intakta. Lagen har visserligen inte löst problemet med upplösningen av nationellt viktiga kulturmiljöer, men väl givit möjlighet att stoppa utförseln av enskilda föremål.
Konsekvenser av EG-kommissionens förslag
Om EG-kommissionens förslag genomförs och kommer att gälla också oss i Sverige leder detta i praktiken till att antalet skyddsvärda objekt kommer att bli försumbart. Detta är en mycket betydelsefull fråga och det måste först mycket tydligt i olika remissinstanser framhållas att förslaget absolut inte kan godkännas från svensk sida.
I EES-förhandlingar och/eller medlemskapsförhandlingar som regeringen för, måste de viktiga frågorna om utförsel av kulturföremål resultera i att utformningen av reglerna kommer att ligga i linje med våra egna nuvarande regler.
Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om reglerna för utförsel av kulturföremål och bevarandet av vår nationella kulturella identitet.
Stockholm den 26 januari 1993 Stina Eliasson (c) Stina Gustavsson (c)