Bakgrund
Taiwan är på topplats i världen när det gäller de flesta ekonomiska nyckeltal. 1992 ökade BNP med 6,7 % medan bytesbalansen visade ett plus på 50 miljarder. Valutareserven är med 90 miljarder världens största. Arbetslösheten är 1,7 %.
Exporten slår ständigt nya rekord men glädjande nog är Sveriges export till Taiwan med 600 miljoner USD 50 % större än importen, som uppgår till 400 miljoner USD. Taiwan är Sveriges 16:de största exportmarknad. Trots detta fick Exportrådet först under 1991 klartecken att öppna ett eget ''Trade Office''. Kontoret har i dag under en kvinnlig chef en bemanning på 7 man, i vilka ingår Sveriges tidigare minister i PRC, ''Peoples Republic of China''.
Relationerna Taiwan--PRC
Spelet bakom kulisserna beträffande Taiwans möjligheter att erhålla ett diplomatiskt erkännande med PRC sittande som ständig medlem i Säkerhetsrådet är föga uppbyggligt. I dagens läge har endast 28 småländer och Sydafrika vågat utmana PRC genom att erkänna Taiwan. Efter en leverans av 60 Mirageplan bojkottades Frankrike från deltagande i tunnelbanebyggande i Canton. Det är förknippat med kommersiella risker att utmana PRC. Det är mot denna bakgrund som vapenlevererande stormakter såsom Frankrike, UK och Holland med olika trick försökt att visa på förekomsten av karriärdiplomater inom ramen för de etablerade handelskontoren. Sverige följer snällt med. NyD anser att tiden nu är inne för egna initiativ då vi annars riskerar förlora de verkligt stora affärerna, som kommer att finnas inom försvarssektorn. USA:s tidigare dominerande ställning fick sig en allvarlig knäck, då F 16 jaktplan ersattes med Mirageplan. På Taiwans inköpslista finns bl a 10 ubåtar, en affär på cirka 12--15 miljarder SEK. Våra konkurrenter finns i Holland och Tyskland. Tidpunkten är nu inne för Sverige att ytterligare skjuta fram sina handelspositioner genom att göra små men i och för sig viktiga markeringar.
Uppgradering av relationerna Sverige--Taiwan
Som uppföljning av en separat NYD-motion föreslår vi att Exportrådets Trade Office ombildas till ett Sweden Center alternativt Representative Office som inom sig får ett konsulat med den i Taipeh redan stationerade karriärdiplomaten som chef. Oberoende härav bör Taiwan och Sverige överenskomma att omedelbart slopa det fullständigt onödiga visumtvånget. Samtidigt bör UD medverka till att ''Taipeh Trade Tourism and Information Office'' i Stockholm får status av ett ''Representative Office'' och att taiwanesiska tjänstemän därvid erhåller alla de förmåner betr. bl a skatt och tullfrihet som normalt tillkommer diplomater. Samtidigt bör Sverige i Taipeh uppgradera sitt marknadskontor till ett Sweden Center med samma funktioner som Taiwans Representative Office i Stockholm.
Taiwanesiska investeringar i Sverige
Taipeh Trade and Information Office försöker i dag att aktivt hitta taiwanesiska företag som vill investera i Sverige och t ex använda Stockholm som inkörsport till EG, Baltikum och Ryssland. Däremot har Exportrådets Trade Office i Taipeh inte specialutbildad svensk personal för detta till skillnad från ambassaden i Tokyo, som har en specialist på företagsinvesteringar. Nyd föreslår, att den vid Tokyoambassaden anställde investeringsspecialisten även skall tjänstgöra i Taiwan och Sydkorea för att sälja in Sverige som investeringsland.
Svensk byråkrati
I dag har endast två taiwanesiska företag visat intresse för investeringar i Sverige. I det ena fallet avser investeraren från Taiwan att överflytta verksamheten till Sverige men han har hittills stångat sin panna blodig mot den svenska byråkratin. Bland annat har han ännu inte lyckats få uppehållstillstånd av invandrarverket. Det gäller för vederbörande myndigheter att omedelbart åtgärda det refererade fallet, då ett enda dåligt exempel över natt kan ruinera vårt rykte som ett investeringsvänligt land.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige omedelbart bör slopa visumtvånget beträffande Taiwan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Exportrådets Trade Office i Taiwan uppgraderas till ett Sweden Center alternativt Representative Office som blir ansvarigt för vissa konsulära tjänster,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att UD bör medverka till att Taipeh Trade Tourism and Information Office i Stockholm får status av ett Representative Office,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den vid Tokyoambassaden anställde investeringsspecialisten även bör tjänstgöra i Taiwan och Sydkorea,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att befordrad personal vid Taiwan Trade Tourism and Information Office i Stockholm bör erhålla de förmåner som normalt kommer utländska diplomater till del.
Stockholm den 24 januari 1993 Simon Liliedahl (nyd) Kenneth Attefors (nyd)