Det svenska biståndet har i allt för liten utsträckning kommit bönder och bondeorganisationer i mottagarländerna, till del. Detta trots att det är en fungerande livsmedelsproduktion som är en förutsättning för att kunna försörja befolkningen i ett land.
Svenskt bistånd riktas i stor utsträckning till de allra fattigaste och det är en riktig och bra ambition. Ofta ges bistånd till stora anläggningar, då detta är en önskan från regimerna i länderna och långt ifrån alltid en åtgärd som ger de många människorna en förbättrad situation.
Målet med det svenska biståndet skall naturligtvis vara att det för de pengar som satsas skall bli en så stor förbättring som möjligt för människor i mottagarländerna. Ett annat krav man enligt min mening också måste ställa är att resultatet av hjälpen skall bestå. Om hjälpinsatserna skall få en långsiktig nytta måste hjälpen gå till undervisning, kunskapsöverföring av hur samhället organiseras och insatser för samverkan mellan människor i kooperativa verksamheter. Genom att få igång en verksamhet som gör svaga människor och grupper starkare får de möjlighet att skapa rimligare förutsättningar för sin tillvaro. Det är så ett uppbyggnadsarbete måste börja. För de flesta u-länder är den stora delen av befolkningen landsbygdsbefolkning och bönder, som idag lever under svåra förhållanden.
Genom att i större utsträckning satsa på bonden och landsbygdens människor i de fattiga länderna, med hjälp till att organisera sig, skapas förutsättningar för att de själva i större utsträckning kan förbättra sin situation. På det sättet kommer även andra i dessa länder att få en högre standard genom att en process har påbörjats och där de förutsättningar som finns utnyttjas bättre.
Kvinnorna har en viktig ställning i familjen och i byns arbete, det gäller inte minst i u-länderna. De utför ett stort arbete och ansvarar för att de produkter som odlas kommer till bra användning. Därför är det viktigt att biståndsinsatser når kvinnorna.
SIDA som organiserar den svenska u-hjälpen har inte i tillräckligt hög grad utnyttjat de möjligheter som jag här pekar på. I stället ser det nu ut som om svensk u-hjälp i mindre utsträckning än tidigare går direkt till den jordbrukande befolkningen på landsbygden. Det är enligt min mening en försämring. Vad jag talar om är att svenskt u-landsbistånd istället i betydligt större utsträckning skall gå till dem som lever på landsbygden, där flertalet är beroende av jordbruket och skulle kunna försörja fler om de fick bättre förutsättningar.
Bäst på att ge de rätta impulserna och även den rätta kunskapsöverföringen borde vara den svenska bondeorganisationen. Svensk kooperativ verksamhet har mycket att ge sina systrar och bröder i de fattiga länderna. Det viktiga här är inte att överföra svensk odlingsteknik, det kanske till och med skulle vara helt fel, därför att förhållandena är så helt annorlunda. Nej det som skall föras över är kunskapen och viljan att organisera sig. Svensk kooperation kan visa att man genom att samarbeta och hjälpa varandra kan få en rimlig ersättning för sina produkter och även få äganderätten till den jord man brukar. Industriländerna har av försörjningshänsyn skyddat sitt jordbruk, och det är rimligt att de fattiga länderna också kan göra det med sin livsmedelsproduktion.
Skall man få en utveckling i dessa länder måste förutsättningarna för den fattige bonden bli rättvisare och bättre. Vi ska från i-länderna inte gå med pekpinnen, men vad vi däremot skall göra är att överföra kunskap om biologiska samband och nödvändigheten att handla med naturen och inte mot naturen. I många u-länder är det torkan, vattenbristen och ökenutbredningen som är ett stort problem. En felaktig användning av jorden är här ingen hjälp utan kommer istället att bli ett stort bekymmer.
För att starta en utveckling i ett fattigt land är utöver jordbruket också hantverk och småföretagande viktiga områden att satsa på. I takt med att bondesamhället utvecklas uppstår behov av olika varor som behövs i jordbruksdriften. Hantverken kan utvecklas till små företag som ger kompletterande arbete på landsbygden och skapar förutsättningar för inkomst för dem som inte kan ges sysselsättning inom jordbruket. För en utveckling av landsbygden är hantverket och små företag och verkstäder viktiga kuggar.
I jordbruket är även kvinnorna engagerade och bör kunna få både kunnande och inspiration från kontakter med svenska bondekvinnor. Ingen borde kunna förmedla kunskaper och erfarenheter bättre.
På SIDA har jag uppfattat att det varit industribyrån som kunnat ge den hjälp och det stöd som behövts för att få igång hantverk och tillverkning. Vad kommer att hända nu när industribyrån på SIDA gått över i Swedecorp. Möjligheten att stödja hantverket måste behållas på något sätt.
Med denna motion vill jag fästa uppmärksamhet på att svensk u-landshjälp skulle kunna användas bättre om den kanaliserades genom svenska bondeorganisationer till bondeorganisationer i de länder där Sverige hjälper till med uppbyggnaden.
Eftersom landsbygdsbefolkningen och bönderna i u- länderna tillhör de mest utsatta grupperna borde bondeorganisationerna i i-länderna kunna göra stora instaser för sina fattiga yrkesbröder. Jag anser därför att en betydligt större del av det svenska biståndsanslaget skall förmedlas av svenska bondeorganisationer och kooperativa organisationer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att svensk u-landshjälp i större utsträckning borde kanaliseras genom bondeorganisationer till bonde- och landsbygdsbefolkningen i mottagarlandet.
Stockholm den 26 januari 1993 Lennart Brunander (c)