Vid riksdagens behandling av föregående års regeringsproposition 108 beträffande ''Statens roll i exportfrämjande verksamheter vid Sveriges Exportråd'' diskuterades även frågan om den splittrade Sverigerepresentationen utomlands.
Näringsutskottets majoritet, Ny demokrati plus socialdemokrater föreslog då att regeringen snarast skulle tillsätta en utredning med uppdrag att effektivisera den svenska utlandsrepresentationen genom ett inrättande exempelvis av ett Swedenhouse på de platser där vi i dag har en splittrad representation av exportråd, handelskammare, turistråd. Det kan ju inte vara vettigt att vi i Paris har Turistrådet invid Triumfbågen, Exportrådet vid Madeleinekyrkan, Kulturhus vid Bastiljen och ambassaden vid Invaliddomen. Självklart borde Sveriges Parisrepresentation kunna samlas åtminstone i ett Swedenhouse eller Sweden Center, ett begrepp som redan myntats i t ex Tokyo.
Tyvärr blev inte vårt förslag antaget i riksdagen på grund av en frånvarofadäs vid voteringen.
Det borde finnas förutsättningar för ett Swedenhouse i alla för oss handelsintensiva länder. Varför inte redan nu planera för ett Swedenhouse i Berlin som Tysklands huvudstad och ett Europafönster utåt såväl mot väst som öst.
En gemensam Sverigerepresentation är inte ett behov bara för Europa, USA och Japan. Också i Afrika, Sydamerika och Asien finns behov av och möjligheter till en bättre och mer ekonomisk svensk export- och biståndsrepresentation. SIDA, BITS, Swedcorp, Swedefund, Exportrådet, konsulat och ambassader etc. Ett Swedenhouse skulle också här vara en marknadsanpassad ekonomisk lösning!
Frågan om organisationen av Sverigerepresentationen utomlands har varit uppe till diskussion under många år. Tyvärr utan något positivt resultat. Delvis kanske beroende på att ansvarsfrågan och budgeteringen är uppdelade på två departement. Ett allt större internationellt beroende och kontaktbehov ökar nu kraven på en effektivare och bättre svensk representation utomlands. Det borde vara en självklar uppgift för regeringen att ta initiativ till en objektiv utvärdering av detta problem och förelägga riksdagen ett förslag till lösning under 1993.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning beträffande Sverigerepresentationen utomlands som skall lägga fram förslag till riksdagen under 1993.
Stockholm den 21 januari 1993 Bengt Dalström (nyd) Simon Liliedahl (nyd) Richard Ulfvengren (nyd)