Ett lands utveckling hänger ofta samman med standarden på och underhållet av dess vägsystem. Mycket ofta är det otillräckliga insatser beträffande underhållet som gör att vägnätet kollapsar. Så är det t.ex. i Zaire. Där fanns tidigare en mycket bra väg som förband Atlantkusten med den östra gränsen, en sträcka på 1 100 miles. En normalresa tog då cirka två dagar. Idag är dock restiden cirka tre veckor och under regnperioden är vägen i princip icke farbar över huvud taget. Konsekvenserna för bönderna och handelsmännen som inte når ut med sina varor till kusten eller till de större städerna är lätt att förstå. Landets möjligheter till självförsörjning av livsmedel omöjliggörs.
Ofta talas det om behovet av investeringar i infrastrukturen i utvecklingsländerna i Afrika och Asien. Men även i de östeuropeiska länderna och i det forna Sovjetunionen är bristen på fungerande vägtransporter en hämsko på fortsatt ekonomisk och social utveckling.
Investeringar som gjorts har ofta blivit misslyckade på grund av att dessa inte har följts upp med tillräckliga underhållsinsatser. En studie från Världsbanken visar att ovanstående exempel från Zaire bara är ett bland många i Afrika.
Sverige har genom såväl bilaterala som deltagande i multilaterala program väsentligt bidragit till utvecklingen av transportsystemen i flera u-länder. Svenska ekonomer och ingenjörer deltar i detta arbete i ett stort antal länder i både Asien och Afrika.
Insatserna i det forna Sovjetunionen och i Östeuropa är av största betydelse. Ett viktigt arbete har redan påbörjats i de baltiska länderna, där behoven av teknologisk hjälp är enorma.
Genom ökat svenskt bistånd till vägprogram i de nämnda länderna skulle väsentliga positiva effekter kunna uppnås:Vägsystem sätts i stånd, vilket medger fungerande transporter inom berörda länder och på så sätt bidrar till social och ekonomisk utveckling.Personal utbildas. Utbildning har blivit något av en svensk specialitet. En ökad kunskapsnivå leder inte bara till ett effektivt resursutnyttjande utan som regel också till en bättre social situation för den enskilde.Trafiksäkerheten förbättras. Detta är ett område där flertalet länder nu behöver hjälp. Trafikolyckor, där inte minst sammanblandningen av bilkörning och alkohol är vanlig, är en av de värsta ''epidemier'' i många länder och en verklig folksjukdom. Det svenska kunnandet inom området har rönt internationellt erkännande och genom svenska insatser skulle vi kunna bidra till avsevärda förbättringar.
Ökade insatser inom vägsektorn skulle kunna kanaliseras genom både BITS, vilket är viktigt när det gäller Östeuropa och de nyligen industrialiserade länderna, och SIDA. Vad gäller bistånd till utvecklingsländerna krävs en omprioritering av nuvarande stöd och när det gäller Östeuropa en ökad insats vad gäller teknologiutvecklingen.
Utbildning, organisationsuppbyggnad och hjälp till självhjälp är våra effektivaste biståndsmetoder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en större andel av biståndsinsatser bör gå till uppbyggnad av u-ländernas infrastruktur,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att trafiksäkerheten i u-land främjas genom ''export'' av kunskap i trafikutbildning m.m.
Stockholm den 26 januari 1993 Elver Jonsson (fp)