Sammanfattning
Vänsterpartiet lägger i denna motion fram idéer och förslag för en framsynt Östeuropapolitik. Vi måste lära av den blodiga tragedin i Jugoslavien och sätta in resurser i tid, så att konflikter kan förebyggas.
Hellre bistånd än krig. Det hade varit bättre om västländerna gått in med bistånd till Jugoslavien i början på 80-talet i stället för att passivt se på hur den ekonomiska krisen förstärkte de nationella motsättningarna. Förra budgetåret betalade vi 12,4 miljarder kronor för att ta emot flyktingarna från det forna Jugoslavien. Tänk om vi hade satsat dessa pengar på ekonomisk utveckling i stället! Och om andra västeuropeiska länder gjort detsamma. Då hade ett enormt mänskligt lidande i en till synes olöslig konflikt kunnat undvikas.
Vi måste dra lärdom av misstagen. Vänsterpartiet föreslår att Sverige tar initiativ till en studie av vilka insatser som behövs för att undanröja latenta konfliktorsaker i Östeuropa.
Ett sönderfallande Ryssland riskerar att bli ett hot, även militärt. Vi måste ta till oss den varning som den ryske utrikesministern framförde på ESK-mötet i Stockholm. I motionen lägger vi fram en rad förslag på hur Sverige kan medverka till en demokratisk utveckling och den ekonomiska återuppbyggnad som är förutsättningen härför.
Eftersom vi i en annan motion kräver en nerskärning av försvarsutgifterna skapar vi utrymme för de insatser i Central- och Östeuropa som vi föreslår. Det är bättre att avvärja hoten innan de blivit militära.
En framsynt Östeuropapolitik
''Det är som att putsa kristallkronorna på Titanic.'' Så sa ABB-chefen Percy Barnevik i en uppmärksammad intervju i Svenska Dagbladet den 3 november 1992 om Västeuropas oförmåga att ta till sig insikten om Östeuropas gigantiska problem och ta itu med dem. ''Det verkar inte som om man i väst har tagit till sig denna kunskap och förstått vidden av de problem som står framför oss. Debatten i Västeuropa handlar om detaljer i Maastrichtfördraget och EES-avtalet. Det är som att putsa kristallkronorna på Titanic.''
Vilka kunskaper är det som Barnevik menar att vi inte tagit till oss? Det är vidden av underutveckling och miljöförstöring, ''att de länder som ligger bäst till, t.ex. Polen, Ungern och Tjeckoslovakien, ligger industriellt 20-- 30 år efter oss. Ryssland och Ukraina ligger kanske 40--60 år efter i utvecklingen. Det är en gigantisk avgrund som skiljer oss, med undantag för vissa spjutspetsar på det militärindustriella området.''
Men utifrån ABB:s erfarenheter av sina satsningar i Östeuropa såg Barnevik också stora möjligheter. ''Det går ganska snabbt att skapa fungerande industriella öar inne i dessa länder. Det finns 10 miljoner ingenjörer varav en miljon med doktorsgrad. Det är tekniskt mycket välutbildade människor. Kan man organisera och motivera dessa i moderna företagsenheter, se till att de har råvaror och marknader att sälja till så kan man göra underverk på ganska kort tid i dessa företagsöar'', var hans bedömning.
ABB har snart 25 000 anställda i de f.d. Komekonländerna. Om det fanns två hundra västeuropeiska företag som satsade lika mycket på Östeuropa, skulle det ge fem miljoner direkt anställda och dra med sig 10--20 miljoner jobb hos underleverantörer, transporter m.m., skrev Barnevik.
Vänsterpartiet menar att staten har ett ansvar för att stimulera sådana satsningar i öst, som även skulle ge jobb i Sverige. Vi föreslår att regeringen tillsätter en arbetsgrupp med industri- och fackföreningsfolk för att snabbutreda förutsättningarna för företagssatsningar i Östeuropa.
