I och med godkännandet av EES-avtalet förpliktar sig Sverige och övriga EFTA-länder att följa EG:s regler vad gäller offentlig upphandling.
Enligt EES-propositionen EU 1/9.2 ''Offentlig upphandling'' gäller principen billigaste anbudet såvida inte vid anbudstillfället även livstidskostnader, servicegrad, miljöhänsyn mm vägts in.
I slutet av åttiotalet tillsatte EG-kommissionen en utredning (Task Force) för att undersöka den inre marknadens konsekvenser för miljön. Rapporten visade att den inre marknadens dynamiska tillväxteffekter ger en ökning av luftföroreningarna beroende på bl a ökat transportarbete.
EES-utskottet uttrycker det i Prop. EU1 sid 131: ''För Sveriges vidkommande står valet mellan att samarbeta med EG och då på ett positivt sätt kunna bidra till ett förstärkt miljöskydd och att stå utanför samarbetet. Oavsett vilket vi väljer är det troligt att miljöeffekterna av den inre marknaden drabbar oss''.
Den offentliga upphandlingen i EG-länderna beräknas uppgå till 4 500 miljarder per år, d v s 12 miljarder per dag. Med de direktiv som reglerar den offentliga upphandlingen inom EG och EFTA-länderna torde detta betyda ett väsentligt ökat transportarbete.
Ett sätt att nedbringa miljökonsekvenserna vid offentlig upphandling är att även ta hänsyn till transportarbetet vid anbudsförfarandet, dvs att vid val av leverantör, anbudspriset multipliceras med en ''miljökonstant'' vars storlek bestäms av vilket transportarbete som krävs för att transportera en vara från leverantör till mottagare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att UD vid fortsatta EG-förhandlingar får i uppdrag att verka för att vid offentlig upphandling ett pris (miljökonstant) även sätts på transportarbetet.
Stockholm den 22 januari 1993 Lars Svensk (kds)