Sverige har undertecknat det s.k. EES-avtalet, ett avtal mellan EG:s och EFTA:s länder. Avtalet har inte börjat att gälla på grund av att EFTA-landet Schweiz inte kommer att ratificera det. Förhoppningsvis dröjer det inte länge innan de resterande länderna undertecknat ett reviderat avtal.
Sverige har ansökt om medlemskap i EG. Förhandlingarna har redan påbörjats och kommer förhoppningsvis att ge resultatet att Sverige blir ett av EG:s nya medlemsländer. Det är bra.
Ett svenskt medlemskap kommer att ge många fördelar. Svenska medborgare ges samma rättigheter och friheter som EG:s länders medborgare. Vi svenskar kan dra vårt strå till stacken i arbetet med att uppnå varaktig fred och frihet inom Europa. Den ekonomiska tillväxt som blir följden av ökad frihet och frihandel ger de svenska hushållen en ökad välfärd.
Som medlemmar i EG kommer vi att få inflytande över utvecklingen inom EG. Svenska representanter i ministerråd, kommissionen och EG-parlamentet kan driva på utvecklingen i rätt riktning -- och samtidigt förhindra att felaktiga beslut fattas.
Maastrichtavtalet en naturlig fortsättning
Det s.k. Maastrichtavtalet håller på att ratificeras av EG:s olika medlemsländer. Avtalet är på många sätt en naturlig fortsättning på EG:s nuvarande samarbete och ligger huvudsakligen i linje med Sveriges intressen och målsättningar. En föreslagen ny EG-institution skall byggas upp i syfte att stärka medborgarnas ställning. Att organisationen namnges med ett svenskt låneord, ''ombudsman'', är en händelse som ser ut som en tanke.
En av avtalets nya inriktningar är den s.k. subsidiaritetsprincipen, d.v.s. närhetsprincipen. Den stadgar att beslut skall fattas på vad som kallas lägsta möjliga effektiva nivå.
Närhetsprincipen uttrycker att EG inte skall utvecklas till en ny byråkratisk myndighet som utövar makt på områden där den inte skall styra över stater eller medborgare, utan där dessa själva vet bäst.
Innan Maastrichtavtalets närhetsprincip har genomsyrat de olika EG-institutionerna kommer säkerligen en del ärenden att hanteras på det forna sättet, d.v.s. vissa kommer att försöka få EG att fatta beslut på områden som antingen bör hanteras av de enskilda staterna, eller av de enskilda medborgarna. Det finns vissa exempel på detta. Jag vill nämna ett, om än litet, sådant. Just detta exempel är intressant därför att det visar på principiella skillnader på synsätt, samtidigt som Sverige har egen erfarenhet av hur man kan hantera liknande frågeställningar.
Regleringar inom motorcykelområdet -- ett belysande exempel
Inom EG har man föreslagit utökade regleringar inom motorcykelområdet. Bakgrunden är att man vill motverka att människor omkommer i motorcykelolyckor. Detta är ett mycket vällovligt syfte, vilket för övrigt huvuddelen av de olika förslag som diskuteras inom EG givetvis har. Förslagen kan dock på god grund anses motverka sitt syfte.
Man föreslår främst tre åtgärder:
1. Införa krav på s.k. leg-protectors på motorcyklar.
Leg-protectors är en typ av störtbåge av exempelvis stålrör som fästs i motorcykeln och går ut framför mc- förarens ben. Tanken är att benen inte skall skadas vid en eventuell kollision/olycka.
2. Införa lagkrav som maximerar antalet hästkrafter på mc.
Genom att minska motorkraften tror man sig minska risken för olyckor.
3. Införa nya klassningar av motorcykelstorlek och/eller motorcykelkörkort.
Man vill minska antalet motorcyklar av de större typerna, och tror sig därigenom minska olycksantalet.
