Med järnridåns fall och Sovjetunionens upplösning har Sveriges geografiska läge dramatiskt förändrats. Sverige är inte längre en utpost i norra Europa. I det nya Europa kommer Östersjöområdet tvärtom att få en ny och viktig plats.
Mitt emot Stockholm ligger Östersjöområdets största stad, S:t Petersburg, det nya Rysslands andra stad med 5,5 miljoner invånare. S:t Petersburg var tidigare Rysslands huvudstad med stora konstskatter och ett kulturliv i världsklass. Den är också Rysslands främsta industristad och viktig transithamn mot väst.
Överallt i S:t Petersburg påminns man om Sverige och den svensk-ryska historien. Fram till 1914 bodde ca 7 000 svensktalande i staden, som medlemmar i S:ta Katarinaförsamlingen. Det var inte bara familjen Nobel som präglade bilden av Sverige i S:t Petersburg utan även Fredrik Lidvall, stadens främste jugendarkitekt, och familjen Bohlin som kom efter Fabergé i rang som juvelerare.
Porten till det nya Ryssland blir återigen S:t Petersburg -- och vägen dit går över Östersjön och Sverige. Staden kommer därför åter att bli av central betydelse för vårt land. Det finns anledning för Sverige att tidigt markera intresse och närvaro i S:t Petersburg.
Tanken att inrätta ett Sverigehus i den förutvarande svenska legationen vid Neva bör därför utredas vidare. Enligt uppgift är staden beredd att utan kostnad återställa fastigheten till Sverige för detta ändamål.
Ett sådant Sverigehus skulle kunna omfatta dels nuvarande svenska generalkonsulatet, dels lokaler för svenska företag, dels ett svensk-ryskt kultur- och utbildningscentrum. Bristen på användbara lokaler i staden är i dag skriande. Osäkerhet om äganderätt och ägandeformer gör att det är nästan omöjligt att förvärva fastigheter och ryska krav på satsningar i form av samföretag är ofta helt orealistiska. Svenskt näringsliv skulle här kunna få gemensamma lokaler och ett gemensamt ansikte utåt. Hit skulle BITS kunna förlägga de kurser och program som för närvarande förbereds för nordvästra Ryssland. Det finns därför all anledning att också räkna med betydande intäkter i verksamheten.
Frågan om ett Sverigehus i S:t Petersburg bör därför utredas skyndsamt. Sverige har allt att vinna på att tidigt markera en synlig närvaro av detta slag i Ryssland och i Östersjöområdets största stad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett Sverigehus i S:t Petersburg.
Stockholm den 26 januari 1993 Håkan Holmberg (fp) Lennart Rohdin (fp)