Socialdemokraterna föreslår i denna motion:att Sverige måste utforma en ny politik grundad på en utvecklad förståelse av global solidaritet och säkerhet för att ta sitt fulla ansvar i den brytningstid vi lever i;att en nationell kommission tillsätts för att se över och stärka Sveriges internationella ansvarstagande, särskilt vad gäller FN-samarbetet, fredsrelaterade insatser, biståndet, Östeuropasamarbetet, folkförflyttningar och flyktingar, samt andra stora frågor som internationaliseringen ställer oss inför;att en svensk frivillig fredsstyrka av brigadstorlek upprättas inom försvaret för fredsbevarande insatser i FN:s och ESK:s regi; samtatt införandet av ett särskilt anslag för gemensam säkerhet prövas.
1. En global brytningstid
Vi lever i en brytningstid. Nationen har blivit för liten för att säkra vår framtid. En ny värld tar form. Antingen blir det en värld där intolerans och inskränkthet leder till allt värre konflikter -- eller en värld där människor, folk och nationer förmår ta gemensamt ansvar, visa verklig solidaritet.
Sveriges framtid blir allt närmare knuten till andra länders framtid. Den människa och det samhälle som vill styra sitt öde måste söka göra detta gemensamt med andra. Medborgarens makt -- demokratin -- måste utövas på internationell grundval om den ska bli verklig. Därför är internationaliseringen i grunden en fråga om hur framtidens demokrati kan utformas. Nya öppningar har skapats i världen. Murar har fallit. Sinnen har öppnats. Resurser som länge bundits i överstora krigsmakter kan frigöras. Kalla krigets slut möjliggör ett helt nytt europeiskt och globalt samarbete.
Samtidigt är de globala överlevnadsproblemen överhängande och många djupa konflikter kräver nu sin lösning. Tragedierna i Somalia och det forna Jugoslavien vittnar om vilka fruktansvärda krafter som kan utlösas om folken misslyckas.
Allt tydligare ser vi hur nationerna delar en ödesgemenskap. Världshandelns tillväxt, storföretagens internationalisering och än mer de mångfalt större och snabbare finansiella transaktionerna omöjliggör för länder att på egen hand balansera marknadskrafterna. Miljön belyser de ömsesidiga beroendena än tydligare. Jordens befolkning ökar i en takt natur och samhällen inte kan bära. Folkförflyttningar som drivs av fattigdom eller konflikter ökar i en takt som de mottagande länderna inte lyckas hantera.
Kanske viktigast av allt är att ord och bild idag far med ljusets hastighet runt hela klotet. Kommunikationsrevolutionen ger idéer och propaganda genomslag på ett sätt som aldrig tidigare upplevts.
Världssamfundet har mött de närmare ömsesidiga beroendena med ett allt tätare nät av internationella normer. Barnkonventionen och miljötoppmötet förde positionerna framåt på två nya områden. Folkrätten utvidgas ständigt. Men otillräckligheterna är uppenbara.
Vi måste hitta en ordning av globala och regionala styresformer som svarar mot den nya verkligheten. Hur ska de värden vi delar få genomslag? Vilka regler ska gälla för oss alla? Hur kan vi tydligare fastslå människors, folks och nationers rättigheter och skyldigheter -- och se till att de efterlevs?
En ordning som bygger på demokratiska normer kommer att förpliktiga -- både till samarbete och ibland till sanktioner eller kollektiva ingripanden. På FN-stadgans grund görs nu många försök att utveckla verkningsfulla, konsistenta och legitima former för hur en överenskommen ordning ska upprätthållas. Vi måste inse att ska en ny världsordning bli hållbar måste den grundas på samarbete och solidaritet.
Dessa utmaningar ställer stora krav på oss, intellektuellt men också andligen. Vi måste utveckla vår känsla av medborgarskap. Om ingen nation kan klara sin framtid på egen hand, då måste också vår identitet som medborgare utvecklas. Vi måste bygga grunderna för en medborgaridentitet som sträcker sig utöver gränserna. Vi behöver en global medborgaranda.
2. Sverige måste bära sitt fulla internationella ansvar!
Sverige får inte stå vid sidan av, komma för sent eller okritiskt följa när ett nytt globalt samarbete tar form. Framsynthet i globala frågor har varit en del av svensk identitet. Klarar vi av att på nytt ta vår del av det gemensamma ansvaret?