De behöver marknader att exportera till
EG och EFTA har träffat avtal med ett antal central- och östeuropeiska länder, och flera håller på och förhandlas fram. De här avtalen har inte infriat östeuropéernas förväntningar. De västeuropeiska marknaderna har visserligen öppnats -- men inte för de produkter där östeuropéerna är konkurrensmässiga: stål, livsmedel och textilier. EG har 100 procent pålägg på jordbruksimporten. Det är massor av icke-tariffära hinder, t.ex. stålkvoter.
Så länge östeuropéerna hindras exportera, kommer västföretag att vara försiktiga med sina investeringar.
Avtalens andra sida är att de öppnat Central- och Östeuropa för västexport, som konkurrerar ut den inhemska produktionen med företagsnedläggningar och påspädning av arbetslösheten som resultat.
EG och EFTA har träffat separata avtal, vilket fått följden att varor som EFTA-företag bearbetar i Östeuropa inte kan säljas fritt i EG. Detta har österrikiska industriförbundet klagat över och det har uppmanat sin regering att ta upp problemet i EES-förhandlingarna. Liknande framstötar har gjorts från svenska företag.
Vänsterpartiet föreslår att regeringen tar upp frågan om samordning av EG- och EFTA-avtal med de central- och östeuropeiska länderna i EES-förhandlingarna.
Östbiståndet måste öka
Förra året lovade regeringen tre miljarder i Östeuropabistånd, fördelat på tre år. Men det löftet har redan naggats i kanten när regeringen drev igenom att det s.k. baltguldet skulle betalas från biståndet. Nu föreslår den ynkliga 641 miljoner kronor. Samtidigt diskuterar man i Danmark att höja biståndet till 0,5 % av BNI, vilket för Sverige skulle betyda drygt sex miljarder kronor nästa budgetår.
641 miljoner i Östeuropabistånd ska jämföras med vad regeringen vill satsa på den västeuropeiska integrationen, 770 miljoner kronor. Den prioriteringen är utomordentligt kortsynt. Ty om inte övergången till demokrati och marknadsekonomi lyckas i Östeuropa -- framför allt i Ryssland -- kommer den västeuropeiska integrationen att utsättas för svåra påfrestningar. Det är hela Europa som måste integreras.
Vänsterpartiet kräver att det utlovade Östeuropabiståndet ska stå fast, dvs. vara en miljard kronor. På sikt ska det höjas till 0,5 % av BNI.
Vänsterpartiet föreslår att medel till detta ställs till förfogande genom en blandning av AMS-medel och östbistånd, vilket för övrigt även S-E-Bankens chef krävt.
Insatser för vår gemensamma miljö
Det behövs kraftfulla miljöinsatser både i Östersjöområdet och på Nordkalotten. I Barents hav har tusentals ton radioaktivt avfall tippats, en ''tidsinställd bomb'' som hotar hela Europa. Kolahalvön har världens största ansamling av atomreaktorer från ytfartyg och ubåtar.
Kärnkraftverken i Östeuropa måste rustas upp eller stängas. Det har nämnts kostnader i storleksordningen 120--360 miljarder kronor. Det kommer att kosta 600 miljoner kronor enbart för att avhjälpa de värsta säkerhetsbristerna i kärnkraftverken i Sosnovyj Bor och Ignalina.
Det behövs internationell finansiering. De pengar som finns outnyttjade i Europeiska utvecklingsbanken (EBRD) måste komma till användning för att rusta upp kärnkraftverken.
Det nybildade Barentsrådet för samarbetet i de norra delarna av Norge, Sverige, Finland och, i Ryssland, Kolahalvön och Archangelskregionen, öster om Vita havet, kan komma att spela en viktig roll. Det gäller samarbetet för att utvinna de mycket stora naturresurserna -- gas, olja, mineraler och skog -- som finns där och behövs för Rysslands utveckling, men det gäller också miljösamarbete för att rädda den ryska tajgan, som är attraktiv för multinationella bolag från väst. Uppenbarligen är man från svensk sida intresserad av råvaran. Då måste man också vara med och ta ansvar för miljön.
