De stora skillnaderna mellan välfärds- och utvecklingsländer kräver en internationellt rättfärdig fördelningspolitik. Den orättvisa fördelningen har efter östdiktaturernas fall tydliggjorts, och på kort sikt förstärkts, också i Europa.
Den socialdemokratiska regeringen inledde en kraftig satsning på stöd i olika former till Östeuropa. Särskilt prioriterades de baltiska staterna.
Stödet till Baltikum har också blivit en angelägenhet för olika organisationer och samhällsorgan. Svenska kommuner, landsting, föreningar, företag och enskilda medborgare deltar aktivt i stöd och utbyte med Baltikum. Vänortsutbyte mellan kommuner i Sverige och de baltiska staterna har vuxit starkt. Kommunallagen begränsar kommunernas möjlighet till direkta biståndsinsatser, men inom de ramar lagen ger, har samverkan och utvecklingsinsatser vuxit fram.
Stiftelsen Vänest är ett fint exempel på denna form av samverkan. Stiftelsen är gemensam för Hallsbergs kommun, Valga stad och Valgamaa län i Estland, sparbanken och ett svenskt företag. Stiftelsens sammansättning har betytt att ett stort antal okonventionella samarbetsprojekt kunnat utarbetas.
I Valgamaa planeras ett ''Sverigehus'' i samarbete mellan Sydnärkes utvecklingscentrum, Hallsbergs, Östhammars och Tierps kommuner. Syftet är att skapa exportmöjligheter för estniskt näringsliv och utveckla nära samarbete mellan svenska och estniska företag. I Valgamaa finns också stort intresse för samverkan med svenska kommuner för att utveckla en modern kommunal organisation.
Vänest har inspirerat till samarbete mellan Örebro och Valgamaa län på sjukvårds-och utbildningsområdet. Örebrolandstinget är tillsammans med Jämtlands läns landsting engagerat i planerna på ett sjukhusbygge i Valgamaa.
Här finns möjlighet att utifrån ett befintligt ''byggnadsskelett'' bygga upp ett modernt sjukhus. Svenska bygg- och arbetsledare kan tillsammans med estniska byggnadsarbetare bygga upp ett sjukhus i en stad, som idag har undermålig sjukvårdsstandard. Den svenska byggledningen skulle samtidigt bidra till kompetensutveckling och utbildning av estniska byggnadsarbetare.
De projekt vi redovisat är fina exempel på en mängd intressanta utvecklingsprojekt, där kommuner, företag, enskilda och organisationer är engagerade. De bärs upp av stort ideellt engagemang och vilja från svensk sida att erbjuda kunskap och resurser. Här finns också en medvetenhet om att en positiv ekonomisk utveckling i Östeuropa också spelar stor roll för välståndsutvecklingen i vårt land. En positiv utveckling av Östeuropas ekonomier är också en förutsättning för att Europa med kraft ska kunna bidra till en välståndsutvecking i tredje världen.
Som ovan nämnts begränsar kommunallagen kommunernas möjligheter att stödja denna form av utvecklingsprojekt med skattemedel. Om projekten ska kunna utvecklas och engagemanget tas till vara, måste därför stiftelser som Vänest och projekt som sjukhuset i Valgaa få tillgång till statligt stöd. Erfarenheterna från flera intressanta utvecklingsprojekt visar att de statliga medlen idag är alltför begränsade och uppbundna av direkta statliga engagemang i Östeuropa.
Det är angeläget att Östeuropabiståndet ger ökat utrymme för stöd till konkreta nätverksprojekt mellan Sverige och Baltikum.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökade resurser som stöd till av enskilda kommuner och landsting, föreningar och företag initierade utvecklingsprojekt i Östeuropa.
Stockholm den 22 januari 1993 Inger Lundberg (s) Håkan Strömberg (s) Hans Karlsson (s) Gunnar Thollander (s) Berit Andnor (s) Maud Björnemalm (s) Sture Ericson (s)