Frågan om den internationella vapenhandeln tillhör sen länge de verkligt svåra frågorna på den politiska dagordningen -- inte bara i Sverige utan även internationellt. Det beror på ett dilemma som enklast kan uttryckas som resultatet av spänningen mellan var för sig politiskt viktiga men i praktiken inte med lätthet förenliga principer:Önskvärdheten att lösa konflikter med fredliga medel. Principen om icke-inblandning i andra länders väpnade konflikter. Vikten av att genom vapenhandeln inte förvärra rådande konflikter och/eller försvåra fredliga lösningar. Rätten att trygga sin säkerhet -- även med våldsmedel. Behovet av egen militär produktion.
Till detta kommer frågor om näringsfrihet och vinstintresse, som i detta sammanhang dock måste tilldelas en underordnad betydelse, även om de i praktiken påverkar realismen i olika lösningar.
När en spänning uppstår mellan flera viktiga principer, krävs prioriteringar och oftast även kompromisser. Olika vapenproducerande länder har valt olika lösningar; somliga har mycket restriktiva exportregler, medan andra uppvisar en mer liberal hållning. Ingenstans är dock vapenhandeln helt fri och oreglerad. Lagstiftning och praxis beror framför allt på vilka motiv, som tillmätts störst vikt:allmänt säkerhetspolitiska skäl utrikespolitiska bedömningar försvarspolitiska argument
Beroende på ett lands situation kan dessa motivkretsar var för sig eller tillsammans utgöra skäl för eller emot en omfattande vapenexport. Oftast -- men inte alltid -- tenderar försvarspolitiska argument att stödja en mer liberal exportpolitik.
Under 1980-talet var vapenexporten hårt kritiserad i Sverige och krav på en kraftig begränsning av och hårdare kontroll av vapenexporten fördes fram. En särskild medborgarkommission tillsattes och förde fram en serie krav.
Den socialdemokratiska partikongressen 1987 krävde en skärpt lagstiftning och kontroll av vapenexporten, ett strängare urval av de länder som skall få köpa svenska vapen, en ökad andel civil produktion inom försvarsindustrin, konkreta åtgärder för att påskynda diversifiering och omställning av den och en utredning som analyserar effekterna av en begränsning eller stopp av svensk vapenexport.
Den socialdemokratiska partikongressen 1990 uppdrog åt partistyrelsen att verka för att följande ovillkorliga hinder för svensk vapenhandel (export, licensförsäljning eller samarbetsavtal) ska lagfästas så att militär materiel med svenskt ursprung inte ska kunna säljas till:stat som befinner sig i eller kan befaras komma i väpnad konflikt, inom eller utom landet, stat som undertrycker mänskliga rättigheter, stat med militära styrkor som är engagerade i stridshandling utanför det egna territoriet eller som hålls kvar där efter det att striderna har upphört, såvida stationeringen inte är en följd av beslut i Förenta Nationerna.
För Sveriges del innebär de utrikespolitiska motiven starka skäl för en stor återhållsamhet i vapenexporten, medan de försvarspolitiska behoven kan -- men inte alltid behöver -- tala för en mer omfattande export. I ett vidare säkerhetspolitiskt perspektiv är enligt vår uppfattning en mycket restriktiv hållning i fråga om vapenhandeln en stor tillgång genom att den ökar Sveriges trovärdighet och politiska handlingsutrymme i internationella organ, inte minst vad gäller avspänning och nedrustning.
Detta och de ökande kraven på en skärpning av lagen och en minskning av svensk vapenexport var ett viktigt skäl för tillkallandet av en utredning med uppgift att svara för en analys ''i syfte att ge underlag för en bedömning av möjligheterna att ytterligare begränsa eller helt avbryta den svenska krigsmaterielexporten''.
Det kalla krigets slut har lett till en krympande marknad för försvarsindustrierna i världen och till en minskad vapenexport, även om lokala krig skapat en viss efterfrågan. Denna förändrade situation kan mötas på två sätt av försvarsindustrin; antingen anpassa den minskade efterfrågan med minskad produktion eller kräva liberalare regler och den vägen öka vapenexporten.