Det gäller också att lösa det för Skandinavien kanske mest akuta problemet -- nickelsmältverket i Nikel, som årligen släpper ut 170 000 ton svaveldioxid. Det ska rivas och ersättas av ett nytt och modernt nickelverk till en kostnad av 3,5 miljarder kronor. Det innebär också nya arbetstillfällen. I norska Kirkenes gläds man över de nya kontakterna på den ryska sidan. I omställningsarbetet kan omskolad, friställd svensk militär personal delta.
Massiva investeringar i infrastrukturen skulle förbättra energihushållningen och miljöhänsynen, vilket även gagnar våra direkta intressen av hållbar utveckling samt stimulerar svensk industriell kapacitet och sysselsättning. I första hand gäller det energisektorn där satsade pengar ger mångfalt tillbaka i form av miljöförbättringar och energibesparingar. Exempelvis i Estland är per capita-utsläppen av koldioxid nästan fyra gånger så höga som i Sverige. Stöd bör ges till alternativa energikällor som t.ex. biobränsle. Infrastruktursatsningar inom vattenvård, järnvägs- och vägutbyggnad bör kunna komma till stånd. Projektering av utbyggnad av snabbtåg runt hela Östersjön bör startas och prioriteras högt. Den föreslagna Bottniabanan och Norr- Bottniabanan är en viktig del av ett sådant järnvägssystem som också måste ha en förbindelse till Kolahalvön via norra Finland.
Telekommunikationerna måste också byggas upp för att minska behovet av miljöförstörande transporter.
Även för de nordiska ländernas industri borde det vara intressant att få i gång sjötrafik via nordostpassagen till Japan från hamnarna i Archangelsk eller Murmansk.
Rädda Östersjön
Ska Östersjön räddas beräknas kostnaden bli minst 130 miljarder kronor. Sverige har hittills anslagit c:a 130 miljoner kronor till detta, dvs. en promille. Det säger sig självt att om vi ska undvika en total ekologisk katastrof i Östersjön måste helt andra resurser till än vad som hittills satsats.
Vänsterpartiet föreslår bl.a. en Östersjöfond där nuvarande förorenare får betala proportionellt utifrån sin belastning på Östersjön. Det betyder avgifter på t.ex. industrier, kommunala reningsverk, sjöfart och vägtrafik. Polluters Pay Principle måste gälla även för utsläpp till havs.
USA, Japan och Världsbanken kommer förhoppningsvis att delta i arbetet med skyddsplanen för Östersjön för att bl.a. minska skadliga utsläpp från tätorter, städer, industrier och jordbruk. Den omfattar totalt 132 olika projekt varav 47 betecknats som brådskande, de flesta i Polen. Den väntas ta tjugo år att genomföra.
Många kommuner har utvecklat ett miljösamarbete med vänorter i öst -- främst i Östersjöområdet och på Nordkalotten -- som är mycket viktigt för att förbättra miljön i dessa regioner. Det finns även samarbete på länsnivå. Nu i början är det främst en fråga om kunskapsöverföring. Det handlar om allt från att översätta lagstiftning till att beskriva vattenvårdsteknik.
Vi beräknar att de svenska kommunerna, länsstyrelserna, landstingen tillsammans med företag, forskningsinstitutioner etc. sammanlagt skulle kunna avsätta 5 000 årsarbeten under 1993 för att genomföra denna kunskapshandel.
Bevara värdefulla naturområden i öst
I våra östra grannregioner finns en biologisk mångfald som försvann från Västeuropa för femtio år sedan. Det är avsaknaden av moderna skogs- och jordbruksmetoder som bevarat arter, biotoper, natur- och kulturlandskap.
För att skydda dessa helt unika värden måste även Sverige hjälpa till. Dels bör vi omedelbart anslå resurser till inventering av dessa områden, dels till deras bevarande. Regeringen bör komma med förslag om hur detta ska finansieras. Eftersom många jämförbara områden inte finns kvar i Sverige bör det undersökas om de som förstört i Sverige kan bidra till bevarandet i våra östra grannländer.
