I en tredjedel av alla fattiga familjer i Indien och större delen av Afrika är kvinnorna ensamma ansvariga för familjens existens.Hälften av all mat i u-länderna produceras av kvinnor. I Afrika produceras 75 % av all mat av kvinnorna.Kvinnorna i u-länderna utgör en tredjedel av arbetskraften. Inom den industriella sektorn är 25 % kvinnor.Kvinnorna i Afrika och Asien arbetar 13 timmar mer i veckan än män -- för det mesta är de obetalda.Kvinnors juridiska status i u-länder är lägre än männens.Flertalet kvinnor i u-länder saknar utbildning och tillgång till hälsovård och familjeplanering.Bland världens analfabeter är kvinnorna i majoritet.75 % av jordens flyktingar är kvinnor och barn.
Ovanstående axplock av data om kvinnors villkor i utvecklingsländerna visar med all tydlighet den orättvisa och diskriminering som är u-landskvinnans lott.
U-landskvinnan är både producerande och reproducerande. Hon har ofta huvudansvaret för familjens överlevnad, hon odlar, hon skaffar mat och tillreder måltiderna, hon föder och fostrar barn, hon tar hand om familjens gamla. Hon är ofta undernärd. Ständiga graviditeter försvagar kroppen och hon dör i förtid. Trots sina stora insatser av arbete och omvårdnad har hon dock endast tillgång till en mycket liten del av de resurser som satsas på utvecklingsinsatser i u-länderna. Ändå vet man att de resurser som går till kvinnor är ett effektivt bistånd som leder till förändring inte bara för kvinnor utan också till förändring av barnens villkor.
Att förbättra villkoren för u-landskvinnorna är alltså inte endast en fråga om mänsklig rättvisa -- det är också en säker väg för att snabbare nå en hållbar utveckling.
Det borde därför vara självklart att kvinnors situation uppmärksammas särskilt i allt utvecklingssamarbete och att ''gender awareness'' är närvarande i samtliga faser av biståndsinsatserna, dvs. i planering, i genomförande och i uppföljning.
Vi vill i motionen särskilt lyfta fram två områden där kvinnors behov måste förstärkas -- flyktingkvinnornas situation och befolkningsfrågan.
Flyktingkvinnorna
Tre fjärdedelar av jordens flyktingar är kvinnor och barn. Kvinnor på flykt och kvinnor i flyktingläger har alltså ofta ensamma huvudansvar för sina splittrade familjer. Deras män, deras fäder, deras söner och deras bröder är döda eller försvunna eller befinner sig i krig. De flyktingläger de hamnar i administreras dock ofta av män och det har visat sig att dessa tenderar att missgynna de ensamstående kvinnorna och i stället prioritera män vid utdelning av identitetskort, matransoner, medicin. Detta har bl.a. uppmärksammats av FN:s kvinnofond UNIFEM som genom sina insatser arbetar för att kvinnor i flyktinglägren ska få en rättvis del av resurserna. UNIFEM:s erfarenheter visar att kvinnorna i flyktinglägren är en resurs, snarare än en börda. UNIFEM har tillsammans med flyktingkvinnorna initierat projekt som ger arbete och inkomster.
Befolkningsfrågan -- utbildning och familjeplanering
Inför FN:s befolkningskonferens 1994 fokuseras befolkningsfrågorna. Man har bl.a. uppmärksammat att det finns ett samband mellan utbildning och antal barn -- ju mer utbildning kvinnor har desto större är sannolikheten att de har färre barn. Världsbanken skriver i sitt program för kvinnor i utveckling att flickor som går ytterligare ett skolår inte bara höjer sina inkomster utan också minskar barnadödlighet och fertilitet med 5--10 %. I länder där kvinnor i princip saknar sekundärutbildning föder de i medeltal 6--7 barn, varav ofta ett barn dör. I länder där 40 % av kvinnorna genomgår sekundärutbildning har familjer i genomsnitt tre barn och barnadödlighet är sällsynt.
Om fler flickor i u-länder fick gå i skola och om fler flickor inte slutade i förtid skulle miljoner av oönskade graviditeter kunnat undvikas. Den stora frågan är dock hur man får flickor att delta i undervisning och hur man får dem att gå fler år i skolan. Problemet är inte bara ekonomiskt utan också relaterat till attityder om flickors mindre värde än pojkars.
Flickorna behövs i hemmet för att se efter småsyskon, de behöver hjälpa till med hushållssysslor m.m. Den geografiska tillgängligheten spelar stor roll och avstånd kan vara ett hinder. Även om skolundervisningen är kostnadsfri tillkommer utgifter för busstransporter, skoluniform m.m., något som missgynnar flickor. I första hand är det av tradition pojkarna som då får möjlighet till utbildning.
I många u-länder är en fjärdedel av dödsorsaken för kvinnor i fertil ålder orsakad av graviditeter. De största orsakerna är primitiva abortmetoder och komplikationer i samband med förlossningar. Familjeplanering räddar liv. Kvinnor som saknar tillgång till familjeplanering genomgår ofta farliga aborter för att begränsa sitt barnantal. Aborterna är farliga både för modern och barnet. Om alla de kvinnor som säger att de vill undvika graviditet hade tillgång till familjeplanering skulle 60 % av dödsfall i samband med graviditeter undvikas i Bangladesh, 40 % i Pakistan och Filippinerna och 15 % i Ghana, Kenya och Sudan. Effektiv familjeplanering är den främsta försvarslinjen mot dessa dödsfall.
Familjeplanering är väsentlig för såväl moderns som barnets hälsa och den ger kvinnor rätt att bestämma över sina egna liv. Kvinnor kan då planera för att undvika graviditeter som är för tidiga, för sena eller för täta.
Kvinnokonferensen 1995
FN:s kvinnokonferens 1995 menar vi motionärer måste särskilt lyfta fram de två frågor som vi här berört, dvs. flyktingkvinnornas situation och kvinnors tillgång till utbildning, hälsovård och familjeplanering. En nationalkommitté för kvinnokonferensen 1995 bör skyndsamt tillsättas för att bl.a. förbereda dessa frågor. Vi menar också att Sverige bör uppmärksamma dessa frågor i de multilaterala organ där vi har representation liksom i Världsbanken.
Riktlinjer för det bilaterala kvinnoinriktade biståndet
I det bilaterala biståndet måste riktlinjer och strategier för hur kvinnofrågorna ska integreras i biståndet utarbetas vid samtliga biståndsmyndigheter. SIDA har sedan sju år tillbaka utformat en policy för hur det bilaterala biståndet skall utformas för att tillfredsställa både kvinnors och mäns behov. BTS, SAREC och SwedeCorp bör också formulera och anta riktlinjer för hur biståndet inom deras specifika verksamhet ska integrera kvinnor i biståndet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att anslaget till UNIFEM bör förstärkas,
2. att riksdagen ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att flyktingkvinnornas situation särskilt bör beaktas i de multilaterala organens verksamhet, exempelvis UNHCR och UNRWA,
3. att riksdagen ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att befolkningsfrågorna särskilt bör uppmärksammas vad avser förstärkta insatser för utbildning av unga flickor samt familjeplanering,
4. att riksdagem ger regeringen till känna att en nationalkommitté inför kvinnokonferensen 1995 skyndsamt bör tillsättas,
5. att riksdagen ger regeringen till känna att varje biståndsmyndighet bör utarbeta riktlinjer för det kvinnoinriktade biståndet.
Stockholm den 26 januari 1993 Margareta Winberg (s) Ingegerd Sahlström (s) Ines Uusmann (s) Maj-Inger Klingvall (s)