FN-politiken: Sverige kom i höstas inte att väljas in i FNs säkerhetsråd. Det var ett misslyckande. Vi lyckades inte övertyga tillräckligt många länder om att ge Sverige detta ansvarsfulla uppdrag. Vi har nya möjligheter redan om två år. Vi har en stark tradition och ett tungt engagemang i Förenta Nationerna, både politiskt och finansiellt. Det gäller nu att återigen bygga vidare på den engagerade FN-linje som lades upp av Dag Hammarskjöld, Folke Bernadotte, Alva Myrdal, Olof Palme och andra.
Fredsrelaterade insatser: Vi saknar fullgod beredskap för fredsskapande, fredsbevarande och konfliktförebyggande insatser. Efter att under lång tid hört till dem som mest engagerat ställt upp i FN:s fredsbevarande insatser ligger Sverige nu på 29:e plats. Vi måste hitta nya sätt att delta i och betala för FN-aktioner och andra insatser för gemensam säkerhet. Vi måste se vilka prioriteringar vi bör göra inom försvaret för att klara också de nya hoten mot vår säkerhet och konsolidera freden.
Biståndet: I höstens krispaket skars biståndet ned. Det var tillfälligt, men just på grund av Sveriges tradition uppfattades nedskärningen runt om världen som ett symboliskt nederlag för bistånd. Världen behöver ett bra bistånd. Vår biståndspolitik ska vara nyskapande, enprocentsmålet återuppnås och formerna för biståndet ska utvecklas. Vår förpliktelse till solidariteten måste stärkas.
Östeuropa: Västvärlden -- inbegripet Sverige -- har inte levt upp till de krav som den historiska omvandlingen i Europas länder bortom den nu rivna järnridån ställer. Vi måste stärka de organisationer som kan ge reformarbetet trygghet i en bredare gemenskap. Vi måste göra allt för att stärka den demokratiska kulturen. Vi måste ge samarbetet ett verkligt innehåll bortom chockterapierna och vara beredda till långt större satsningar och uppoffringar till stöd för ett alla folkens Europa.
Folkförflyttningar och flyktingar: Främlingsfientligheten och intoleransen har ökat i Sverige. Denna på rädsla och okunnighet grundade inskränkthet är en farlig strömning. Antalet människor som drivs på flykt från världens oroshärdar ökar. Antalet människor som i hopp om ett bättre liv söker sin utkomst i rikare länder ökar likaså. Vi måste ha en solidarisk flyktingpolitik och en politik som tar ett helhetsgrepp om flyktingskapets och folkförflyttningarnas orsaker och verkningar.
Miljön: Än står vi långt från en hållbar utveckling. Miljöfrågorna kräver alltmer internationella lösningar. Vi har ännu inte sett att miljötoppmötet i Rio gav det resultat som vi måste nå. Gör vi rätt prioriteringar i vårt närområde? Norra Europas stora miljöproblem kan inte lösas bara med viktiga, men relativt marginella förbättringar i vårt eget land. Vi behöver gemensamma lösningar på europeisk och global nivå om en hållbar utveckling ska kunna nås.
Internationaliseringen berör idag alla. På ekonomins, miljöns, kulturens och många andra områden går förändringarna mycket fort. Sveriges internationella ansvar växer. Ett närmare EG-samarbete och ett eventuellt medlemskap ger också nya perspektiv. Sammantaget kräver detta en mer framsynt politik av oss. Det kräver också alltmer resurser.
Det är då viktigt att inse att såväl vår säkerhet som vårt framtida välstånd är direkt beroende av hur vi förmår bära detta internationella ansvar. Det duger inte att tro att vi kan klara oss i nationellt isolat eller att de resurser vi sätter av för internationella ändamål inte måste växa. Det duger heller inte att se bort från helheten och inte vara beredd att ompröva gamla lösningar, prioriteringar och principer.
Sverige måste bära sitt internationella ansvar. Det handlar om vår gemensamma säkerhet och vår gemensamma framtid.
3. Bilda en nationell kommission för att se över och stärka Sveriges internationella ansvarstagande!
De områden som berörs ovan -- FN-politiken, fredsrelaterade insatser, biståndet, östsamarbetet, flyktingar och folkförflyttningar, miljön, internationaliseringen inom ekonomins och många andra områden -- ställer frågor som inte är lätta att besvara. Sverige kommer att ställas inför svåra prioriteringar, både vad avser den politik vi vill föra och de resurser vi är beredda att anslå.