EBRD-reglerna måste ändras
Västregeringarna lovade 24 miljarder dollar i krediter till Central- och Östeuropa. Men vad har det blivit? 1,6 miljarder hitintills. Ramarna har inte utnyttjats därför att det i själva verket bara är en bråkdel som är praktiskt tillgängliga, eftersom kraven ofta är att det ska vara på kommersiella villkor. Och det är i dag helt orealistiskt. EBRD har dessutom villkoret att högst 40 procent skulle få ges till den statliga sektorn, företrädesvis för investering i infrastruktur. Hur ska då rustningsindustrierna kunna ställas om till fredlig produktion?
Vänsterpartiet anser att reglerna måste förändras så att de utlovade krediterna snabbt kommer till användning. Sverige bör verka för detta inom EBRD.
Exportkreditramen är för trång
Regeringen vill sätta upp en exportkreditgarantiram på en miljard kronor och avsätta 230 miljoner kronor till en säkerhetsreserv för att täcka eventuella förluster. Det är klart otillräckligt.
Percy Barnevik har föreslagit att det avsätts ett betydligt större kreditutrymme än den miljard regeringen föreslår. Han har nämnt siffran 15 miljarder kronor, varav hälften i form av mjuka krediter för svensk export. Ytterligare 2--3 miljarder anser han bör riktas till projekt i de tre baltiska staterna och Polen, där svensk industri kan göra en insats. Detta skulle kunna ge 40 000--50 000 jobb/år under ett antal år. S-E-Bankschefen Björn Svedberg vill gå ännu längre och ta 30 miljarder av AMS- pengar.
När det gäller projekt i Ryssland bör större ansträngningar göras för samarbete med Japan. Ryssland är ju inget fattigt land. Det finns stora råvarutillgångar i östra Sibirien: olja, naturgas, guld, timmer, fisk och vissa mineraler. Svenska företag har under senare år erhållit mycket stora order där finansieringen bestått av japanska biståndsmedel.
Vänsterpartiet anser att regeringen i samråd med näringslivet och kapitalexporterande länder som Japan och Sydkorea bör undersöka möjligheterna till betydligt ökade exportkrediter till Östeuropa. För länder som f.n. inte bedöms vara kreditvärdiga bör den överväga handels- och kreditavtal, främst med Estland, Lettland och Litauen.
Ställ inte öst mot syd
Östbiståndet ska inte ställas i motsats till u- landsbiståndet så som bl.a. Ny demokrati gjort genom att kräva att biståndet ska flyttas från dem längre bort till dem i vårt grannskap. Den förra regeringen öppnade portarna för sådana resonemang genom att börja finansiera östbistånd från biståndsbudgeten.
Det handlar om helt olika slag av bistånd. I syd gäller det att få i gång den utveckling som koloniseringen stoppade. Det handlar om basbehov som mat, rent vatten, vaccinering, läskunnighet, familjeplanering. U-länderna måste få bistånd för att ta sig ur sitt koloniala beroende som leverantörer av billiga råvaror.
I öst handlar det om att reorganisera ekonomierna, ställa om till marknadsekonomi, modernisera produktionsapparaten, sanera miljön. Här finns välutbildade människor, allmän läskunnighet, sjukhus, vägar och järnvägar. Det finns företag med exportkapacitet och forskningsinstitutioner. Det handlar om starthjälp som relativt snabbt kan betala igen kostnaderna.
Det handlar om samarbete
Östeuropabiståndet ska ses som ett samarbete, som gagnar bägge parter. Det finns högt kvalificerade människor, vars kunskaper måste tas tillvara. Samarbetet mellan forskningsinstitutioner måste byggas ut. Forskningsuppgifter kan läggas ut på institutioner i öst.
Forskningssektorn hotas i hela Östeuropa. Flera faktorer bidrar till detta. Som flera professorer i Warszawa uttryckte det: ''Våra bästa studenter flyttar till väst. Om vi över huvud taget får några studenter, vem vill studera ett antal år under knapphändiga villkor för att kanske bara möta arbetslöshet när man istället kan tjäna bra på svarta affärer om man är driftig?''
