''Eftersom krig börjar i människors sinnen, är det i människors sinnen som försvaret för fred måste byggas.'' Detta citat från l945 ur UNESCO-stadgans inledning är inte mindre aktuellt idag. Tvärtom har erfarenheterna, och inte minst de allra senaste årens utveckling, understrukit betydelsen av ett folkligt förankrat engagemang för fred, nedrustning och mänskliga rättigheter.
Den organiserade folkliga opinionens roll för dessa frågor kan knappast överskattas. Folkrörelsernas stora betydelse har också blivit alltmer uppmärksammad i sammanhanget, t.ex. av generalsekreteraren Boutros Boutros-Ghali, som bl.a. understrukit vikten av att utöka deras roll i de nya och bredare fredsbevarande operationerna.
Medan folkrörelserna, verksamma på freds- och nedrustningsområdet under 80-talets första hälft främst koncentrerade sig på olika aspekter av stormakternas kärnvapenrustningar, har intresseområdet vidgats och förskjutits kraftigt under senare år. Dit hör frågor som nedrustning och utveckling, miljö och utveckling (UNCED), mänskliga rättigheter, skuldfrågor, konfliktlösning osv.
Bakom detta allt mer mångfasetterade arbete ligger växande insikter om komplexiteten i nationella och internationella relationer såväl i ett Nord--Syd- som i ett Öst--Väst-perspektiv. Efter den bipolära världens kollaps har ökade internationella kontakter blivit både möjliga och nödvändiga. Samtidigt har de resurser som ställts till folkrörelsernas förfogande för detta arbete på ett avgörande sätt bidragit till att både bredda och fördjupa engagemanget, även om detta inte alltid speglar sig i växande medlemssiffror.
Det stöd som under 80-talet byggdes upp i fråga om ''Information, studier och forskning om freds- och nedrustningssträvandnen m.m.'' i regi av folkrörelser och andra ideella organisationer, hade till syfte att ge dessa strävanden en bred förankring. En överväldigande riksdagsmajoritet ställde sig bakom denna successiva uppbyggnad till 26 miljoner l990/9l och bakom kravet på en successiv ökning till en nivå motsvarande en promille av försvarsanslaget. För l993/94 utgör en promille 39 miljoner.
Regeringens förslag för l993/94 innebär en utveckling, som ytterligare vidgar gapet till promillemålet, dvs. direkt motsatt riksdagens uttalade vilja. Medan nämnda bidrag föreslås minska för andra året i följd, fortsätter försvarsanslaget att öka enligt regeringens förslag. Om motsatsen hade gällt, hade det stämt bättre med riksdagens tidigare beslut.
Propositionen förefaller i hög grad vara skriven i syfte att undandra riksdagens insyn i och inflytande över F2- anslagets användning. Anslagets omrubricering till ''Information och studier om säkerhetspolitik och fredsfrämjande utveckling'' antyder dock en försnävning och förändring av inriktningen, som inte kan godtas.
Förslaget innebär att ''forskning'' faller bort genom att en konstlad gräns mellan studier och forskning införs. Vidare ersätts ''nedrustningssträvanden'' med den mer allmänna termen ''säkerhetspolitik'' utifrån bl.a. det gåtfulla argumentet, att ''begreppet nedrustning har en vidare betydelse än för några år sedan.'' Inte heller framgår det av föredragandens text, om anslaget även i fortsättningen är reserverat för ''folkrörelser och andra ideella organisationer'' eller ej.
Enligt vår uppfattning är dessa förändringar och förskjutningar av anslagets inriktning olyckliga. I rådande internationella läge är det av synnerligen stor vikt att det folkligt baserade fredsarbetet ges tillräckliga resurser för att säkra både bredd och djup, både intensitet och spridning och därigenom också kunna ytterligare utvecklas utifrån ett helhetsperspektiv. De förändringar som ägt rum i omvärlden gör det inte mindre viktigt, att anslagets fokus även fortsättningsvis är freds- och nedrustningssträvanden. Inte minst viktigt är att stödja verksamheter, som syftar till att finna fredliga lösningar på konflikter.
I propositionen anförs en rad principer för organisationsstöd och projektbidrag såsom en grund för kommande tillämpningsföreskrifter. Dessa principer är dock så luddiga, att det av dem inte framgår på vilka grunder någon kan få organisationsstöd utan endast vilka som inte kan få: ''Politiska partier, fackliga organisationer och organ som är beroende av dessa bör som regel inte vara berättigade.''
Diskrimineringen av dessa organisationer är oacceptabel. De har bakom sig ett långvarigt informationsarbete för fred och nedrustning, som varit beroende av enskildas stöd men också av en viss statlig finansiering. I dagens läge finns inte utrymme för egenfinansiering och resultatet av regeringens förslag i denna del blir att verksamheten får läggas ner, vilket är ett dråpslag mot ett viktigt freds- och nätverksarbete.
