Regeringen föreslår en ny minskning av anslaget F 2 (f.d. F 3) till fredsinformation och -studier. Det skulle innebära att sex miljoner kronor skärs bort på två år, nästan en fjärdedel. Ordet ''forskning'' har strukits ur rubriceringen. Samtidigt ändras rubriken på anslaget F 1. Det gäller inte längre nedrustning och säkerhetspolitik utan utrikespolitik. Anslaget halveras. Om konfliktorsaker och icke-militära hot skall det sålunda inte forskas längre, i varje fall inte med statliga pengar och fristående från de statliga institutionerna.
Forskning, studier och information hänger nära samman. Ingen del kan existera utan den andra. Därför anser vi att det statliga stödet till dessa tre verksamheter skall sammanhållas under en rubrik.
Ett snävt säkerhetsbegrepp
Säkerhetsbegreppet har vidgats till att omfatta icke- militära hot, som fått ökad tyngd efter det kalla krigets slut. Det handlar om de växande klyftorna nord--syd, nationella och etniska konflikter, politiskt förtryck och kränkningar av de mänskliga rättigheterna, Östeuropas ekonomiska och sociala kaos, miljökatastroferna och flyktingproblemen.
Detta har samtidigt lett till en förskjutning mot förebyggande säkerhetspolitik, vilket är ett grundtema i den Dagordning för fred (Agenda for Peace), som FNs generalsekreterare Boutros-Ghali framlade i somras.
Därav märks föga i regeringens proposition, som är formulerad ur ett snävt europeiskt perspektiv. Mellanöstern existerar inte. Den kapprustning som pågår där och på andra håll -- t.ex. i Sydasien och västra Stilla havet -- negligeras. Inte ett ord nämns om miljöhoten, detta trots att det svenska försvaret ser dem som ett framtida säkerhetsproblem. På Försvarets forskningsanstalt finns numera en forskningsgrupp för miljöstrategiska studier, vars utgångspunkt är att miljöfrågorna bör införlivas med den svenska säkerhetspolitiken.
I propositionen finns inte ens en ansats till säkerhetspolitisk analys. Regeringen framhåller bara ''demokrati och marknadsekonomi som fundament för utveckling och internationellt umgänge''. Men vapenmarknaden sägs det inte något om. Erfarenheterna från kriget vid Persiska viken borde ha visat på de faror som den inrymmer.
Sammantaget innebär regeringens snäva och luddiga skrivningar att ingen nu kan veta för vilken verksamhet bidrag kommer att beviljas. Inte heller riksdagen, när den beslutar om anslaget.
Freds- och konfliktforskningen
Regeringen säger ingenting om inriktningen på detta anslag utan hänvisar endast till den beredning som pågår inom regeringskansliet. En proposition skall föreläggas riksdagen i vår. Detta gäller också de framtida anslagen till SIPRI och Utrikespolitiska institutet.
Fristående fredsforskare fruktar nu att de blir utan anslag. Det skulle i första hand drabba Liv & Fred-institutet och Transnationella stiftelsen för freds- och framtidsforskning. Före regeringsskiftet fick de tillsammans drygt tre miljoner i stöd.
Den fristående, folkligt baserade fredsforskningen har tagit upp nya problem och givit ny kunskap. Ett exempel på det är de båda nämnda institutens arbete rörande konflikterna på Afrikas Horn och i det forna Jugoslavien. Att kringskära denna verksamhet vore att beröva debatten dess dynamik och försämra beslutsunderlaget för politikerna. Den behövs och måste få samhällets stöd.
Vänsterpartiet ser detta som ett försök från regeringen att själv hårdare styra freds- och konfliktforskningen. Vi godtar inte en sådan insnävning. Vi återkommer till detta när propositionen föreläggs riksdagen.
Fredsinformation och -studier
''Eftersom krig börjar i människors sinnen, är det i människors sinnen som försvaret för fred måste byggas.'' Detta citat är hämtat ur Unescostadgan, och det är lika aktuellt i dag som när det skrevs 1945. Erfarenheterna av de senaste årens utveckling har understrukit betydelsen av ett folkligt förankrat engagemang för fred, nedrustning och mänskliga rättigheter.
Den organiserade folkliga opinionens roll kan knappast överskattas. Folkrörelsernas stora betydelse har också blivit alltmer uppmärksammad i FN-sammanhang, exempelvis av generalsekreteraren Boutros-Ghali som bl.a. understrukit vikten av att utöka deras roll i de nya och fredsbevarande operationerna.
Det stöd som under 1980-talet byggdes upp för fredsinformation i regi av folkrörelser och andra ideella organisationer hade till syfte att ge dessa strävanden en bred förankring. En överväldigande riksdagsmajoritet ställde sig bakom denna successiva uppbyggnad upp till 26 miljoner kronor 1990/91 och bakom kravet på en successiv ökning till en nivå motsvarande en promille av försvarsanslaget. Det skulle innebära 40 miljoner kronor för budgetåret 1993/94.
Vad ministern anser
Bistånds- och människorättsministern redogör i propositionen för de principer som han anser bör ligga till grund för föreskrifterna. Exempelvis skall en organisation inte kunna få både organisations- och projektstöd. Förslaget kan möjliggöra bättre framförhållning hos mottagarna och minska UDs pappershantering och därför godtas, detta under förutsättning att det inte tas till intäkt för att minska resurserna. Vid bestämningen är det lämpligt att utgå från de tre senaste årens genomsnittsnivå för summan av grund- och projektbidrag.