Det handlar nu om att skapa en djupare förståelse av den internationalisering som äger rum. Det handlar både om att inse de intressen vi här delar med andra och att mobilisera en förnyad känsla av solidaritet över gränserna. Vi måste formulera en politik och manifestera ett engagemang som svarar mot de internationella utmaningarna. Detta är i högsta grad en fråga också för Sveriges folkrörelser.
De stora frågor det här handlar om kräver en bred nationell samsyn för att kunna mötas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Vi föreslår därför att en kommission tillsätts för att se över och föreslå förändringar på de ovan angivna områdena i syfte att stärka Sveriges internationella ansvarstagande. Kommissionen bör vara så utformad för att den kan utföra denna krävande uppgift. En bred nationell förankring är nödvändig med representanter från de politiska partier som är beredda att ta ansvar, samt från andra delar av samhället inklusive folkrörelserna och näringslivet.
Kommissionen bör teckna det perspektiv av ömsesidiga beroenden, gemensam säkerhet och hållbar utveckling som ovan antytts. Utifrån detta bör kommissionen utreda avgränsningarna -- eller integrationen -- mellan olika områden. Den bör särskilt ta upp frågan om de resurser som krävs för att Sverige skall kunna ta sitt internationella ansvar. Kommissionen bör gå djupare in på åtminstone följande fyra områden:
Gemensam säkerhet: Vilka nya roller bör försvarsmakten utveckla och vilka omprövningar bör göras inom försvarsanslaget för att möta också de nya hoten mot vår säkerhet? På vilket sätt ska vi skaffa beredskap att delta fullt ut i det internationella fredsrelaterade arbetet? Vilka nya typer av insatser kan bli aktuella i vårt närområde för att förebygga konflikter? Borde ett särskilt anslag för gemensam säkerhet inrättas?
Biståndet: Förändringarna i världen och i biståndet motiverar en analys av hur ett ökat bistånd ska kunna möta de nya kraven. Utgångspunkten måste vara u- ländernas behov. Kommissionen bör se över de urholkningar av biståndsvolymen som ägt rum under senare tid genom nedskärningen och inkluderandet av vissa flyktingkostnader och Östeuropasamarbete. Samtliga ansvarstagande partier är eniga om att enprocentsmålet ska återuppnås. Kommissionen bör vidare se över den myndighetsordning och den planeringsordning som tillämpas. Flera av de utredningar som föreslås i biståndspropositionen behandlas bäst i detta sammanhang.
Östeuropasamarbetet: En ny östpolitik måste utformas. Mål, prioriteringar, myndighetsordning och planeringsordning behöver bestämmas tydligt och på gemensam grundval. Frågan om hur stort Östeuropasamarbetet bör vara måste tas upp. På dessa punkter är situationen idag otillfredsställande.
Flyktingpolitiken: En helhetssyn måste prägla vår politik för folkförflyttningar och flyktingfrågor. Samtidigt måste olika typer av utgifter och förpliktelser hållas klart isär. Så är idag ej fallet. Kommissionen bör se över frågorna. En särskild utredning har äntligen inlett ett arbete på detta område som kommissionen kommer att kunna ha god nytta av.
Det är stora och krävande frågor som den föreslagna kommissionen bör behandla. Med tanke på det arbete som på många håll inletts med dessa frågor, bedömer vi det dock som fullt möjligt för kommissionen att inom ett och ett halvt år kunna avge sin rapport.
4. En svensk brigad i fredens tjänst
Som ett led i den utveckling av Sveriges internationella ansvarstagande för solidaritet och säkerhet som ovan angetts vill vi föra fram följande förslag.
Det kalla krigets slut har givit världens nationer en ny chans att skapa en global fredsordning. Nationernas förbund misslyckades i sin strävan. Förenta Nationernas möjlighet begränsades av kalla kriget. Nu har FN och dess medlemsstater fått en andra möjlighet att lägga grunden till en världsordning, som bygger på FN-stadgans och den kollektiva säkerhetens principer. Och förutsättningarna är denna gång långt gynnsammare än tidigare.