Internationellt diskuteras och genomförs f.n. skärpningar av vapenexportpolitiken.1991 bröts den gamla alliansen mellan säljar- och köparländer kring motståndet mot en FN-registrering av den internationella vapenhandeln. Som ett första steg beslöt FN:s generalförsamling att uppmana sina medlemsländer att redovisa försäljningen av tyngre konventionella vapen. Sverige framförde vid nedrustningskonferensen i Genève samma år förslag om en internationell regim för att begränsa och kontrollera internationell vapenhandel. Denna regim skall omfatta alla vapen, omfatta både köpare och säljare och för att vara heltäckande också militär produktion, service och know how. Stockholmsinitiativet för gemensam säkerhet och globalt ledarskap ''Global Governance'' föreslog 1991 att övervakningen av den internationella vapenhandeln, speciellt genom FN:s försorg, förstärks med syftet att avtal så småningom skall kunna ingås om globala normer för reglering och begränsning av vapenhandeln.Såväl Europarådet som EG-parlamentet har uttalat sig för minskad vapenhandel och har särskilt understrukit sambanden mellan vapenhandel, ökande flyktingströmmar och brott mot mänskliga rättigheter i köparländerna. Beslut om vapenembargo har blivit en alltmer frekvent metod i FN:s arsenal i försvaret av fred och människovärde (Irak, Jugoslavien, Somalia, Libyen).
I Sverige har sedan mitten av 1980-talet inga nya köparländer godkänts. Det blev inte längre möjligt att kompensera minskade svenska beställningar med en liberaliserad export. I stället tvingades företagen att omstrukturera och kraftigt skära ned antalet anställda.
Trots att 1971 års riktlinjer gav rätt att fullfölja leverans av reservdelar även om köparen kommer i krig, stoppade den förra regeringen två leveranser till Jugoslavien sommaren 1991.
I just detta läge har regeringen valt att till riksdagen överlämna en proposition, som innebär en långtgående liberalisering av svensk vapenexportpolitik och som t.o.m. innefattar ökade möjligheter till vapenexport till krigförande land. Försvarsindustriella krav på ökad export har uppenbart varit styrande. Det rimmar inte med regeringens deklarerade uppfattning att ''ett viktigt inslag i säkerhetspolitiken är att utåt verka för avspänning, nedrustning, samarbete och demokratisk utveckling'' (s. 14).
Vidare sägs i propositionen, att ''det finns mycket starka skäl såväl inrikes- som utrikespolitiska, för att de allmänna, principiella övervägandena för att ge dispenser från förbuden skall vara klarlagda så långt det går. Dessa skäl skall inte bara tjäna som ledning för regeringens beslut utan även rikta sig till bedömare inom och utom landet'' (s. 45). Samordningen i en lag om krigsmateriel sägs ha till syfte ''att förtydliga de bestämmelser som skall gälla för den samlade kontrollen över tillverkning och tillhandahållande av krigsmateriel inom riket och med avseende på samverkan med utlandet på området'' (s. 15).
Propositionen lever inte upp till denna föresats. Kombinationen av begrepp som ''totalbedömning'' och ''i princip'' luckrar i vissa fall upp bestämmelserna, så att tillämpningen av dem görs högst flytande. I andra fall införs nya definitioner och svävande tillämpningar, vars enda syfte tycks vara att möjliggöra ökad vapenexport och utlandssamverkan. I ytterligare andra fall görs undantag från villkoren från det generella exportförbudet (speciellt i samband med utlandssamverkan) som innebär att den svenska kontrollen över vapnens slutliga destination helt går förlorad.
Och i fall av brott mot givet löfte ''att förhindra vidareexport av svensk krigsmateriel skall (sådan stat) i princip inte komma i fråga som mottagare av sådan materiel från Sverige så länge omständigheterna kvarstår'' (s. 41). Eftersom det inte är särskilt sannolikt att tredje land reexporterar köpta vapen till det ursprungliga mottagarlandet, tycks den enda möjliga tolkningen av förslaget i detta avseende vara, att när vidareexporten väl är slutförd, kan den svenska vapenexporten återupptas! Som påtryckningsmedel för att stärka slutanvändningsintygets trovärdighet har principen ett begränsat värde.
Under 1970- och 1980-talet har en rad lagstiftningsåtgärder och alltmer preciserade riktlinjer angående vapenexporten medfört, att företagen successivt fråntagits kontrollen över exporten av krigsmateriel. Likaså har antalet köparländer sjunkit från toppnoteringen 34 st. 1984 till 24 st. sju år senare. Exporten av krigsmateriel har i konsekvens med detta också minskat i volym, en utveckling som med stor sannolikhet kommer att vändas, om regeringens förslag vinner gehör. Det betyder en ökad risk för att svenska vapen kommer till användning i väpnade konflikter.
Propositionen uppvisar en rad inkonsekvenser, om beroende på bristande överblick, materialets komplexa natur eller politiska motsättningar inom regeringen må vara osagt.