Men regeln får inte tillämpas alltför strikt, eftersom den internationella utvecklingen förändras snabbt. Nya konflikter uppstår och därmed nya krav på fredsrörelsen. Den senaste tidens erfarenheter understryker detta. Hur skulle organisationerna ha kunnat långtidsplanera för Gulfkriget och de konflikter som exploderade i det forna Jugoslavien? I sådana situationer måste grundbidragen kunna få kompletteras med projektbidrag.
Organisationerna skall, säger ministern, successivt göra sig mindre beroende av statlig finansiering. Det är luddigt uttryckt, men den reella innebörden är att stödet successivt skall minska.
Kravet på egenfinansiering skall öka. Frivilligt, oavlönat arbete bör kunna räknas som en del av egeninsatsen. Men därutöver måste alla organisationer bidraga med en egen del av finansieringen. Det kommer sålunda inte att räcka till om en organisation har aktiva medlemmar som lägger ner ett stort oavlönat arbete -- de måste också ha finansieringskällor.
Detta kommer att gynna stora, ekonomiskt starka organisationer men missgynna fredsorganisationerna, i synnerhet dem som växt fram ur kvinnornas och ungdomens engagemang i fredsfrågorna. Det kommer att diskriminera initiativ som växer fram ur akuta konfliktsituationer, exempelvis i form av aktionsgrupper. Varifrån skall skolungdomar och fattiga konstnärer skaffa ''egenfinansiering''?
De som gått i spetsen för nya opinionsrörelser är inte kapitalstarka -- men de har spelat en enorm roll för fredsopinionen både i Sverige och internationellt. Vi kan påminna om ''kvinnornas vapenlösa uppror'' på 1930-talet, om Fogelstadsgruppen, Aktionsgruppen mot svensk atombomb (AMSA) och Kampanjen mot atomvapen, om Vietnamrörelsen, antiapartheidrörelsen och folkrörelsen mot medeldistansmissilerna i början av 1980-talet.
En annan typ av organisationer som inte har möjlighet till egenfinansiering i den utsträckning som regeringsförslaget innebär är de som bildats för samarbete, s.k. takorganisationer. De är definitionsmässigt fattigare än sina medlemsorganisationer, men de fyller en viktig funktion för att förse dessa med exempelvis information. Med den utformning som skisseras i propositionen riskerar organisationer som Sveriges Fredsråd att tvingas lägga ner sådan verksamhet.
Politiska partier, fackliga organisationer och organ som är beroende av dessa -- avses härmed studieförbunden? -- bör som regel inte få organisationsstöd. Diskrimineringen av dessa organisationer är oacceptabel.
Vad som inte sägs
Enligt vår uppfattning innebär regeringens förslag -- så långt de redovisats -- förändringar och förskjutningar av fredsanslagets inriktning som är mycket olyckliga. I rådande internationella läge är det av synnerlig vikt att det folkligt baserade fredsarbetet ges tillräckliga resurser för att säkra både bredd och djup, både intensitet och spridning och därigenom också kunna ytterligare utvecklas utifrån ett helhetsperspektiv. De förändringar som ägt rum i omvärlden gör det inte mindre viktigt att anslagets fokus även fortsättningsvis är freds- och nedrustningssträvanden.
Propositionen förefaller i hög grad vara skriven i syfte att undandra riksdagen insyn i och inflytande över F 2- anslagets användning. Vad som inte sägs i propositionen kommer regeringen själv att besluta om utan debatt. Den skall senare fatta beslut om delvis nya föreskrifter för bidrag från anslaget. Hur dessa föreskrifter utformas är av stort intresse för folkrörelserna och för riksdagen.
Stödet får inte minska
Anslaget till information, studier och forskning om freds- och nedrustningssträvanden m.m. har i stort uppfyllt sitt syfte att bredda och stärka engagemanget i dessa frågor. Förutom fördjupade kunskaper har de underlättat ökade internationella kontakter och därmed vidgad internationell förståelse, inträngande analyser och kreativa idéer, som också kunnat tas till vara av nationella och internationella regeringsorgan. Det vore därför mycket illa att genom förändringar i anslagets inriktning, utformning och nivå riskerar att skada den kompetensuppbyggnad som ägt rum och den omfattning som det folkligt baserade fredsarbetet fått det senaste decenniet. Om förslaget antas kommer fredsrörelsens arbetsmöjligheter att kringskäras kraftigt och arbetets inriktning att begränsas. Flera organisationers fortsatta existens hotas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att F 2-anslaget skall rubriceras Information, studier och forskning om freds- och nedrustningssträvanden m.m.,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om föreskrifter för bidragsgivning från F 2-anslaget,
3. att riksdagen beslutar att anslaget F 2 för budgetåret 1993/94 och i framtiden fastställs till en promille av den årliga försvarsbudgeten,
4. att riksdagen till Information, studier och forskning om freds- och nedrustningssträvanden m.m. för budgetåret 1993/94 anslår 20 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således totalt 40 000 000 kr,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet att erhålla både organisations- och projektstöd från anslaget F 2,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjlighet att komplettera organisationsbidrag med projektbidrag från anslaget F 2 för verksamhet rörande icke förutsedda konflikter,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kravet på egenfinansiering för att erhålla bidrag från F 2-anslaget,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidrag från F 2-anslaget till s.k. takorganisationer,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om icke-diskriminering av politiska partier, fackliga organisationer och organ som är beroende av dessa.
Stockholm den 26 januari 1993 Gudrun Schyman (v) Berith Eriksson (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v)