I november kom en vädjan om bistånd från den ryska vetenskapsakademin i S:t Petersburg, som vi måste hörsamma. Annars är risken stor att de ryska vetenskapsmännens arbete slås i spillror och institutionerna tvingas sälja sina konst- och kulturskatter för att hålla forskningen vid liv.
Vi kan också bistå östeuropéerna med att komma ut på världsmarknaden. De hade tidigare betydande handel med tredje världen, men den avbröts efter regimskiftena, då de nya regeringarna trodde sig kunna gå rakt ut på världsmarknaden och handla i dollar. Det visade sig snart vara ett gruvligt misstag -- varken de eller u-länderna hade hårdvalutor att handla med. Sverige bör medverka till att främja handeln öst--syd.
Vänsterpartiet föreslår ökat samarbete för att tillvarata de östeuropeiska ländernas forskningskapacitet och handelsmöjligheter.
Det konkreta samarbetet mellan institutioner, skolor, universitet, sjukhus, organisationer, församlingar osv. är oerhört viktigt för en demokratisk utveckling i Central- och Östeuropa. Insatser för barnhemsbarn, åldringar och handikappade av exempelvis handikapporganisationerna och landstingen måste stödjas på alla sätt. Dessa svaga och undanskuffade människor utnyttjas ju hänsynslöst av röd- bruna grupper som argument mot demokratiseringen.
Vänorter
Många svenska kommuner har skaffat vänorter i Östeuropa, främst i Östersjöregionen och på Nordkalotten. Delar av de 7,5 miljarder som Vänsterpartiet vill återföra till kommunerna från staten kan användas till att stärka det kommunala vänortssamarbetet.
Om vi inte medverkar aktivt till demokratisering i de samhällen som nu byggs upp på diktaturens ruiner, blir följderna destruktiva för hela Västeuropa. Det absolut största hotet uppstår om OSS-staterna tappar kontrollen över sina kärnvapen. Men uranlagren utgör också en stor fara -- redan har flera försök att smuggla in radioaktivt material till Västeuropa avslöjats. Ryssland har blivit ett rufflarnas paradis, inte minst när det gäller smugglingen av värdefulla legeringsmetaller. Den är av sådan omfattning att den pressat ner priserna på världsmarknaden. Maffian i f.d. Sovjetunionen har sökt sig utomlands, och även i Sverige finns oro för den ökande vapen- och narkotikasmugglingen.
Det sociala sammanbrottet i f.d. Sovjet har sålunda vittgående konsekvenser även för Västeuropa. Den ekonomiska och sociala nöden driver människor till desperation. De behöver vår hjälp för att bygga upp fungerande rättssystem och demokratiska folkrörelser.
Uppbyggnaden av demokratiska fackföreningar är av särskild betydelse, både ur demokratisynvinkel och för att få en fungerande arbetsmarknad. Sådant samarbete bör prioriteras av SIDA vid fördelningen av bidrag till enskilda organisationers samarbete i Central- och Östeuropa.
En särskild form av vänortssamarbete sker mellan handikapporganisationer och systerorganisationer i exempelvis Rumänien och de baltiska staterna. Även Landstingsförbundet har genom sin u-landsgrupp på olika sätt bidragit till att enskilda arbetsplatser och vissa nämnder/styrelser inom landstingen på ett aktivt sätt skaffat kontakter i Östeuropa. I flera landsting har kunskapsutbyte skett genom att anhöriga och anställda besökt Sverige, och svenskar besökt dessa länder för att därigenom bidra till att bygga upp en bra handikappvård. Bidrag sker också genom att begagnade hjälpmedel och sjukvårdsmaterial samlas in och skickas. Sådana initiativ och kontakter bör uppmuntras och underlättas.
Vänsterpartiet vill framhålla att detta är en uppgift för Beredningen för internationellt tekniskt-ekonomiskt samarbete (BITS), och vi saknar det i deras anslagsframställning.
