Vår säkerhetspolitik vilar, förutom på ett starkt försvar, också på ett mycket aktivt deltagande i FN och andra internationella organisationer.
Neutralitetspolitiken gör att Sverige kan se på konflikter ur alla parters synpunkter. Därigenom kan vi delta i medling och bygga upp ett förtroende.
Det är väsentligt att vi arbetar för en rättvisare värld och förändringar i den ekonomiska världsordningen för att u- länder och f d kommunistländer som kämpar för demokrati ska ha en chans till en uthållig utveckling i frihet. Det stora hotet mot världsfreden nu är polariseringen mellan ''Syd'' och ''Nord''. Sverige och Norden har generalsekreterarens förtroende att bereda beslut om en effektivare FN- organisation.
Sverige deltar i ESK, Konferensen för säkerhet och samarbete i Europa. I ESK samlas alla Europas stater, även de nya i f d Sovjetunionen och Centraleuropa, samt USA och Kanada, med Japan som observatör. Sedan december 1991 fram till december 1994 är vi med i presidiet, under 1993 som ordförande. Vi har därmed ett stort ansvar för freden i Europa och stora möjligheter att finna nya vägar till samförstånd.
ESK-mötet i Älvsjö i december 1992 beslöt att nu gå från att huvudsakligen konferera till att verka praktiskt där väpnade konflikter kan befaras. En närvaro i Estland byggs upp och den i Kosovo förstärks. ESK lämnar uppdelningen i tre ''korgar'', en för säkerhetspolitik, en för mänskliga rättigheter och en för ekonomiskt, miljö- och forskningssamarbete och arbetar nu med alla aspekterna samtidigt. Detta borde kunna vara en mycket fruktbar metod. Älvsjömötet bekräftade också sin beslutsamhet att på alla sätt underlätta för NOGs (folkrörelser) att delta i ESKs verksamhet, både vid konferenser och på fältet.
Nedrustning, i meningen reducering av vapen, har inletts på ett lovande sätt bl a genom överenskommelser mellan USA och Ryssland. Sveriges mångåriga arbete för avveckling av kemiska vapen har nått sitt mål. Ännu behövs emellertid den militära och diplomatiska expertis som varit så framgångsrik på dessa områden.
För att möta dagens problem behövs emellertid även en helt annorlunda kompetens. Det är väsentligt att ge ekonomiska möjligheter till folkrörelser och forsknings/aktionsorganisationer som besitter en kompetens inom områden som är relevant i dagens säkerhetspolitiska situation. För att förstå dagens konflikthot behövs t ex freds- och konfliktforskare, historiker, terapeuter, vanligt betrott folk med känslomognad, i synnerhet modiga kvinnor, samt folk med vana från förhandlingar utanför den speciella diplomatiska ritualen. Särskilt viktigt är det naturligtvis att samarbeta med människor av god vilja från konflikthärdarna, som har perspektiv på sitt lands situation. Det är helt väsentligt att regeringen hämtar beslutsunderlag från människor med denna sorts kompetens, för att kunna finna de nya vägar som är nödvändiga för att avvärja dagens fredshot. Det kan ofta vara effektivast att regeringen kanaliserar detta arbete till fristående organisationer.
Nya idéer utvecklas i god svensk tradition hos folkrörelser, som drivs av ett engagemang för fred. Det är också viktigt att forskare kombinerar kunskapsutveckling med praktisk verksamhet i konflikthärdar, för att lära sig förstå och vara katalysatorer för konfliktläkning. Vår tid behöver mer än någonsin folkligt engagemang!
Anslaget under F2 (f d F3) ska inte främst ses som stöd till folkrörelser utan som en kanal för Sveriges arbete för konfliktlösning utan våld. Det är väsentligt att inte diskriminera kritiska rörelser och forskningsorgan, utan se till att de får resurser att bidra till en vederhäftig, öppen debatt som karaktäriserar ett demokratiskt land.
Utredarens kriterier för bidrag från F2 bygger i flera fall på missförstånd och är inte relevanta i det perspektiv som denna motion hävdar. Kravet på egenfinansiering bör inte öka och det är ofta viktigt att kunna både ge organisationsstöd och bidrag till projekt. Antalet medlemmar i en organisation är inte avgörande för dess betydelse.
Riksdagen har fram till 1991 fattat beslut om fördelningen till olika organisationer av anslagen från dåvarande F3. Riksdagen föreslår nu att regeringen ska fatta beslut inte bara om ramarna till olika organisationer utan även om delvis nya föreskrifter för bidrag från anslaget. Vi anser att regeringen bör förelägga riksdagen en proposition om förslag till föreskrifter för anslagen samt förslag till grundanslag till organisationerna.
Kraven på besparingar i statsbudgeten har drabbat UD hårt. Det är därför motiverat att också F2-anslaget tillfälligt dragits ned. Riksdagen har emellertid vid upprepade tillfällen i stor enighet beställt en successiv ökning av fredsanslagen och relaterat dem till de summor Sverige satsar på det militära försvaret. En sådan ökning skedde också fram till budgetåret 1990/91, då det stagnerade. Med den förändrade säkerhetssituationen i världen och med Sveriges speciella ansvar för ESK, är en ökning av anslaget nu mer relevant än någonsin! Anslaget F2 bör därför åter öka, så fort statens finanser tillåter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av stödet under F 2,
2. att riksdagen begär att regeringen bör återkomma med förslag till anslagsfördelning och föreskrifter för F 2, i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om successivt ökade anslag under F 2.
Stockholm den 25 januari 1993 Karin Starrin (c) Lennart Daléus (c)