Regeringen fortsätter att behandla biståndet till Central- och Östeuropa under en särskild titel ''Samarbete med Central- och Östeuropa''. Vi hävdar att alla biståndsanslag borde samlas under en enda titel. Att uppdela biståndsanslagen på utomeuropeiska länder (utvecklingsländer) och europeiska länder (samarbetsländer) är mycket märkligt inte minst mot bakgrund av att fem länder i det forna Sovjetunionen numera fått ''status'' som utvecklingsländer. Uppdelningen synes mera vara ett sätt att manipulera det svenska folket om att vi ''endast'' lämnar bistånd motsvarande 0,93 % av vår BNI medan det totala biståndet inkl Central- och Östeuropa överstiger det s k enprocentsmålet. I förhållande till vår BNI är vi tredje största biståndsgivare i världen. Genomsnittet för de 20 medlemsländerna i DAC var 0,34 % för år 1991.
Vi vill ge mer
Vi konstaterar att regeringen inte vidtagit någon omorientering av biståndet från Afrika, Asien och Latinamerika till Baltikum, Central- och Östeuropa. Vi anser att minst en tredjedel av vårt totala bistånd inom C- och G-anslagen skall ges till länder i vårt närområde. Regeringen föreslår att 871 miljoner kr avsätts för samarbete inom G-anslaget. Vi föreslår 2 000 miljoner kr.
Baltguldet
Regeringens cynism beträffande 1992/93 års anslag på 1 120 001 000 kr framgår av följande rader i årets budgetproposition: ''I syfte att på ett snabbt sätt kunna omsätta regeringens intentioner avsattes för budgetåret 1992/93 325 miljoner kr till regeringens disposition. Av dessa medel har 254 miljoner kr utbetalats till Estland och Litauen i form av guldkompensation.'' 78 % av anslaget för ''regeringens intentioner'' användes till att lämna tillbaka balternas egendom (det av oss förvarade guldet) sedan vi efter sovjetiska påtryckningar öppnat riksbankens kassavalv.
Hur hjälper vi bäst
Vi kan se hur Estland börjat sin knaggliga väg mot större frihet, förbättrad ekonomi, industriell utveckling mm. En som är väl insatt i Estlands problem -- en ekonom vid Östekonomiska institutet -- tecknar följande scenario för de baltiska staternas utveckling.
Första året -- låt oss säga 1991 -- hade man stort behov av humanitär hjälp -- bränsle, mat, spannmål, medicin o s v. Samtidigt började många givarländer tillhandahålla teknisk hjälp för att bygga upp statlig och privat verksamhet. Estland började också se över sina internationella handelsavtal med målet frihandel.
Andra året -- år 1992 -- utvecklades det tekniska biståndet snabbt. Den humanitära hjälpen tonades ned men fortfarande fanns stora behov av medicin och bränsle. Man påbörjade införandet av en valutagarantifond och började också teckna frihandelsavtal.
Tredje året -- nu är det 1993 -- har det ekonomiska stabiliseringsprogrammet börjat bita men ännu återstår mycket. Nedgången i ekonomin fortsätter men inte i samma takt som tidigare. Det krävs ytterligare betalningsbalansstöd men också detta på en något lägre nivå. Tekniskt bistånd liksom en ytterligare liberalisering av handeln fortsätter. Nu är det dags att investera. Internationella banker kommer in på arenan. Den stabiliserade ekonomin möjliggör utländska exportkrediter och investeringar. Förhoppningarna växer.
Fjärde året -- 1994 -- kan man räkna med att insatser som humanitär hjälp, tekniskt bistånd, internationellt valutastöd mm tonas ned. Nu blir det väsentligare att stödja finansieringen av konkreta projekt och att nå ännu längre på frihandelsvägen.
Fyrdubbla exportkreditgarantiramen
Svenska företag står nu i kö för att investera i Baltikum och Ryssland. I Ryssland fokuseras intresset främst till S:t Petersburgsområdet. Behovet av exportkreditgarantier är enligt välinitierade ekonomer mycket stort. Vi föreslår att exportkreditgarantiramen höjs från 1 till 4 miljarder. Beloppet kanske borde vara det dubbla men vi anser att en höjning till 4 miljarder är ett första realistiskt steg för att möta behoven från svensk industri. Tidsaspekten -- som i budgeten är 1 år -- kan medföra svårigheter att utnyttja en större ram än 4 miljarder.