En oundgänglig faktor i denna strävan blir att stärka FN:s säkerhetsråd och generalsekreterarens ställning på bekostnad av enskilda nationers maktambitioner. Det gäller också att förse generalsekreteraren med tillräckliga resurser för att han skall kunna fullfölja stadgans intentioner om fred och säkerhet. Detta var också en central punkt i Palmekommissionens förslag om gemensam säkerhet på global basis.
I detta sammanhang kommer FN:s fredsbevarande operationer att spela en allt viktigare roll. De av Dag Hammarskjöld inrättade FN-styrkorna var en av efterkrigstidens mest betydelsefulla innovationer, när det gällde internationell krishantering. Dessa styrkor, som användes för första gången i Suez-krisen 1956, har inte någon grund i FN-stadgan. De tillkom genom beslut av säkerhetsrådet, och deras betydelse har med åren tilltagit i styrka. Mellan 1945 och 1987 igångsattes tretton fredsbevarande operationer. Sedan 1987 har tretton nya tillkommit. Omkring 530 000 soldater, poliser och civil personal har hittills tjänat under FN-fanan.
Villigheten att delta i FN-operationer har emellertid inte åtföljts av en lika frikostig finansiering från medlemsstaternas sida. Den sammanlagda kostnaden har uppgått till 8,3 miljarder dollar. Av dessa är 800 miljoner dollar ännu obetalda. Dagens beslutade fredsoperationer beräknas kosta tre miljarder dollar på årsbasis. Denna summa kan jämföras med de globala militärutgifterna, som enligt senaste FN-statistik uppgick till tusen miljarder dollar per år, dvs 2 miljoner dollar per minut.
I juni 1992 presenterade generalsekreterare Boutros- Ghali det hittills mest genomarbetade och detaljerade förslaget om fredsbevarande operationer i en ny tid. Hans ''Dagordning för fred'' var en enträgen uppmaning till världssamfundet att inte låta en historisk chans gå till spillo. Han konstaterade att villigheten hos medlemsstater att delta i fredsbevarande operationer var stor. Men beredskapen att ställa upp med erforderlig snabbhet och med de speciella och varierande typer av förband som olika situationer kan kräva, saknades. Boutros-Ghali föreslog därför att medlemsländerna skulle vidta åtgärder som ökade förmågan att snabbt kunna tillmötesgå förfrågningar om fredsbevarande insatser. Samtidigt önskade han att FN- sekretariatet skulle informeras skriftligen om varje lands resurser i detta avseende, särskilt rörande antal och art av tillgänglig personal. Gensvaret har, på några få undantag när, hittills varit en besvikelse.
Uppgifterna för dessa styrkor är av såväl militär, civil som polisiär art. På den civila sidan kan det röra sig om övervakning av respekt för mänskliga rättigheter, flyktinghjälp och humanitärt bistånd, valövervakare, m m. På den militära skulle uppgifterna utöver de traditionella fredsbevarande och fredsskapande kunna handla om insatser i samband med miljö- och naturkatastrofer.
Gemensamt för all typ av personal måste enligt generalsekreteraren vara att den finns tillgänglig på kort varsel med lämplig utrustning och utbildning, för att kunna ingripa innan en konflikt bryter ut eller sprids. Generalsekreteraren sade sig vara medveten om att den nuvarande storleken och oberäkneligheten i operationernas omfattning kan vara ett problem för vissa medlemsstater. Han rekommenderar därför starkt att anslagen till denna verksamhet tas från försvaret, inte från utrikesdepartementet.
Flera länder har mot bakgrund av det kalla krigets slut omdisponerat eller skurit ned sina försvarsanslag. Holland och Belgien har i år meddelat, att de avser att näst intill halvera sina försvarsstyrkor under de närmaste åren. Dessutom planeras värnplikten att avskaffas efter hand. Hollands försvarsminister Relus Ter Beek motiverade nedskärningarna med att risken för ett överraskande angrepp mot NATO-området var praktiskt taget borta. Han, liksom hans belgiske kollega, såg istället att försvarets uppgifter mer och mer gick över i krishantering och fredsbevarande riktning.
I Norge och Danmark har man vidtagit åtgärder som är direkt relaterade till Boutros-Ghalis ''Dagordning för fred''. Man understryker också nödvändighetn av att anpassa försvarsmakten till det förändrade världsläget.
