Sverige kännetecknas av geografiska och strukturella förhållanden som är specifikt nordiska. Kallt klimat, låg befolkningstäthet, små marknader och stora avstånd vilket sammantaget medför bland annat dyr infrastruktur. Dessa faktorer har varit viktiga för utformningen av svensk politik.
Under det sista året och i takt med att kontakterna mellan EG-kommissionen och de svenska statsmakterna har fördjupats har EG fått tillfälle att närmare studera ovannämnda förhållanden. I den så kallade avin där EG sammanfattar sin bedömning av Sverige inför ett eventuellt medlemskap bekräftas en insikt om att speciella ''subarktiska förhållanden'' gäller i vårt land.
Från svenskt håll har man bedömt att EES-avtalet inte hindrar vårt land från att fortsätta med den nuvarande regionalpolitiken. Men tydligen kvarstår en del frågor att utreda och diskutera.
Med bakgrund av det ovannämnda är det enligt min mening angeläget att regeringen i sina förhandlingar om ett EG-medlemskap ser till att:Sverige får det klarlagt att våra stödformer inte strider mot delar av EG:s regelverk. Ett positivt besked skulle bekräfta EG:s tanke om subsidiaritet och medföra att Sverige kan fortsätta med alla delar av sin regionalpolitik som är skräddarsydd för svenska förhållanden.Sverige maximalt kan åtnjuta förmåner ur EG:s strukturfonder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den svenska regionalpolitiken vid förhandlingarna om ett svenskt EG-medlemskap.
Stockholm den 20 januari 1993 Jan Erik Ågren (kds)