Utbytet måste bli ett verkligt samarbete, där båda sidor har något att ge och få. Det är alldeles uppenbart på kulturområdet där vi har mycket att få. Här handlar det om att återuppta ett månghundraårigt kulturutbyte som Stalin klippte av.
Vi tar upp dessa frågor mer ingående i vår kulturmotion, där vi bl.a. föreslår en särskild kulturfond för satsningar på Baltikum och Ryssland och ett institut för vidareutbildning av östeuropeiska lärare. Vi stöder också regeringens förslag om ett Östersjöns författar- och översättarcentrum.
Snålt mot enskilda organisationer
Intresset för bistånd till Östeuropa är stort både hos allmänheten och inom organisationerna. För denna verksamhet ska organisationerna kunna få bidrag från SIDA, framför allt när det gäller kunskapsöverföring och organisationsuppbyggnad. Under 1991/92 inkom ansökningar från 121 organisationer, men mindre än hälften, 56 stycken, beviljades. För nästa budgetår begärde SIDA 65 miljoner kronor för den här verksamheten -- men regeringen vill bara ge 45 miljoner.
Svenska institutet har för sin verksamhet, bl.a. expert- och stipendieutbyte, fått in ansökningar som totalt belöper sig till 231 miljoner kronor och begär 50 miljoner kronor. Regeringen vill bara ge 45 miljoner.
Varför denna njugghet? Regeringen ger ingen motivering. Vänsterpartiet kräver att SIDA och Svenska institutet får de anslag de begärt, dvs. 65 resp. 50 miljoner kronor. Det handlar om ett för östeuropéerna synnerligen viktigt arbete för att lyckas i demokratiseringssträvandena.
Hellre bistånd än krig
Tragedin i det som i drygt sextio år hette Jugoslavien tvingar till eftertanke. Var det oundvikligt att de nationella motsättningarna skulle explodera i blodigt krig? Den ekonomiska krisen blev synlig redan runt 1980, då utlandsskulden till väst blev ohanterlig. Den av Internationella valutafonden beordrade åtstramningspolitiken ledde till att levnadsstandarden sjönk med 60 procent under 1980-talet. De ekonomiska problemen -- inte minst den regionala snedfördelningen av resurser och arbetslöshet -- förstärkte gamla nationella motsättningar. Först kom sålunda den ekonomiska krisen, därefter den nationalistiska.
I de blodiga konflikterna i Transkaukasien och Centralasien får man inte heller bortse från de ekonomiska och sociala faktorerna. Inlemmandet i Sovjetunionen ledde till massdeporteringar av hela folkgrupper och en russifiering. Ryska arbetare flyttades till de nya industrierna där dvs. till städerna, medan de inhemska befolkningarna stannade på landsbygden. Därmed uppstod ekonomiska klyftor, sociala orättvisor och nationella motsättningar. I Nagorno-Karabach förvärrades motsättningarna mellan armenier och azerer till följd av den stora vågen av flyktingar till Azerbajdzjan efter jordbävningen i Armenien. Azerernas reaktion blev den inte helt ovanliga: de tar våra bostäder. Så blev konflikten akut.
Nu när vi sitter med facit i hand bör vi dra lärdomar av det som hänt. För människorna i dessa länder har konflikterna blivit förödande. För omvärlden har de lett till en växande ström av flyktingar. EG-länderna tog förra året emot cirka 730 000 flyktingar, varav 438 000 kom till Tyskland. 50 000 flyktingar från f.d. Jugoslavien kom till Schweiz och 70 000 till Österrike. Det stora flertalet finns emellertid i de fattiga länderna Kroatien, Ungern och Polen. I Ryssland är 1,3 miljoner människor på flykt från krigsområden, och ytterligare 800 000 människor har tvingats lämna sina hem till följd av de politiska förändringarna i de forna sovjetrepublikerna.
Till Sverige kom förra året över 70 000 flyktingar från f.d. Jugoslavien. Budgetåret 1991/92 uppgick kostnaderna till 12,4 miljarder kronor för Jugoslavienflyktingarna.
