Målen för det svenska biståndet slogs fast av riksdagen 1978 och kompletterades därefter 1988.
1978 års beslut fastslog ett allmänt mål och fyra mera speciella:
Det allmänna målet för allt bistånd är att bidra till att höja levnadsnivån för de fattiga människorna. När det gäller mål av mer direkt betydelse för biståndets utformning och inriktning bör även i fortsättningen gälla att våra insatser skall bidra till resurstillväxt ekonomisk och social utjämning ekonomisk och politisk självständighet demokratisk samhällsutveckling.
I 1988 års beslut tillfogades som ett femte speciellt mål för biståndetframsynt hushållning med naturresurser och omsorg om miljön.
Man kan diskutera hur styrande dessa mål är för biståndets inriktning. Eftersom många insatser främjar flera av de angivna syftena är någon inrutning av biståndet efter de olika målen knappast möjlig. Vid överväganden om förändringar i biståndet är det emellertid ofrånkomligt -- och högst rimligt -- att målen tas i beaktande. Därför är det angeläget att den fastställda katalogen också avspeglar de värden som vi anser särskilt viktiga att uppnå.
I detta perspektiv finns det skäl att ifrågasätta om ''ekonomisk och politisk självständighet'' verkligen förtjänar att uppställas som ett speciellt mål för biståndet, i paritet med de övriga.
Under en viss epok av utvecklingen var u-ländernas frigörelse från de gamla kolonialmakterna ett mycket framskjutet mål. Suveräna stater tog form och utvecklade egna institutioner och egna internationella förbindelser. Även långt efter det att de nya staterna vunnit självständighet i formell mening kretsade debatten kring de reella beroendeförhållanden som fortfarande rådde genom de gamla kolonialmakternas ekonomiska och kulturella dominans.
Inom samhällsvetenskapen betonades dessa relationer genom inflytelserika skolbildningar, inte minst den s.k. dependencia-teorin. Det globala samspelet mellan rika och fattiga länder analyserades i termer av centrum och periferi, och strävandena efter en mera definitiv brytning med västerländsk ekonomi och civilisation idealiserades.
Under senare år har emellertid helt andra vindar svept genom tänkandet om ekonomisk och politisk utveckling. Nu betonas mera samverkan och internationella kontakter. Ett starkt önskemål är att bryta u-ländernas isolering och integrera dem i världsekonomin. Idén om den slutna handelsstaten som ideal har blivit alltmer passerad. Med det kalla krigets slut har också frågan om beroende av olika stormakter eller stormaktsblock blivit allt mindre brännande. Även om vissa u-länder ännu kan känna sig utsatta för ett obehagligt beroende av enskilda stater eller multinationella företag är det delvis andra typer av avhängighet som aktualiserats under senare år. Inte minst uppmärksammas nu risken för att u-länder håller på att råka in i ett kroniskt biståndsberoende.
Varken ekonomiskt eller kulturellt kan autarki vara något ideal värt att stödja genom svenska biståndsinsatser. Tvärtom bör vi på olika sätt främja u-ländernas kontakter med omvärlden, såväl i syd som i nord. Att uppställa oberoende som ett centralt mål för biståndet ter sig mot den bakgrunden allt mindre motiverat.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att orden ''ekonomisk och politisk självständighet'' stryks ur katalogen över särskilda mål för den svenska biståndspolitiken.
Stockholm den 26 januari 1993 Charlotte Branting (fp) Elver Jonsson (fp)