Positiv majoritet i riksdagen
Det finns en majoritet i Sveriges riksdag för ett medlemskap i EG, liksom det fanns för ett EES-avtal. En ansökan om medlemskap inlämnades av den dåvarande socialdemokratiska regeringen våren 1991. Förhandlingar om medlemskap inleds inom kort.
Negativ majoritet utanför
Hälften av de svenska väljarna skulle enligt en opinionsmätning av SIFO efter danskarnas nej till EES- avtalet rösta nej till svensk EG-anslutning. De EG-positiva i Sverige har ökat till 33 procent. 17 procent är tveksamma. Nej-sidan har gått tillbaka tre procentenheter sedan mätningen i oktober 1992.
Det största EG-motståndet finns fortfarande i den yngsta åldersgruppen, 16--29 år. Kvinnorna har länge varit mest kritiska mot EG. Dock finns det vissa tecken på att skillnaderna utjämnas. En grupp yngre kvinnor är positiv till EG men vill ha en ''linje 2''-variant vilket kan komplicera en folkomröstning.
Mätningen visade också på tydliga spänningar inom de politiska partierna.
Myter och nidbilder
Inte minst i ''kvinnodebatten'' förekommer många direkta sakfel och rena mytbildningar:
Myt 1. EG-hot mot kvinnornas arbetsmarknad
Det hävdas att de svenska kvinnorna får gå tillbaka till spisen om vi går in i EG. Sverige har idag den högsta förvärvsfrekvensen bland kvinnor i Europa -- 83 procent. Men Danmark kommer på andra plats med 78 procent. Och i Danmark ökade förvärvsfrekvensen bland kvinnor med 11 procent efter EG-anslutningen.
Det säger sig självt att det inte är EG-anslutningen i sig som är av betydelse för förvärvsfrekvensen. Det handlar främst om olika kulturella, religiösa och ekonomiska mönster i de olika länderna. En djup lågkonjunktur, en hemmagjord ekonomisk strukturkris i Sverige och att därtill avstå från medlemskap i EG med dess möjligheter för ekonomi och näringsliv skulle enligt vår uppfattning utgöra det verkliga hotet mot kvinnornas arbetsmarknad.
Myt 2. EG-hot mot jämställdheten
Det sägs vidare att jämställdheten hotas vid en EG- anslutning. Det pågår ett intensivt arbete inom EG för att förbättra kvinnans ställning. Hittills har fem direktiv antagits. Det gäller bl.a. lika lön för likvärdigt arbete. Det finns exempel på att EG-domstolen höjt danska kvinnors löner, då man kunde leda i bevis att företagen givit männen högre löner. Samtidigt har vi härhemma i Sverige bevis för att kvinnolönerna de senaste åren sjunkit i förhållande till männens löner.
Myt 3. Minskad offentlig sektor -- hot mot kvinnor
I Sverige arbetar idag huvuddelen av de förvärvsarbetande kvinnorna inom den offentliga sektorn: inom kultur, barnomsorg, skola, vård och äldreomsorg. Det råder idag politisk samstämmighet om att det är nödvändigt att minska de offentliga utgifterna. En krympande offentlig sektor beror alltså inte på EG utan är ett led i den pågående strukturomvandlingen i vårt eget land. Det är inte den offentliga sektorn i sig som kvinnor valt som arbetsfält. En omstrukturering av arbetsmarknaden som leder till förändring och nya anställningsformer är positiv. Behovet av verksamheterna ''försvinner'' inte. En hel del arbeten kan överföras i privat regi eller andra organisationsformer.
När omstruktureringen av arbetsmarknaden leder till en högre tillväxt kommer också efterfrågan på de tjänster som kvinnorna utför att öka. Kvinnornas arbetsmarknadssituation kommer alltså att påverkas gynnsamt av en EG-integrering och framtida medlemskap.
Informationen måste ökas
EG-debatten har på många sätt gått snett.
Även om vi är positiva till en EG-anslutning anser vi att det måste föras en nyanserad diskussion, där såväl positiva som negativa faktorer förs fram i debatten. Människors oro liksom deras frågor måste tas på allvar.
Debatten förs nu på en ''jordnära'' nivå om konkreta frågor och det är viktigt att alla politiskt verksamma når ut till medborgarna. Eftersom ungdomar och kvinnor är de som är mest negativa till EG-medlemskap har ungdoms- och kvinnoorganisationerna en särskilt stor uppgift i denna informationsverksamhet. Vi har positiv erfarenhet av aktiviteter i samarbete över partigränserna i denna fråga.
I budgetpropositionen sägs att:
-- -- -- såväl EES-avtalet som den förestående folkomröstningen om ett svenskt medlemskap i de europeiska gemenskaperna, EG, och de frågor som dessa väcker kräver dels omfattande och allsidig information till allmänheten, dels en genomlysande debatt kring konsekvenserna av de förändringar som väntar.
Kvinnoorganisationerna har en nyckeluppgift
I budgeten anslås 50 miljoner kr för informationsinsatser om europeisk integration. Utrikesutskottet välkomnade i sitt yttrande till KU (1991/92:UU3y) att regeringen avsåg att återkomma med ytterligare medel för fortsatt informationsspridning. Utrikesutskottet betonade särskilt att ''kvinnornas situation bör uppmärksammas''.
Medel till organisationslivet kommer att fördelas av Delegationen för informationsinsatser om europeisk integration. Regeringen har ett särskilt Sekretariat för Europainformation, som kommer att fungera som samarbetsorganisation med t.ex. organisationslivet. Sekretariatet skall enligt propositionen bl.a.
belysa effekterna av den europeiska integrationen på kvinnornas situation i Sverige.
Med tanke på kvinnornas hittillsvarande negativa inställning till svenskt EG-medlemskap finner vi det både önskvärt och nödvändigt att öka insatserna i EG-frågan från kvinnoorganisationernas sida. Med hänvisning till de positiva uttalanden som gjorts om beaktandet av kvinnornas speciella situation har vi också anledning uttrycka vår förväntan att kvinnoorganisationerna prioriteras vid den kommande medelstilldelningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kvinnoorganisationerna bör ges särskild högprioritet vid medelstilldelningen för informationsinsatser om europeisk integration.
Stockholm den 20 januari 1993 Gullan Lindblad (m) Barbro Westerholm (fp) Margareta Viklund (kds) Karin Starrin (c)