Tillbaka till Europa
EGs betydelse för de demokratiska revolutionerna i Öst- och Centraleuropa kan knappast överskattas. Kontrasten mellan kommunismens ofrihet, stagnation och miljöförstöring och det framgångsrika samarbetet mellan fria demokratier med fri företagsamhet och stabil välfärdsutveckling har varit slående. Det är ingen slump att ''tillbaka till Europa'' blev slagordet för stora folkmajoriteter i de nya demokratierna.
Idag och under kommande decennier är vår viktigaste uppgift i Västeuropa att politiskt och ekonomiskt integrera östeuropa med Västeuropa. Detta skall genomföras genom ekonomiskt och politiskt samarbete mellan demokratiska nationer, inklusive mer omfattande samverkan på utrikes- och säkerhetspolitikens område.
De styrande i Öst- och Centraleuropa och fd Sovjetunionen är engagerade i gigantiska uppgifter. Det gäller inte bara att skapa ett växande välstånd byggt på marknadsekonomiska principer, utan dessutom att införa och säkerställa fungerande demokrati och framväxten av rättsstater. Som om inte detta räckte brottas många regeringar med starka nationalistiska strömningar, som kan leda till sönderfall och t.o.m. väpnade konflikter.
EGs uppgift
EG är den organisation som har störst möjlighet att idag genom ekonomisk, teknisk och annan hjälp underlätta omställningen i öst. Det är också EG som står för genomförandet och samordningen av 24 västliga industriländers insatser, däribland Sveriges. Uppgiften är närmast gigantisk: att hjälpa till att stabilisera den demokratiska och marknadsekonomiska reformprocessen särskilt i den privata sektorn, att underlätta rättsstatens framväxt, att återskapa enskilda företag och jordbruk, bank- och finansväsende, initiera infrastrukturinvesteringar, miljösamarbete, yrkesutbildning och tekniskt bistånd.
EGs ekonomiska utveckling -- ekonomiska tillväxt och stabilitet -- är särskilt viktig i detta perspektiv. Den inre marknaden och den ekonomiska och monetära unionen kan ge den europeiska ekonomin den långsiktiga stabilitet och tillväxt som behövs för uppgiften att bidra till de nya demokratiernas återuppbyggnad efter kommunismen.
För att både företag och jordbruk i Östeuropa ska kunna utvecklas måste de få avsättning för sina produkter. EG- länderna slöt 1991 s k ''Europaavtal'' med Polen, Ungern och dåvarande Tjeckoslovakien. Med avtalen uppnådde de tre länderna ett viktigt förhandlingsresultat, nämligen att det klart sägs att slutmålet för de tre länderna är att bli fullvärdiga medlemmar av EG. Detta åtagande skapar en viktig trovärdighet för genomförandet av deras fortsatta reformpolitik.
EGs Europaavtal borde ha varit generösare, och en viktig uppgift för Sverige och de nordiska länderna blir att inom EG verka för en större öppenhet för import från Östeuropa. Avtalen innehåller en tidtabell för ökad frihandel med EG -- mellan ett och fem år för de flesta varor, med ett trist undantag för jordbruks- och livsmedelsprodukter. Man har uppskattat att om de tre länderna under efterkrigstiden hade fått utvecklas parallellt med marknadsekonomierna i EG- och Eftaländerna hade på 80-talet deras handel med EG varit fem till tio gånger större än idag. I absoluta tal skulle det innebära en ökning på om ca 160 till 170 miljarder kr/år. Även under försiktiga antaganden innebär det en inkomstskapande effekt i Östeuropa som är långt större än varje realistiskt antagande om framtida bistånd och privat kapitalflöde. En fri liberal handel blir avgörande för Östeuropas framtid.
Sveriges uppgift
På oss i Norden vilar ett särskilt ansvar att söka säkerställa att de baltiska staterna snabbt och fritt kan handla med sin västliga omvärld, och att de inte glöms bort i EGs och andra stora givarländers biståndsbudgetar.
Som medlem av EG bör Sverige allmänt verka för ett omfattande och nära samarbete med länderna i Öst- och Centraleuropa. En central uppgift för oss blir att inom EG hävda de baltiska staternas intressen. När, som nu, ekonomisk kris och politisk instabilitet präglar dessa nya demokratier är det särskilt viktigt att EG och andra länder i Väst bistår dem och visar öppenhet och samarbetsvilja.