Fredsrörelsen i vidare mening har förskjutit sitt intresse till frågor om fred, mänskliga rättigheter och säkerhetspolitik, kopplade till sönderfallet i Östeuropa och integrationen i Västeuropa. Den svenska fredsrörelsen samordnade på ett uppmärksammat sätt den europeiska fredsrörelsens ansträngningar att finna fredliga lösningar på konflikterna i fd Jugoslavien och Transkaukasus vid parallellmöten till ESKs utrikesministermöte i Stockholm i december l992.
Detta diplomatiska initiativ var ett aktivt stöd till opinionsbildningen för freden och en del i nätverksbyggandet till stöd för de hängivna och modiga fredsaktivisterna i konflikthärdarnas länder, som på olika sätt motarbetas av sina regeringar och den officiella propagandan i respektive land.
I arbetet med att förbereda och genomföra detta viktiga parallellarrangemang hade Olof Palmes Internationella Centrum (f.d. Arbetarrörelsens Fredsforum) en nyckelroll tillsammans med Sveriges fredsråd.
Regeringens förslag får också förödande effekt på det arbete som görs av kvinnliga fredsorganisationer, och som har långt större räckvidd än vad som speglas av deras antal registrerade medlemmar.
Vidare ställs ökade krav (oklart hur stora) på egenfinansiering, oavsett om mottagaren är medlemsorganisation, samarbets- och/eller serviceorgan eller forskningsinstitut (om de sistnämnda i fortsättningen kan påräkna organisationsstöd eller ens projektbidrag framgår för övrigt inte heller av propositionen). Enligt vår uppfattning är det strategiskt viktigt att inte utesluta någon av dessa kategorier från organisationsstöd, och i kraven på egenfinansiering är det också helt nödvändigt att ta hänsyn till skillnaden mellan dessa olika organisationer.
Förslaget om ett generellt organisationsstöd, som i förekommande fall ersätter både grundbidrag och projektbidrag, kan godtas, eftersom det möjliggör både bättre framförhållning hos mottagarna och minskar UD:s byråkrati. Ett bestämt villkor är dock, att förändringen inte tas till intäkt för i realiteten minskade resurser. Vid bestämning av stödets nivå är det lämpligt att utgå från de tre senaste årens genomsnittsnivå för summan av grund- och projektbidrag. Vid fördelning av F2-anslaget bör enligt vår uppfattning följaktligen en förskjutning ske från projektbidrag till organisationsstöd.
Däremot vänder vi oss starkt mot principen om successivt minskande organisationsstöd, vilket i dagens läge är den reella innebörden av den vackra omskrivningen ''att organisationernas beroende av fast statlig finansiering successivt minskar''.
Ingen kan motsätta sig kraven på en strikt redovisning av bidragens användning, men vi vill starkt varna för den ökade byråkratin både på UD och inom föreningslivet, som skulle bli följden om utredarens förslag fullföljs i tillämpningsföreskrifterna.
Anslaget till ''Information, studier och forskning om freds- och nedrustningssträvanden m.m.'' har i stort uppfyllt sitt syfte att bredda och stärka engagemanget i dessa frågor. Det har dessutom inneburit fördjupade kunskaper, ökade internationella kontakter och därmed vidgad internationell förståelse, inträngande analyser och kreativa idéer, som också kunnat tas till vara av nationella och internationella regeringsorgan. Det vore därför mycket illa att genom förändringar i fråga om anslagets inriktning, mottagare, utformning och nivå riskera att skada den kompetensuppbyggnad som ägt rum och den omfattning det folkligt baserade fredsarbetet fått det senaste decenniet.
Anslagets rubrik bör därför förbli oförändrad och mottagarna av generellt stöd bör i princip också vara desamma som tidigare. Eftersom försvarsanslaget enligt regeringens förslag räknas upp med över en miljard bör F2- anslaget -- för att inte ytterligare tappa mark i förhållande till promillemålet -- uppräknas till 24,6 miljoner. Då förändringar, beträffande forskningspolitiken som berör F- anslaget, ännu inte redovisats bör tillsvidare F4 minskas i motsvarande grad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att upplysnings-, forsknings- och studiearbetet om fred och nedrustning bör fortsätta och att promillemålet successivt bör uppnås,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om F 2-anslagets inriktning, mottagare, utformning och nivå,
3. att riksdagen beslutar att F 2-anslaget uppräknas till 24,6 miljoner kronor.
Stockholm den 25 januari 1993 Pierre Schori (s) Mats Hellström (s) Maj Britt Theorin (s) Karl-Erik Svartberg (s) Nils T Svensson (s) Viola Furubjelke (s) Kristina Svensson (s) Berndt Ekholm (s) Bengt Silfverstrand (s) Hans Göran Franck (s) Lena Boström (s) Sonia Karlsson (s) Stig Alemyr (s) Alf Eriksson (s) Sture Ericson (s) Lena Hjelm-Wallén (s)