Det sägs t.ex. att ''tillstånd till utförsel eller annan utlandssamverkan inte får stå i strid med principerna och målen för Sveriges utrikespolitik. Främst gäller, liksom tidigare, att utlandssamverkan inte bör äventyra att Sverige hålls utanför andra länders konflikter'' (s. 47).
Samtidigt hävdas att ''de utrikespolitiska skälen mot export inte kan göras gällande med samma tyngd'' i fråga om ''övrig krigsmateriel'' som när det gäller ''krigsmateriel för strid'' (s. 48--49). Det föreslås också flera förändringar, som ökar förutsättningarna för direkt eller indirekt vapenleverans till krigförande part:''Övrig krigsmateriel'' kan uppenbarligen utföras till stat som är invecklad i internationell konflikt, som kan befaras leda till väpnad konflikt (s. 42). Export av reservdelar och ammunition till tidigare försålda vapen kan ske till krigförande part, om inte ovillkorliga hinder föreligger (s. 42). Tidigare givna exporttillstånd behöver inte nödvändigtvis återkallas, om den mottagande staten kommer i väpnad konflikt med annan stat eller för inre väpnade oroligheter (s. 42). Föreligger ett starkt svenskt försvarspolitiskt intresse av vapensamarbete ''kan efter omständigheterna export till tredje land även ... medges inom ramen för samarbetslandets exportregler'' (s. 42), dvs. enligt mindre restriktiva principer än de svenska.
Det heter vidare, att ''den svenska tillverkningen, försäljningen och exporten av krigsmateriel kontrolleras av statsmakterna'' (s. 11).
I diskussionen i propositionen om de krav 1907 års Haagkonvention ställer på en neutral nation heter det, att ett brott mot neutralitetsreglerna kan begås av ''svenska staten i eget namn'' eller ''genom en svensk statlig myndighet eller affärsverk'' (s. 52). Däremot kan företag -- oberoende av ägare -- enligt propositionen ge leveransgarantier även för en krigssituation, uppenbarligen enligt regeringens uppfattning utan att begå brott mot neutralitetsreglerna. ''Avgörande... är ... huruvida företaget i fråga utgör ett självständigt rättssubjekt och dess affärsmässiga verksamhet således inte står under regeringens kontroll'' (s. 53).
Nu vill regeringen att Haagkonventionens förbud inte heller skall omfatta statliga företag, utan bara ev. leveranser från den svenska försvarsmakten. Förslaget innebär att möjligheterna till svensk krigsmaterielexport utvidgas så snart tillverkarens affärsmässiga verksamhet inte står under regeringens kontroll. Denna regeringens tolkning av 1907 års liberala konvention har varken stöd i folkrättslitteraturen eller utvecklingen, som gått i helt motsatt riktning med hårdare reglering. Snarare anses all export från neutrala stater till krigförande stater vara förbjuden. ''Privat'' krigsmaterielexport förekommer endast illegalt.
Sverige skulle enligt folkrättsexperter genom propositionens förslag kunna komma att bryta mot folkrättens förbud mot export av krigsmateriel till krigförande länder.
Folkrättsdelegationen har bl.a. ansett att analysen av de folkrättsliga aspekterna var bristfällig i krigsmaterielexportutredningens betänkande, något som återfinns i regeringens proposition. Detta gäller inte minst definitionen av neutralitetsrätten. Krigets lagar och neutralitetsrätten gäller när ett krig har utbrutit. Regeringens omtolkning av Haagkonventionen bör inte accepteras.
Ett tredje exempel på inkonsekvenser är, att regeringen fastslår, ''att den svenska utrikespolitiken skall vara en klar röst för mänskliga rättigheter, frihet och demokrati i världens alla delar''. Beslut om undantag från det principiella förbudet mot export av krigsmateriel, eller annan samverkan med utlandet på området, får inte stå i strid med principerna eller målen för Sveriges utrikespolitik'' (s. 15--16).
Samtidigt tycks det vara fullt möjligt för stat som undertrycker mänskliga rättigheter att få köpa vapen från Sverige. Enligt förslaget till riktlinjer för export och utlandssamverkan på vapenområdet krävs det nämligen ''grova och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter'' i köparlandet för att tillstånd inte bör beviljas (s. 42).
I fortsättningen skall det också enligt propositionen och i strid med utredningen bli fritt fram för samverkan med och export till inte bara -- som tidigare -- de nordiska och traditionellt neutrala länderna i Europa utan även alla EG- länderna, varav elva är medlemmar i NATO. Det förefaller minst sagt märkligt att Sverige i en lag som föreslås träda i kraft den 1 januari 1993 inför en sådan ändring.
