Sedan budgetåret 1991/92 har statsbidrag till Stiftelsen Dag Hammarskjöldbiblioteket utgått med 250 000 kronor över Utrikesdepartementets huvudtitel från det tidigare anslaget F3, Information, studier och forskning om freds- och nedrustningssträvanden m.m. Då det av budgetpropositionens skrivning om det nya anslaget F2, Information och studier om säkerhetspolitik och fredsfrämjande utveckling, inte framgår hur regeringen ställer sig i frågan vill vi härmed föreslå att statsbidrag även fortsättningsvis skall utgå -- från F2 eller annat lämpligt anslag -- till den angelägna verksamhet som biblioteket bedriver.
Uppsala kommun, Uppsala universitet och Svenska FN- förbundet är huvudmän för stiftelsen. Även om kommunen bär det största finansiella ansvaret är statsbidraget av helt avgörande betydelse för bibliotekets fortbestånd. Utan finansiering vid sidan av kommunbidraget blir det nämligen så gott som omöjligt att klara öppethållandet ens på allra lägsta nivå.
Enligt vår uppfattning kan flera olika grunder anföras som motiv för fortsatta statsbidrag till bibliotekets verksamhet:1.
DH är officiellt depåbibliotek för allt tryckt FN- material, det enda i landet vid sidan av Riksdagsbiblioteket,2.
Det fungerar som lånecentral för hela landet för media med inriktning på internationella frågor.3.
Låntagarna är till ungefär tre fjärdedelar studenter och forskare. Därför är det i kristider svårt att göra gällande att DH är enbart en kommunal angelägenhet, även om det ursprungligen inrättats av kommunen för att hugfästa Hammarskjölds minne.4.
DH är en riksunik resurs för folkrörelsers information och studier om FN etc. och står till deras tjänst var de än finns i landet.
Om Dag Hammarskjöldbiblioteket kan alltså anföras detsamma som utredaren Anders Forsse sagt om Svenska FN-förbundet -- med vilket biblioteket har ett mycket nära samarbete -- att det utför en uppgift som annars skulle vara ett statligt åliggande. Vid en eventuell avveckling av biblioteket skulle universitetet sannolikt ställas inför krav att inrätta något liknande. Det hittillsvarande bidraget över F3 utgör i jämförelse därmed en låg kostnad för staten.
I samband med att universitetets institution för fred- och konfliktforskning liksom flera andra institutioner med internationell inriktning efter sommaren flyttar till nya lokaler har nu möjligheten öppnats till en samlokalisering av biblioteket med dessa huvudavnämare av bibliotekets tjänster. Från institutionens sida är man angelägen om en sådan samlokalisering som utan tvekan skulle ge viktiga synergieffekter. En förutsättning för en samlokalisering är givetvis att bibliotekets fortbestånd kan tryggas och i detta perspektiv framstår statsbidraget som dubbelt angeläget.
Svenska FN-förbundet har till utrikesministern framfört möjligheten av att anslaget till Dag Hammarskjöldbiblioteket skulle kunna inkluderas i förbundets grundanslag. Det är en möjlighet som är värd att överväga om det kan bidra till att statsbidraget till bibliotekets verksamhet kan fortsätta.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt statsbidrag till Stiftelsen Dag Hammarskjöldbiblioteket.
Stockholm den 26 januari 1993 Björn Kaaling (s) Birgitta Dahl (s) Ingrid Andersson (s) Gunnar Thollander (s)