Under en följd av år har riksdagen antagit utrikesutskottets enhälliga uttalanden om att medföljarfrågorna måste lösas. Att som maka eller make följa diplomater till olika UD-stationeringar i världen har självfallet stora kvalitéer i form av upplevelser, lärdomar, erfarenheter och personlig utveckling. Men på längre sikt är nackdelarna stora. Att inte få utöva sitt yrke är ett exempel. Ett annat är att utan lön eller ATP-poäng svara för representationen i hemmet.
Dessa och liknande frågor är svårlösta men enligt uppgift håller de på att stegvis lösas inom UD.
En annan fråga måste nu prioriteras. Jag avser de ojämlika villkor som råder för kvinnliga och manliga medarbetare inom UD. En rapport ''Karriärutveckling i utrikesförvaltningen'' utgiven av UD:s jämställdhetsgrupp pekar på ett flertal otillfredsställande förhållanden. Bara 10 % av UD:s chefer är i dag (juli 1992) kvinnor. I övriga regeringskansliet är 20 % av cheferna kvinnor. Av 34 departementsråd är 5 kvinnor. De internrekryterade kvinnor som antagits till handläggarutbildningen under åren 1976--1985 tjänar i genomsnitt ca 2.500 kr. mindre i månaden än de män som antogs under motsvarande period. De externrekryterade kvinnor som antagits till departementet 1976-1985 tjänar i genomsnitt 450 kronor mindre i månaden än motsvarande grupp män. Däremot har löneskillnaderna mellan kvinnliga och manliga specialister minskat sedan 1987.
Ett annat märkligt förhållande är att det råder stora löneskillnader mellan UD och övriga regeringskansliet. Manliga departementssekreterare på UD tjänar t.ex. i genomsnitt ca 1.100 kronor mindre i månaden än kvinnliga departementssekreterare i övriga regeringskansliet samt ca 2.260 kronor mindre i månaden än sina manliga kolleger i övriga regeringskansliet. Vidare redovisar rapporten att kvinnliga departementssekreterare på UD tjänar i genomsnitt ca 3.120 kronor mindre i månaden än manliga departementssekreterare i övriga regeringskansliet, samt ca 1.960 kronor mindre i månaden än sina kvinnliga kolleger i övriga regeringskansliet.
Det kan inte vara nödvändigt att påminna om vad EG:s Romfördrag, FN:s konvention eller vad Sveriges egen jämställdhetslag säger i ämnet. Jag är övertygad om att utrikesministern i sin egenskap av både departementschef och kvinna har både ambition och vilja att göra något åt de skillnader som råder beträffande lön och befordran. Statsministern lär ju också ha sagt att ''tillsätter man poster efter kompetens, så blir det fler kvinnor''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av de ojämlika villkor som råder för kvinnliga och manliga medarbetare i Utrikesdepartementet.
Stockholm den 25 januari 1993 Alf Wennerfors (m)