Sverige står inför ett avgörande vägval. Ett svenskt medlemskap i Europeiska unionen (EU) skulle påverka de flesta av samhällslivets områden och gripa in i alla människors liv. Innan folkomröstningen genomförs 1994 måste alla ha fått allsidig och saklig information och kunnat ta del av såväl ja- som nejsidans argument för att själva kunna ta ställning.
Vi välkomnar därför att regeringen i budgetpropositionen uttalar sitt ansvar för att bred och saklig information verkligen skall nå ut till svenska folket, inbegripet invandrarna, och sin avsikt att anpassa informationen till dem som har särskilda svårigheter att tillgodogöra sig sedvanligt informationsmaterial.
Det är likaledes värdefullt att regeringen särskilt vill belysa effekterna av den västeuropeiska integrationen för kvinnorna i Sverige.
Men när regeringen själv vill använda hälften av det i budgeten föreslagna anslaget för Europainformation, 50 miljoner kronor, måste vi resa bestämda invändningar. Vi är övertygade om att Fälldindelegationen, som skall fördela dessa medel, kommer att få många ansökningar från studieförbund, organisationer och kampanjgrupper.
Den kommer att möta stora svårigheter för att avväga och pruta ner de begärda bidragen. Att hela Organisationssverige -- inbegripet de för folkomröstningen bildade kampanjorganisationerna -- skulle kunna genomföra sitt informationsarbete till samma kostnad som regeringskansliet, är helt orimligt.
Det handlar om hundratals organisationer som skall dela på dessa 25 miljoner kronor. Det är organisationer som företräder mycket olika grupper och intressen, som måste få tillfälle att sätta sig in i vad ett eventuellt EG-medlemskap medför.
Vad regeringen föreslår som bidrag till organisationernas EG-information är helt otillräckligt.
Vi ifrågasätter också huruvida regeringens egen information blir så saklig, som regeringen säger sig vilja ansvara för. Regeringen kommer att vara bunden av sin egen förhandlingssituation, och då kommer informationen knappast att belysa de negativa aspekterna av medlemskapet lika starkt som de positiva. Den är också bunden av sin egen önskan att vinna folkomröstningen. Då skall det till en hart när övermänsklig ansträngning för att uppfylla objektivitetens krav.
En grundförutsättning för att allmänheten skall kunna sätta sig in i vad ett EG-medlemskap innebär, är att Maastrichtavtalet når ut till alla hushåll i Sverige, en uppgift som ligger på regeringen.
Den och annan regeringsinformation bör rymmas inom de medel på totalt 770 miljoner kronor, som regeringen begär för arbetet med den västeuropeiska integrationen. Det är för övrigt mer än vad den vill satsa på bistånd till Östeuropa.
En tredje faktor att beakta är regeringens helt överlägsna genomslag i massmedia. En förening må anordna ett aldrig så intressant möte, men det väger ändock lätt mot en presskonferens på Rosenbad. Enbart denna gratisinformation via massmedia är mycket mer värd än de 25 miljoner kronor, som organisationerna föreslås få dela på.
Enligt regeringens förslag skall Fälldindelegationen fördela medel till kampanjorganisationerna, så att det blir lika mycket till ja- och nejsidorna. Det blir ingen lätt uppgift, och vi förväntar oss en klar och öppen redovisning av de kriterier som delegationen skall använda vid bedömningen.
Vi tror inte att det går att skapa sådan rättvisa. Jasidan har redan tillgång till omfattande finansiering från näringslivet. De ekonomiskt starka EG-förespråkarna har skaffat sig ett väldigt övertag exempelvis när det gäller informationsspridning i skolorna, där EG-materialet till 90 procent kommit från SAF. Den obalansen kommer att bestå, oavsett det statliga anslaget.
Hela anslaget skall användas till studieförbundens och organisationernas EG-information.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användningen av Medel för informationsinsatser om europeisk integration för budgetåret för studieförbundens och organisationernas EG- information,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om spridning av Maastrichtfördraget till hushållen.
Stockholm den 25 januari 1993 Bertil Måbrink (v) Hans Andersson (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v) Johan Lönnroth (v) Björn Samuelson (v) Gudrun Schyman (v)