Ny demokrati föreslår att det svenska biståndet i huvudsak ska bestå av tre olika inriktningar. Utvecklingsbistånd och krediter till i huvudsak våra grannländer. Ett aktivt deltagande i och verkande för FN. Ett effektivt och världsomspännande katastrofbistånd.
Det är viktigt att dessa inriktningar är kopplade till var sin huvudman med en operativ organisation.
En internationell katastrof- och biståndsbrigad
Ny demokrati vill flytta de svenska biståndsinsatserna till en operativ enhet, en bistånds- och katastrofbrigad, med närhet till hamn, riksväg, järnväg och självfallet flygplats. Denna brigad ersätter helt enkelt de verksamheter som idag sker genom SIDA, Sandö U-centrum samt en del mindre organisationer och separata anslag. På detta sätt kommer vi bort från skrivborden på Birger Jarlsgatan (SIDA) och närmare de som verkligen arbetar med hjälpen. Administrationen ska vara minimal i den nya organisationen.
Insamlingscenter
Det blir ett center för bistånd, katastrofer och flykting hjälp. En uppsamlingsplats för materiel av olika slag. Insamlingar från hushåll, företag och myndigheter kan kanaliseras ut i världen via brigaden. Brigaden sorterar, tvättar, reparerar och paketerar materialet. Samordningsmöjligheterna med andra hjälporganisationer är uppenbara. De skall erbjudas plats och möjlighet att ha sin representation på brigaden. Där kunde då finnas Röda Korset, Lutherhjälpen, Rädda barnen, UFF, Bröd till bröder m.fl. En stor del av de spridda hjälpinsatser som i dag görs via de frivilliga organisationerna och dess anslag kan på detta sätt koncentreras, bli effektivare, snabbt tillgänglig och än mer professionell. Självklart ska även ett nära samarbete föras med de olika FN-organen och med de övriga givarländerna både på plats och i vår närhet.
Summan av det hela blir att snabb hjälp når fram till mottagaren utan avbränningar i form av onödig administration och korruption och utförd av en professionell organisation med stor motivation för uppgiften.
Operativa resurser
Till sitt förfogande har man all tänkbar utrustning som kan behövas för att nå det område och den terräng dit hjälpen är ämnad. Det är Blå-Gula Herkulesplan, jeepar, bandvagnar, snöskotrar, service containers, brunnsborrar, mobila fältsjukhus m.m. På brigaden finns rejäla förråd för mellanlagring av den material som ska skickas vidare.
Utbildning
Brigaden skulle få sådan status att möjlighet ges till värnpliktiga tjejer och killar att söka denna typ av utbildning som ett vapenfritt alternativ till den vanliga ''lumpen''. De aspiranter som söker sig till denna verksamhet kommer att få lära sig U-landskunskap, geografi, språk, fysisk träning, viss sjukvårdsutbildning, överlevnadsteknik, tekniskt underhåll m.m. Utbildningar som i dag ligger inom SIDA:s ramar t.ex. Sandö Ucentrum ska integreras i denna nya verksamhet. Även andra uppföljningsstudier och utvärderingar ska ha sin bas på brigaden. Utbildning och uppföljning hamnar då närmare händelsernas centrum.
Ledning och administration
Brigaden bör drivas i bolagsform. Ny demokrati föreslår namnet Swedaid AB. Bolaget bör självklart ha en styrelse med kompetens på området. Som chef bör någon med erfarenhet från liknande internationella operativa uppdrag tillsättas. Bolaget ska ha en väl definierad uppgift.
Finansiering
Anslaget bör tas ur den befintliga biståndsbudgetens anslag till SIDA med underrubrikerna: katastrofer, återuppbyggnad, bistånd genom folkrörelser och organisationer, särskilda miljöinsatser och program, rekrytering och utbildning och vissa landprogramkostnader. Sedan finns det en rad olika i dag fungerande mindre organisationer och myndigheter som kunde integreras i brigaden. Även en del av värnpliktsmyndigheten blir avlastad.
År två ska hela SIDA vara avvecklat och de kvarvarande uppgifterna, resurserna och anslagen överförda till Swedaid AB.
Typer av projekt
Brigaden ska arbeta med insatser och projekt som den har bäst kompetens för. Programländertänkandet avskaffas och ersätts med projektinsatser. Dessa ska vara följande: Hjälpsändningar med mat, medicin och kläder. Uppbyggande av flyktingförläggningar. Tekniska katastrofer och projekt. Befolkningsfrågan med tonvikt på familjeplanering.
Se möjligheterna och utmaningen i att kunna göra effektiva och välbehövliga insatser för människor i nöd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nytt operativt katastrofbistånd,
2. att riksdagen hos regeringen begär en snabbutredning om hur den befintliga biståndsverksamheten kan omformas till en ny operativ katastrof- och biståndsbrigad.
Stockholm den 25 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) Lars Moquist (nyd) Simon Liliedahl (nyd)