Klyftorna på jorden mellan rika och fattiga människor och nationer blir allt djupare. Så gott som dagligen kan vi välnärda svenskar se uthungrade och fattiga människor på våra TV-apparater. Det är lätt att känna uppgivenhet.
UNCED
Samtidigt har vi nyss fått uppleva att jordens ledare samlades till konferensen i Rio om MILJÖ och UTVECKLING, UNCED. Där man kanske för första gången på allvar konstaterade att överkonsumtionen i nord och fattigdomen i syd är orsakerna till jordens miljöförstöring. Vi kan inte bara ställa krav på u-länderna, utan vi måste ställa de största kraven på oss själva. Sakta börjar insikten om behovet av en förändrad livsstil att slå rot i den rika delen av världen.
Skuldkrisen
Biståndet är en viktig del i försöket att fördela jordens tillgångar mer rättvist. Resultaten av decenniers bistånd är dock ganska magra. Framför allt beror detta på att de fattiggjorda länderna är så skuldsatta att de hela tiden tvingas betala en dubbelt så stor summa pengar till de rika länderna i form av räntor och amortering på skulderna som de får i bistånd. Detta kan naturligtvis inte fortsätta.
Handelspolitiken
Den orättvisa handelspolitiken är ytterligare en orsak till att en positiv utveckling i u-länderna inte kommer till stånd. Den reglerade världshandeln beräknas medföra en förlust för u-länderna som är större än det samlade biståndet. Våra handelsrestriktioner slår hårt och orättvist.
Skall vi lösa miljöproblemen på jorden, vilket vi måste om mänskligheten skall överleva, så måste det ske en tillväxt i den delen av världen där människor inte har sina mest grundläggande behov tillgodosedda. Vi kan inte begära att människor som inte har mat för dagen skall bekymra sig om ozonlager och klimatförändringar.
Befolkning och konsumtion
Befolkningstillväxten är central i ett miljö- och utvecklingsperspektiv. Det torde vara omöjligt att forma en god miljö för alla, om inte befolkningstillväxten reduceras. Jordens resurser räcker helt enkelt inte till. Samtidigt betyder detta, att de utvecklade ländernas överkonsumtion måste åtgärdas. Det finns ett tydligt samband mellan u- ländernas överbefolkning och i-ländernas överkonsumtion. Båda måste åtgärdas parallellt. Inför FN:s befolkningskonferens 1994 är det nödvändigt att koppla samman dessa båda perspektiv.
Miljöhänsynen inom biståndsorganen
De miljömål, som centralt fastslagits för det svenska biståndet, måste följas upp i alla biståndsorgan. En långsiktigt hållbar utveckling skall genomsyra all verksamhet. Biståndsorganen bör till regeringen avrapportera hur miljömålen konkret omsätts och prioriteras. Uppföljning av UNCED är också angelägen. SIDA:s och SAREC:s insatser kan här lyftas fram som goda exempel.
Folkbildningsinsatser
Livsstilsfrågorna behöver lyftas upp i etikdebatten. 500 miljoner människor kan leva på vår materiella standard. Jorden har en befolkning som är tio gånger så stor. Skall vi dra några konsekvenser av det? För att öka beredskapen inför de förändringar som måste komma är det angeläget att göra kraftfulla informationsinsatser och stödja all folkbildning som syftar till att förankra biståndet och öka intresset för livsstilsfrågor hos de svenska medborgarna. Som ett exempel kan nämnas den uppmärksammade mässan ''Bistånd behövs''.
Enprocentsmålet
UNCED-sekretariatet har beräknat att insatser för att genomföra Agenda 21 i utvecklingsländerna skulle kosta 600 miljarder USdollar årligen under 1993--2000, varav årligen 125 miljarder USdollar erfordras som utvecklingsbistånd. Det är dubbelt så mycket som dagens samlade bistånd. Därför är det mycket viktigt att ansträngningar görs för att Sverige, som ett föregångsland, redan budgetåret 94/95 återställer biståndsanslaget till enprocentsnivån.
Miljöbiståndet
I budgetpropositionen bilaga 15 (miljö- och naturresursdep) hävdas, att miljö och hållbar utveckling prioriteras i biståndspolitiken såväl inom det multi- som bilaterala samarbetet. I bilaga 4 (utrikesdep) framförs som ett av flera prioriterade områden ''en miljömässigt hållbar utveckling''. En granskning av de särskilda miljöanslagen redovisade i bilaga 4 (utrikesdep) ger dock vid handen kraftiga nedskärningar i båda fallen. Det multilaterala biståndet för miljöinsatser reduceras med 110 miljoner kronor till 45 miljoner kronor under hänvisning till en ingående reservation. Det bilaterala biståndet för särskilda miljöinsatser reduceras med 25 miljoner kronor till 225 miljoner kronor.
Vi delar regeringens uppfattning, att miljöbiståndet skall prioriteras. UNCED-besluten ställer också sådana krav på oss. Enligt uppgift har det danska folketinget nyligen beslutat att miljöbiståndet skall tilldelas en speciell andel av det totala biståndsanslaget. Det är en prioriteringsform. Regeringen bör studera det danska exemplet för att se om det är en lämplig form för Sverige.
Enligt vår uppfattning fullföljer inte regeringen sin prioritering. Vi ansluter oss till den socialdemokratiska partimotionens förslag till anslagsförstärkningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av rättvisare världshandel och en sanering av u-ländernas skuldbörda,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frågorna om befolkning och konsumtion inför FN:s befolkningskonferens,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöhänsyn i biståndsorganen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förstärkt opinionsbildning och stöd till folkbildningsinsatser för studier i livsstils- och biståndsfrågor,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det bör prövas att återställa biståndet till 1 % av BNI redan budgetåret 1994/95,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts i övrigt avseende prioriteringen av miljöbiståndet.
Stockholm den 26 januari 1993 Lena Klevenås (s) Ulrica Messing (s) Margareta Winberg (s) Ingegerd Sahlström (s)