I strid mot närhetsprincipen
Dessa föreslagna regler motverkar den närhetsprincip man sagt sig vilja följa i och med Maastrichtavtalet. Självfallet kan vissa hävda att en gemensam transportmarknad samt en gemensam trafikpolitik och frihandel talar för att även dessa områden skall regleras av EG. Men sanningen är ju den att några gemensamma europeiska krav på dessa områden på intet sätt är ett måste. Om man fullföljer harmoniseringsresonemanget kan man ju också kräva att såväl mc-handskarnas utseende som eventuellt packnings- och fastsurrningssätt på mc:n måste regleras genom EG-direktiv och bestämmelser. Så är det ju inte.
Ger heller inte avsedd effekt
De diskuterade regleringarna ger heller inte den avsedda effekten. Det visar svenska erfarenheter klart. I Sverige diskuterades i mitten på 70-talet en begränsning av motorcyklarnas storlek/motoreffekt. Nordiska Trafiksäkerhetsrådets (NTR) utredning, den s.k. Rapport 13, innehöll förslag med samma inriktning.
En grundlig genomgång av faktamaterialet i NTR:s rapport visade att slutsatserna var felaktiga eftersom underlaget var minst sagt oriktigt och förledande.
Helt följdriktigt förpassades rapporten av den dåvarande regeringen till historiens skräpkammare.
Efter ett antal år genomfördes dock i Sverige ett av alla NTR:s förslag. Man införde ett extra körkort för de större, s.k. tunga motorcyklarna.
Förslaget om benskydd i EG:s tappning har inte diskuterats på allvar i Sverige. Troligen därför att man här på ett tidigt stadium insåg att denna typ av benskydd snarare skulle försämra skadebilden vid mc-olyckor. Det är f.ö. ett resultat som flera oberoende undersökningar på andra håll i världen kommit fram till.
Motorcyklisterna är de enda som uppnått riksdagens trafiksäkerhetsmål
Den enda trafikantgrupp i Sverige som har uppnått riksdagens trafiksäkerhetsmål om att varje trafikantkategori skall minska sina olyckor är just motorcyklisterna. Det beror inte på att man införde ett extra körkort för ''tunga'' motorcyklar. Den åtgärden har ingen bevisad trafiksäkerhetseffekt.
Att motorcyklisterna klarat av trafiksäkerhetsmålet har andra förklaringar. Man har genom ett målmedvetet informations- och opinionsbildningsarbete ökat medvetenheten och kunskapen hos mc-åkarna. De många gånger vållande bilisterna i mc--bil-olyckor har också fått sig en släng av kampanjarbetet.
Motorcyklisterna har genom sina organisationer, bl.a. Motorcyklisternas Centralorganisation (SMC), genomfört körträningsutbildningar i form av bl.a. ''guldhjälmen'' där frivilligt fortbildningsarbete skett. De många lokalföreningarna och den höga organisationsprocenten bland mc-förarna är andra förklarande faktorer.
Detta visar att information, kunskap, opinionsbildning och engagemang är mycket effektiva medel i kampen mot trafikolyckor. Det talar också för att personligt engagemang, såväl individuellt som i förening, ger mycket positiva effekter. Denna insikt ligger också till grund för EG:s beslut att formalisera subsidiaritets-, d.v.s. närhetsprincipen.
Inriktningen av de fortsatta svenska EG- förhandlingarna samt agerande vid EG-medlemskap
Förhoppningen är att förhandlingarna om ett svenskt EG-medlemskap skall gå smidigt. Vi kan och bör som fullvärdiga medlemmar driva vår egen linje på olika områden.
Ett av målen måste vara att vi slår vakt om den närhetsprincip som tagit fastare form i och med Maastrichtavtalet. Det innebär att EG endast skall fatta beslut på områden där det är naturligt med ett gemensamt beslutsfattande.
I denna motion har ett mycket begränsat område aktualiserats där man går på tvärs mot principen om beslutsfattande på lägsta möjliga effektiva nivå, förutom att förslaget står i strid mot upplevda realiteter.
Regeringen bör därför på alla tänkbara områden verka för att ''subsidiaritetsprincipen'' får genomslag fullt ut inom EG.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att närhetsprincipen skall hävdas även för Sveriges del inom EG.
Stockholm den 25 januari 1993 Jan Sandberg (m)