EG och tredje världen
Antalet fattiga i världen fortsätter att öka. Minst 1,2 miljarder människor uppskattas idag leva i det som Världsbanken definierat som ''total fattigdom'', dvs ''en livssituation som är så begränsad av undernäring, analfabetism, sjukdom, eländig omgivning, hög barnadödlighet och kort livslängd att den är under varje definition på mänsklig anständighet''.
Det finns naturligtvis många orsaker till denna utbredda ''totala fattigdom''. I vår diskussion av Sverige och Europa kan man observera att i-världens samlade u-landsbistånd stagnerat och att i-länderna i sin handelspolitik fortsätter att diskriminera import av många varor som u-länder ligger särskilt väl till för att producera, t ex teko- och jordbruksprodukter.
För att bl a ge u-länderna ökade möjligheter till utveckling arbetar folkpartiet liberalerna för ökad frihandel och för ett långsiktigt högre och effektivare bistånd. Dessa mål kommer att vara en viktig del av vår politik i EG. Medlemskapet ger Sverige en direkt påverkanskanal till världens största biståndsgivare, och deltagande i utformningen av den för u-länderna kanske viktigaste handelspolitiken, nämligen EGs.
EG står i dag för ca 20 procent av världshandeln och är därmed världens största handelspartner. EG har -- tillsammans med USA -- det avgörande ansvaret för att skapa en friare världshandel, framför allt genom arbetet i Gatt med dess återkommande frihandelsförhandlingar. Vi vill vara med i EG bl a för att inifrån kunna ''liberalisera'' EGs agerande i Gatt. Det ligger i u-ländernas intresse, men också i Sveriges egenintresse eftersom vår ekonomi är starkt utrikeshandelsberoende.
En fråga som ofta ställs är om inte Europas länder, när de flätar ihop sig alltmer, gör detta på bekostnad av resten av världen, t ex u-länderna?
Om man bortser från migration och flyktingpolitik så möter Västeuropa och Sverige u-länderna framför allt på två sätt, genom dels bistånd, dels handel.
Bistånd
EGs gemensamma bistånd är bara en liten del -- ca 15 procent -- av EG-ländernas sammanlagda bistånd. Trots detta rör det sig om ca 18 miljarder kr per år att jämföras med hela Sveriges biståndsbudget om ca 13 miljarder kr per år. Av Sveriges bistånd kommer vid medlemskap ca en miljard att förmedlas av EG och utgöra ca 3--4 procent av EGs gemensamma biståndsbudget.
Livsmedelsbistånd utgör fortfarande en stor del av EGs bistånd. Ambitionen är att andelen skall minska, vilket också är högst önskvärt eftersom livsmedelsbistånd tenderar att slå ut många u-landsbönders produktion för hemmamarknaden. En stor del av EGs gemensamma bistånd faller under det s.k. Loméavtalet med ca 70 u-länder i Afrika, Karibien och Stillahavsområdet. Avtalet rör även krediter och handelsfrågor.
I några EG-länder finns tankar på att i större utsträckning än idag kanalisera medlemsländernas bistånd genom EGs institutioner. Folkpartiet liberalerna anser emellertid att detta är ett område där närhetsprincipen bör tillämpas, och att den övervägande delen av biståndet från EG-länderna bör beslutas och administreras på nationell nivå.
För det bistånd som är gemensamt bör samma krav på nyordning ställas som vi ställer på vårt nationella bistånd. En grundläggande förutsättning för att bistånd ska bli verkningsfullt är att det ges till länder med någorlunda väl fungerande ekonomier. EG bör därför ställa krav på marknadsekonomi i mottagarländerna. Det innebär mer av marknadspriser på jordbruksprodukter, reducerade handelshinder och realistiska växelkurser. Vi skall i mottagarländerna också hävda krav på demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och att rättssamhälles principer efterlevs. Bland de olika formerna för bistånd bör Sverige även på EG-nivån verka för att demokrati- och miljöbistånd prioriteras.
Vid medlemskap får följaktligen Sverige ytterligare en påverkanskanal för sin biståndspolitik, dels kan vi bestämma helt efter eget huvud över mer än 90 procent av vår nationella biståndsbudget (ca sju procent går via EG), dels får Sverige visst inflytande över användningen av EGs biståndsbudget. Om vi kan vrida användningen av EGs större budget något åt det håll som vi tycker är viktigt kan det betyda mer för u-länderna än om vi står helt utanför då vårt inflytande inskränker sig till vår nationella budget.