Detta bekräftar att krig är det i särklass dyraste sättet att lösa konflikter. Sverige har ett medansvar genom vapenexporten till Jugoslavien.
Om de 12,4 miljarderna hade satsats på ekonomisk utveckling i Jugoslavien hade inte miljoner människor där hungrat, frusit och drivits på flykt. Då hade inte en hel generation av barn skadats för livet.
Det pågår krig på 26 ställen i världen, och i minst 23 andra områden kan motsättningarna när som helst utlösa regelrätta strider enligt tidskriften Jane's Defence Weekly. Andra bedömare räknar med ett hundratal konflikthärdar i Europa, flertalet i f.d. Sovjet.
Krigen måste förebyggas. Varken FN-systemet eller de enskilda staterna förmår bära kostnaderna som krigen medför.
Vänsterpartiet föreslår att Sverige tar initiativ till en studie av vilka insatser som behövs för att undanröja de latenta konfliktorsakerna. En sådan studie bör kunna genomföras snabbt, eftersom omfattande forskning bedrivs på många håll i världen, och den bör leda till någon form av konfliktförebyggande givarmöte.
Hjälp dem ställa om till fred
Försvarsindustrin måste ställas om till civil produktion -- inte minst för att stoppa den hämningslösa exporten av krigsmaterial från Ryssland och Slovakien till konflikthärdar i Tredje världen. Och det är möjligt. ''Stridsvagnsfabriker kan konverteras till lokomotivverkstäder, raketmotorfabriker till kraftturbintillverkning'', förklarade ABB-chefen i SvD- intervjun.
Men det är en gigantisk uppgift. Enbart i Ryssland handlar det om att ställa om produktionen på fem tusen industriföretag, som sysselsatte sexton miljoner arbetare. Det militärindustriella komplexet svarade för 52 procent av Sovjetunionens BNI. Mer än sjuttio städer byggdes helt upp kring försvarsindustrier. Kostnaderna för omställning av dessa företag har beräknats till tio miljarder dollar om året i femton år, dvs. runt ett tusen miljarder kronor i krediter.
Men de här industrierna har en stor andel civil produktion, fyrtio procent, och utgör därför en tillgång.
Vänsterpartiet anser att Sverige aktivt måste medverka till omställning av de östeuropeiska militärindustrierna till fredlig produktion.
Gäller Baltikum
Om konverteringen inte sker, behåller det militärindustriella komplexet sin makt -- med de politiska konsekvenser det kan få, inte minst i vårt närområde. Ryssland måste verkställa hemtagningen av trupperna från Baltikum enligt utfästelsen i ESK. Men då måste också bostadsfrågan lösas för de 30 000 officerare som nu finns i Baltikum. Här bör Sverige hjälpa till.
Vänsterpartiet föreslår att ett specialdestinerat bidrag på 150 miljoner kronor avsätts till trähus för att underlätta den ryska trupphemtagningen från Baltikum. Det skulle samtidigt ge yrkesutbildning och öka kompetensen inom en sektor, där rysk export tidigare hävdat sig bra. I Sverige skulle det ge bortåt 150 jobb under ett år.
En varning från Ryssland
På ESK-mötet i Stockholm i december gjorde den ryske utrikesministern Andrej Kozyrev ett utspel, som sände kalla kårar utefter de närvarandes ryggrader. Han skrämde dem med ett tänkbart scenario för den utrikespolitik som skulle följa av ett maktskifte i Moskva. ''Det stora Ryssland'' skulle försvara serberna. Det f.d. Sovjetunionen talade han om som ett ''postimperialt område, där Ryssland kommer att bevaka sina intressen med alla tillgängliga medel''.
Och den ryske Stockholmsambassadören vädjade: ''ESK måste blanda sig i Rysslands affärer'', sa han. Ryssland ''behöver er hjälp''. ESK måste handla ''innan vi i Ryssland får en upprepning av vad som redan sker i Jugoslavien''.