I Norge utvidgar man den norska FN-beredskapsstyrkan från 1 330 till 2 000 man, vilket är samma nivå som finns i Finland. Regeringen understryker i sin proposition ''Beredskap för fred -- Om Norges framtida militära FN- engagemang och FN:s roll som konfliktlösare'', att fortsatt gäller frivillighet för deltagande, och att kostnaderna skall rymmas inom gällande försvarsram. Man föreslår vidare inrättande av ett nationellt kompetens- och utbildningsinstitut för fredsbevarande operationer. Samtidigt har man erbjudit FN att till institutet anknyta ett internationellt center med samma syfte.
I Danmark har man gått ännu längre. Inom ramen för folketingets nya försvarsavtal för 1993--94 har samtliga partier överenskommit om upprättande av en dansk internationell fredsstyrka. Med direkt referens till Boutros- Ghalis appell kommer Danmark från 1993 att förbereda en styrka av brigadstorlek, ca 4 500 man, för fredsbevarande och fredsskapande insatser. Fredsbrigaden skall ställas främst till FN:s förfogande, men skall också, i enlighet med generalsekreterarens önskan om att även europeiska regionala organisationer påtar sig fredsbevarande uppgifter i överensstämmelse med artikel 7 i FN-stadgan, kunna underställas Europeiska säkerhets- och samarbetskonferensen ESK.
Brigaden skall till en början bestå främst av stamanställda officerare och meniga som tillhör förband som skall läggas ned. Efter hand skall en ny typ av anställningskontrakt på tvåårsbasis instiftas för frivilliga officerare och meniga.
Sverige har en lång tradition av medverkan i FN:s fredsbevarande styrkor. Över 50 000 män och kvinnor har på frivillig basis ställt upp under FN:s flagga. Villigheten att göra en personlig insats för fred och internationell solidaritet är fortsatt stor i vårt land. Sveriges regering har uttalat sig för att fortsatt vilja verka för att stärka FN:s fredsskapande och fredsbyggande förmåga.
Det har med all önskvärd tydlighet framgått av generalsekreterarens rapport och uttalanden, att medlemsstaternas förmåga att på ett snabbt och ändamålsenligt sätt möta en ny tids utmaningar inte är tillfredsställande. Mycket mänskligt lidande, konflikter och krigshandlingar skulle ha kunnat undvikas, om FN hade haft tillgång till insatsberedd personal. För att klara dessa angelägna uppgifter krävs att medlemsstater inte bara har beredskap för tillfälliga insatser utan också inrättar allsidigt utbildade, permanenta styrkor för FN-insatser. Även FN:s ekonomiska resurser måste stärkas i detta avseende. Generalsekreterarens förslag om inrättandet av en särskild reservfond för fredsbevarande insatser måste bli verklighet. Hans förslag om en större gåvofond för fredsändamål bör också behandlas positivt.
Vi föreslår således att regeringen snarast inleder en planering för en frivillig fredsstyrka av brigadstorlek. Denna fredsbrigad bör finansieras inom det befintliga försvarsanslaget.
Ytterligare resurser kommer att krävas för svenskt deltagande i internationella aktioner för liknande ändamål. Därtill kommer de insatser som kan följa av nya prioriteringar i ljuset av en djupare förståelse av innebörden av gemensam säkerhet, såväl i vårt närområde som i andra delar av världen. Det kan t.ex. handla om civila insatser i anslutning till FN:s fredsinsatser, observatörer, förtroendeskapande åtgärder eller annat icke-militärt stöd i ESK:s regi, m.m. Idag berörs flera olika anslag. Mot den bakgrunden bör möjligheten av att inrätta ett särskilt anslag för åtgärder relaterade till gemensam säkerhet prövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen med kraft och konkretion verkar för ett förnyat internationellt samarbete i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen begär att regeringen utformar Sveriges politik i enlighet med vad som anförts om Sveriges internationella ansvar,
3. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en kommission för att se över och föreslå förändringar i syfte att stärka Sveriges internationella ansvarstagande i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den snarast bör inleda planeringen för upprättande av en svensk frivillig fredsstyrka av brigadstorlek för fredsbevarande insatser i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att denna planering bör ske i nära samråd med övriga nordiska länder,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att den bör bidra till den av generalsekreteraren föreslagna reservfonden för fredsbevarande operationer,
7. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om möjligheten att inrätta ett anslag för gemensam säkerhet.
Stockholm den 25 januari 1993 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)