Avsättning för förlustrisker
Vårt förslag om en väsentligt utökad exportkreditgarantiram medför också krav på ökat anslag för förlustrisker. Anslaget bör höjas med 450 miljoner kr till 680 miljoner kr.
Prioriteringar
Ny Demokrati föreslår att merparten av det av oss föreslagna anslaget om 2 miljarder kr utnyttjas för insatser i de baltiska staterna. Med hänsyn till den politiska utvecklingen i Baltikum och den ekonomiska instabilitet som f n råder i Litauen anser vi att det baltiska biståndet framför allt bör komma Estland och Lettland till del.
Åtgärder
Vi föreslår ett utvidgat tekniskt samarbete i avsikt att överföra kunnande till länderna på andra sidan Östersjön. Kompetensutveckling och kunskapsöverföring är viktiga element för att få igång ekonomisk utveckling. Inom denna strategi vill vi skapa större möjligheter för att ge svenska företag statliga investeringsgarantier och exportkreditgarantier. Svenskt näringsliv skulle därmed våga satsa rejält såväl i Baltikum som i det ryska S:t Petersburgsområdet.
Bristen på energi i de baltiska staterna är mycket stor. Man är nästan helt beroende av import för att klara sin energiförsörjning. P g a att Ryssland ställer krav på betalning i hårdvaluta tvingas man införa hårda sparkrav på energin. Man ransonerar inte bara hushållens energikonsumtion utan även industrins. Industriproduktionen har fallit med 34 % i Estland, 31 % i Lettland och 44 % i Litauen. Bristerna i ditributionsnätet är också stora. Det krävs investeringar såväl i materiel som i kompetensutveckling och kunskapsöverföring. Sverige kan spela en stor roll om vi verkligen vill. Vi har kunskaperna, vi har tekniken men har vi ambitionen?
Vid sidan av högteknologiprojekt inom energisektorn bör vi också försöka utveckla projekt med en produktionsteknik som fungerar i länder med svagt utvecklad infrastruktur och med liten tillgång till service- och underhållstjänster.
Vi anser att Sverige -- inte minst mot bakgrund av den accelererande svenska arbetslösheten -- bör avsätta rejäla belopp för bundet bistånd. Det är inte rimligt att bistånd till främmande länder används för köp av utländska produkter när den svenska industrin går på tomgång. Exempel på bundet bistånd med utnyttjande av ledig svensk industrikapacitet inom trähussektorn ges i särskild motion.
Vi anser det viktigt att man i samarbetet med de baltiska staterna utnyttjar svenskt småföretagarkunnande och svensk kompetens. Vi har kunskaper och stor erfarenhet av vattenoch avloppsrening. Utnyttja dessa kunskaper för att rädda Östersjön. I Östersjön släpps det idag ut ofantliga mängder miljöavfall utan någon som helst rening. I den nuvarande lågkonjunkturen är det sannolikt att de kunskaper och erfarenheter som finns i svenska företag försvinner i brist på arbetsuppgifter. Genom svenska biståndspengar, öronmärkta för avloppsrening, skulle svenska konsulter och tekniker kunna fortsätta med det angelägna arbetet att få ett rent innanhav. Det är också viktigt att Östersjöstaterna samverkar och samordnar sina resurser för att rädda Östersjön.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen bemyndigar regeringen att under budgetåret 1993/94 få göra utfästelser intill ett belopp om högst 2
000
000
000 kr avseende budgetåret 1994/95 (tredje huvudtiteln G
1),
2. att riksdagen till Samarbete med länderna i Central- och Östeuropa för budgetåret 1993/94 anvisar 679 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 1 319 999 000 kr (tredje huvudtiteln G
1),
3. att riksdagen medger att staten ikläder sig betalningsansvar i form av statsgarantier för exportkreditgivning för vissa länder i Central- och Östeuropa till ett belopp om högst 4
000
000
000 kr (tredje huvudtiteln G
2),
4. att riksdagen till Avsättning för förlustrisker vad avser garantier för finansiellt stöd och exportkreditgarantier för budgetåret 1993/94 anvisar 450
000
000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 680
000
000 kr (tredje huvudtiteln G
3).
Stockholm den 21 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Lars Moquist (nyd)