Men varningen tycks inte ha tagits på allvar att döma av de krigiska uttalanden som gjorts från den svenska högern. Det är inte givet att neutralitet är det självklara svaret på varje konflikt i vårt närområde, förklarade statsminister Carl Bildt i riksdagen den 12 januari. Neutraliteten är inte självklar i händelse av att de baltiska staternas överlevnad hotas.
Och folkpartiets programgrupp för EG-frågor säger i en rapport att Sverige inte ska stå vid sidan om eller åka snålskjuts på andra när det gäller att försvara den europeiska gemenskapen. Det gäller också när ett sådant försvar måste ske med vapen i hand, konstaterar gruppen under ledning av riksdagsman Carl B Hamilton.
Vi vill inte skrota neutraliteten
Detta är den sämsta tänkbara svenska säkerhetspolitiken, eftersom den kommer att leda till total osäkerhet i andra stater om hur Sverige kommer att förhålla sig i ett krig i vårt närområde. Risken för att Sverige dras in redan i ett eventuellt krigs inledningsskede ökar.
Vänsterpartiet upprepar enträget kravet att neutralitetspolitiken ska upprätthållas med alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig. Därmed bevarar vi våra möjligheter att förebygga konflikter och -- om det värsta skulle hända -- bistå de krigsdrabbade, exempelvis genom att ge flyktingar en fristad.
Neutralitetspolitiken kan inte ersättas med medlemskap i Europeiska unionen. Endast ett kollektivt säkerhetssystem omfattande hela Europa kan ge stabilitet i det nya Europa. Det vill säga ESK.
1989 när diktaturerna störtades, var demokratirörelsens slagord ''Tillbaka till Europa''. Nu är de besvikna. Det verkar som om Västeuropa tappat intresset. Ingen vill satsa på Östeuropa, sa S-E-Bankschefen på Älvsjömässan i november och pläderade för att Sverige och andra länder måste satsa pengar i stor skala på att utveckla Östeuropa.
Industrifolket inser att det är meningslöst att putsa kristallkronorna på Titanic. Om fartyget går under, följer även förstaklasspassagerarna med i djupet. Men om vi handlar framsynt, kan Östeuropa utvecklas till en dynamisk region till hela Europas båtnad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en arbetsgrupp med industri- och fackföreningsfolk för att snabbutreda förutsättningarna för företagssatsningar i Östeuropa,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ta upp frågan om samordning av EG- och EFTA-avtal med de central- och östeuropeiska länderna i EES-förhand- lingarna,1
3. att riksdagen till Samarbete med Central- och Östeuropa för budgetåret 1993/94 anvisar 359
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 1
000
000
000 kr,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insats av AMS-medel för krediter och bistånd i Central- och Östeuropa,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att på sikt höja biståndet till Central- och Östeuropa till 0,5
% av BNI,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöinriktning av lån och bidragsverksamhet,
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag till insatser för inventering och bevarande av den biologiska mångfalden i våra östra grannområden,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändrade regler för kreditgivning till Central- och Östeuropa i EBRD,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter till betydligt ökade krediter till Central- och Östeuropa,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handels- och kreditavtal med Estland, Lettland och Litauen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det kommunala vänortsutbytet,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om BITS-stöd till samarbete i Östeuropa för att bygga upp en bra handikappvård,
13. att riksdagen till enskilda organisationers samarbete med Central- och Östeuropa genom SIDA för budgetåret 1993/94 anvisar 20 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 65 000 000 kr,
14. att riksdagen till Samarbete med Central- och Östeuropa genom Svenska institutet för budgetåret 1993/94 anvisar 5
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 50
000
000 kr,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt initiativ till en studie av vilka insatser som behövs för att undanröja latenta konfliktorsaker,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svensk medverkan för att ställa om krigsmaterielindustrier i Östeuropa till produktion för fredliga ändamål,
17. att riksdagen till trähus för återvändande ryska officersfamiljer för budgetåret 1993/94 anvisar 150
000
000 kr enligt vad i motionen anförts,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om neutralitetspolitiken med alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig.
Stockholm den 19 januari 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v) 1 Yrkande 2 hänvisat till EU