Frihandel
EG är världens största handelsblock och EGs handel med u-länderna är naturligtvis betydligt större än Sveriges. 1991 importerade EG-länderna från tredje världen för ca 800 miljarder kr per år (exklusive olja), att jämföras med Sveriges drygt 20 miljarder kr samma år. EGs u-landsimport är alltså 40 gånger större än Sveriges. Detta är inte bara en återspegling av att EG är större än Sverige. U-ländernas andel av EG-importen är betydligt större än deras andel av Sveriges import. U-länderna stod sålunda för 31 procent av EGs import 1989, medan u-ländernas andel av Sveriges import var blygsamma sju procent. Dessa siffror pekar på att EG inte är mer protektionistiskt mot u-länderna än Sverige och andra i-länder, vilket också Världsbanken och Gatt konstaterat.
Sedan början av 1980-talet har EGs tekopolitik till sin verkan blivit mindre restriktiv, och även utan en ny Gattöverenskommelse skulle nuvarande restriktioner -- med tanke på 80-talets trend i EG -- inte hindra u-import efter sekelskiftet. Frågan om tekorestriktionerna har ändå hög prioritet i de svenska medlemskapsförhandlingarna. Målet är att Sverige skall tillåtas ha en övergångstid på ca tio år. Inom den tiden bör handelsförhandlingarna i Gatt ha resulterat i att EG och andra i-länder tagit bort sina tekobegränsningar och EGs restriktioner helt upphört att verka.
Sverige och de andra Eftaländerna är jämförelsevis liberala i sin handelspolitik mot u-länderna. Om Sverige och Eftaländerna blir medlemmar i EG kommer det att medföra en väsentlig förskjutning i liberal riktning av balansen mellan frihandelsförespråkare och protektionister i EGs ministerråd, den församling där den gemensamma handelspolitiken bestäms. Med tanke på EGs stora import är det för u-länderna betydligt viktigare att EGs handelspolitik vrids något i liberal, frihandelvänlig riktning än att Sverige behåller exakt samma handelspolitik som idag. Sverige kan i handelspolitiken göra u-länderna en långt större tjänst genom att inom EG tillsammans med andra frihandelsvänliga länder arbeta för ökad frihandel, än om vi står utanför och saknar allt inflytande över EGs handelspolitik.
Liberal invandrar- och flyktingpolitik i EG
En ny situation för Europa
De kommande 15--20 åren kan Europa kanske få uppleva migrationsrörelser av en omfattning som vi inte sett under efterkrigstiden. Den glädjande frigörelsen i Öst- och Centraleuropa har äntligen givit människorna där möjligheten att röra sig fritt över gränserna. Den ekonomiska stagnationen i öst och den av många uppfattade hopplösheten kan få många människor att utnyttja denna möjlighet att söka sig en bättre framtid för sig och sin familj. Förföljelse av minoriteter och väpnade konflikter riskerar också att skicka fler på en tillfällig eller mer varaktig resa till tryggare och mer löftesrika förhållanden. Utvecklingen i det sönderfallande Jugoslavien kan visa sig vara en början.
Europa efter murens fall i november 1989 har varken tekniska eller ideologiska möjligheter att effektivt stänga sina gränser för omvärlden. Ett fritt och demokratiskt Europa skulle inte heller önska sig de möjligheterna. De ryska slätterna från Ishavet till de stora sjöarna vid Kaukasus fot liksom Medelhavets stränder har i historien sällan kunnat avspärras. De perioder då detta ändå skett utgör delar av de mörkaste perioderna av Europas historia.
Antalet asylsökande i Europa har under 80-talet legat mellan 100.000 och 200.000 per år. Först med kommunismens fall har antalet asylsökande ökat kraftigt. Med frigörelsen från diktaturerna har dessa människor upphört att vara flyktingar i Genèvekonventionens mening.
Sedan början av 1970-talet har Västeuropa upphört att vara mottagare av reguljär arbetskraftsinvandring. Övriga Europa för en reglerad invandringspolitik som precis som i vårt land nu är reducerad till praktiskt taget noll. Den invandring vi haft de senaste tjugo åren utgörs nästan uteslutande av flyktinginvandring och invandring av anhöriga till tidigare anlända invandrare och flyktingar.