Om detta undantag genomförs skulle cirka 80 % (1991) av Sveriges export av krigsmateriel gå till stater som är undantagna riktlinjernas exportvillkor.
Fallet Jugoslavien talar för en mycket restriktiv exportpraxis, baserad på väl definierade kriterier.
I stället för en generell utvidgning av antalet godkända köparländer talar erfarenheten för en mer återhållsam linje genom att begäran om undantag från förbudet för krigsmaterielexport vid varje tillfälle prövas mot gällande kriterier. Dessa bör ta sin utgångspunkt i att inga krav ställs på samarbets- och/eller köparland som inte också är tillämpbart på Sverige. Endast på det sättet har Sverige förutsättningar att föra en konsekvent och trovärdig vapenexportpolitik.
Propositionen präglas nu av att -- utan en inträngande analys -- ha skrivits med EG-anpassning som ett ledmotiv långt innan Sveriges förhandling om EG-anslutning ens påbörjats. Att på sätt som sker i propositionen t.o.m. åberopa ''den kommande Europeiska unionen'' och därigenom inteckna en eventuell framtida politisk utveckling ter sig synnerligen förhastat. EG-länderna har dessutom ännu inte inom sig utvecklat ett bindande samarbete på vapenhandelns område. Något sådant finns inte i EG:s regelverk.
Sammanfattningsvis karaktäriseras propositionen av sådana oklarheter och inkonsekvenser samt av en rad skrivningar och förslag, att dess verkningar ökar risken för såväl godtycke i hanteringen av ansökningar om exporttillstånd som en kraftigt ökad svensk vapenexport och användning av svenska vapen i väpnade konflikter. Samtliga dessa konsekvenser är oacceptabla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige -- i första hand genom FN och ESK -- aktivt bör verka för en minskad internationell vapenhandel och internationell kontroll av all vapenhandel och vapenproduktion,
2. att riksdagen avslår proposition 1991/92:174,
3. att riksdagen, vid avslag på yrkande 2, beslutar att utöver i propositionen nämnda ovillkorliga hinder i form av bindande internationella överenskommelser, folkrättsliga regler och beslut av FN:s säkerhetsråd följande ovillkorliga hinder för svensk vapenhandel (export, licensförsäljning eller samarbetsavtal) skall lagfästas, så att militär materiel med svenskt ursprung inte skall kunna säljas till: stat som befinner sig i eller kan befaras komma i väpnad konflikt inom eller utom landet, stat som undertrycker mänskliga rättigheter, stat med militära styrkor, som är engagerade i stridshandlingar utanför det egna territoriet eller som hålls kvar där efter det att striderna har upphört, såvida stationeringen inte är en följd av beslut i Förenta nationerna,
4. att riksdagen, vid avslag på yrkande 2, som sin mening ger regeringen till känna att ett tidigare givet tillstånd omgående skall återkallas om sådana förändringar skett att ett mottagarland faller under någon under yrkande 3 angiven kategori,
5. att riksdagen, vid avslag på yraknde 2, som sin mening ger regeringen till känna, att under yrkande 4 avgiven återkallelse av tillstånd även skall gälla export av ammunition, reservdelar och andra följdleveranser,
6. att riksdagen, vid avslag på yrkande 2, som sin mening ger regeringen till känna att stat som trots givet åtagande inte förhindrat vidareexport av krigsmateriel inte skall få köpa sådan materiel från Sverige i fortsättningen,
7. att riksdagen, vid avslag på yrkande 2, som sin mening ger regeringen till känna att undantag från svenska vapenexportregler inte skall medges vid samarbetsavtal med annat land,
8. att riksdagen, vid avslag på yrkande 2, med godkännande av den föreslagna utvidgningen av krigsmaterielbegreppet som sin mening ger regeringen till känna att uppdelningen av detta begrepp i två kategorier inte är godtagbar,
9. att riksdagen, vid avslag på yrkande 2, som sin mening ger regeringen till känna att riktlinjernas exportvillkor skall avse alla köpare med de nordiska länderna som enda undantag,
10. att riksdagen, vid avslag på yrkande 2, som sin mening ger regeringen till känna att den i propositionen föreslagna omtolkningen av Haagkonventionen utgår,
11. att riksdagen, vid avslag på yrkandena 2 och 3, som sin mening ger regeringen till känna att Sverige inte skall sälja krigsmateriel till stat som undertrycker mänskliga rättigheter.
Stockholm den 7 oktober 1992 Maj Britt Theorin (s) Margareta Winberg (s) Berndt Ekholm (s) Torgny Larsson (s) Kent Carlsson (s) Martin Nilsson (s)