Mot denna bakgrund finns det ingen ordnad väg för den som från Västeuropas grannskap, utan att vara flykting, för kortare eller längre tid vill söka sig till exempelvis Sverige. Enda vägen går via asylförfarandet, som därigenom överbelastas av människor som inte hör till den gruppen. Som en följd härav förlorar asylrätten i respekt och tilltro. Behovet att säkerställa ett tillfredsställande skydd för flyktingar gör det nödvändigt att avlasta asylförfarandet de människor som utan skyddsbehov idag söker asyl.
Utan reguljär arbetskraftsinvandring och med överlastade asylförfaranden kan man fråga sig hur en omfattande migration inom och till Europa skall hanteras? Det är således viktigt att vara beredd på omfattande migration inom och till Europa. En väg att hantera detta är att se mellan fingrarna och inte erkänna frågeställningen. Det sker i någon mån redan idag på flera håll. Resultatet har blivit hundratusentals, ja kanske miljoner, illegala invandrare som hjälpligt försörjer sig på en svart arbetsmarknad och som är utelämnade till mindre nogräknade arbetsgivare och hyresvärdar. Det skapar en social varböld där människor far illa och det riskerar att på sikt undergräva den grundläggande samhällssolidariteten. Ett sådant samhälle kan inte tolereras utifrån socialliberala utgångspunkter.
En socialt ansvarsfull och liberal väg för Sverige i ett framtida utvidgat EG blir istället att i ordnade former öppna sig för en reglerad och icke obetydlig invandring av såväl temporär som mera varaktig karaktär från vårt närmaste grannskap. Detta måste dock ske samordnat inom hela det utvidgade EG. Inget enskilt land kan genomföra en sådan öppning utan att snabbt drabbas av ett i alla avseenden omöjligt invandringstryck. Tillsammans kan vi klara det. Genom att möjligheten till åtminstone tillfällig invandring öppnas blir hopplösheten för potentiella invandrare inte fullt lika stor. En utväg skymtar -- åtminstone på sikt.
En sådan ordnad invandring bör ta olika former, säsongsinvandring, praktikinvandring, kombinerad utbildningsoch praktikinvandring men naturligtvis också reguljär arbetsinvandring till den öppna arbetsmarknaden.
Genom en ordnad invandring skapas bättre förutsättningar för att asylsystemet kan avlastas de människor som saknar skyddsbehov. Därigenom kan asylrätten värnas. I ett utvidgat EG skapas därmed grunden för en fortsatt human och liberal flyktingpolitik på Genèvekonventionens grund.
Utvecklingen i det sönderfallande Jugoslavien och kanske också Sovjetunionen har kastat ljus på behovet av ett åtminstone temporärt skydd för dem som tvingas fly på grund av inbördeskrig och oroligheter. Former för sådant skydd saknas i dag i Europa. Det bör ta som utgångspunkt en solidarisk europeisk fördelning av kostnaderna för dessa skyddssökande, även då de tagit sin tillflykt till något enstaka grannland. Det bör dessutom erbjuda bistånd till dem som återvandrar och till återvandringsländerna.
På få områden har EG-staterna tvekat så mycket att släppa ifrån sig den nationella behörigheten som ifråga om invandrings- och asylpolitiken. Ett lands åtgärder avspeglas genast i ett förändrat tryck på andra stater. Mot denna bakgrund har det funnits en ambition bl a hos Tyskland att föra in dessa frågor inom ramen för en gemensam europeisk politik inom EG. Inför utformningen av Maastricht- fördraget gjordes också sådana försök, men de föll på att de flesta stater inte ville avhända sig dessa frågor till EG.
En samlad och liberal europeisk flyktingpolitik måste vila på tre grundpelare:
Bekämpa flyktorsakerna
Inom ett utvidgat EG och inom ramen för ESK måste drivas en fast politik för att främja demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och minoriteters ställning. Såväl utrikespolitik som biståndspolitik utgör viktiga instrument för att undanröja flyktorsaker.
Internationellt stöd till dem som flytt
Människor som tvingas på flykt skall i första hand stödjas i sin egen regionala miljö. Då krävs ett omfattande humanitärt biståndssamarbete genom FNs organ och humanitära organisationer. Många gånger fordras direkt stöd till de grannstater som alltsom oftast får ta det största ansvaret när hundratusentals människor tvingas på flykt.
Värnad asylrätt
En gemensam europeisk flyktingpolitik ger alla möjlighet till inflytande och röst. Idag bestämmer de mest restriktiva staterna var ribban skall läggas och skjuter över problemen på mer liberala stater. En gemensam europeisk flyktinghantering får inte bygga på att med olika administrativa metoder söka hindra människor att söka asyl, och därigenom hindra dem att få sitt skyddsbehov prövat i enlighet med internationella konventioner.
Ett öppet Europa som inte avskärmar sig från sin omvärld kommer att möta stora förändringar. Det skapar möjligheter men också hot. Rädsla för det okända och en osäker eller främmande framtid skapar lätt grogrund för främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Europas historia är kantad av de tragiska följderna av dessa företeelser.
Politiska ledare och andra förtroendevalda har ett särskilt ansvar att slå vakt om ett öppet samhälle präglat av respekt för den enskilda människans lika värde och för tolerans gentemot dem som är annorlunda. Liberaler går alltid i främsta ledet för internationalism, öppenhet, tolerans och frihandel.
Sammanfattning
Vi vill påverka EG/EU-beslut i för tredje världen och Östeuropa viktiga frågor genom att vara med där besluten förbereds och fattas.
Vi anser att idag och under det närmaste decenniet den kanske viktigaste uppgiften för oss i Västeuropa är att politiskt och ekonomiskt integrera Östeuropa.
Vi vill värna asylrätten genom en gemensam europeisk flyktingpolitik som ger alla möjlighet till inflytande och röst, istället för att de mest restriktiva staterna skall kunna skjuta över problemen på mer liberala stater.
Vi vill att en fri världshandel skall vara slutmålet och vi ser den europeiska frihandeln som ett steg på vägen mot global frihandel.
Vi konstaterar att när Sverige och Eftaländerna blir medlemmar i EG medför det en väsentlig förskjutning i liberal riktning av balansen mellan frihandlare och protektionister i EG och att det bl a för u-länderna och Östeuropa är viktigare än om ett utanförstående Sverige behåller dagens handelspolitik.
Vi vill att EGs Europaavtal med östeuropeiska länder skall vara betydligt generösare än dagens avtal, och en viktig uppgift för oss blir att verka för en snar frihandel med Östeuropa.
Vi konstaterar att det på oss i Norden vilar ett särskilt ansvar för de baltiska staterna, bland annat att de får handla fritt med Västeuropa och globalt, och att de får en större del av EGs och EG-ländernas Östeuropabistånd.
Vi vill arbeta för att EGs u-landsbistånd drivs enligt våra värderingar och vi vill därigenom utnyttja EGs bistånd som ytterligare ett instrument i vår biståndspolitik, förutom vårt svenska, nationella bistånd.
Vi vill inte att Sverige inordnas i EGs restriktioner på tekoimporten från u-länder och Östeuropa.
Vi vill med hjälp av EG och medlemsländerna på plats bekämpa orsakerna till att människor tvingas fly till Sverige och andra länder.
Vi vill mobilisera internationellt stöd till de människor som tvingas på flykt, bland annat genom mer direkt stöd till grannstater.
Folkpartiet liberalerna har här lyft fram en rad angelägna krav som partiet anser bör ges särskilt utrymme i förhandlingarna om medlemskap i EG, vilka inleds i februari 1993.
Samtidigt finns starka skäl att redan nu redovisa vilka frågor folkpartiet liberalerna anser att Sverige som medlem i EG bör placera högt på den gemensamma dagordningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som medlem i EG bör verka för ett ökat samarbete med länderna i Baltikum, Central- och Östeuropa,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som medlem i EG bör verka för ökad öppenhet för import från Östeuropa,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som medlem i EG bör verka för ett effektivare bistånd inom ramen för EG,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i förhandlingarna om medlemskap i EG bör verka för att den övervägande delen av biståndet bör beslutas och administreras på nationell nivå,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som medlem i EG bör verka för att krav på marknadsekonomiska system uppmuntras hos mottagarländerna av EG:s gemensamma bistånd,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som medlem i EG bör verka för att krav på demokrati och mänskliga rättigheter ställs på mottagarna av EG:s gemensamma bistånd,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som medlem i EG bör verka för ökad frihandel med tredje världen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i förhandlingarna om medlemskap i EG bör verka för att Sverige undantas från EG:s restriktioner på tekoimport från u-länder och Östeuropa,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige som medlem i EG bör verka för en samordning av flyktingpolitiken i liberal riktning,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att internationellt stöd bör riktas till stater som tar emot flyktingar från sina närområden.
Stockholm den 26 januari 1993 Carl B Hamilton (fp) Ylva Annerstedt (fp)