Kodukant är en brett upplagd satsning för utveckling av den estniska landsbygden. Begreppet kodukant motsvarar ungefär det svenska begreppet hembygd och omfattar ett program för landsbygdsutveckling, utarbetat av en arbetsgrupp från det Estniska rikskansliet (Inrikesministeriet) och Jordbruksministeriet. Estlands Biståndskommission har i en skrivelse till BITS den 15 oktober 1992 gjort en framställan om medel för denna insats avseende landsbygdsutveckling. Framställan har bifallits och 409 000 kronor har anvisats.
Kodukant är inspirerat av kampanjen ''Hela Sverige ska leva''. Den mycket brett upplagda utvecklingsidén innebär att stärka den lokala demokratin, att ta vara på människors egna initiativ, att skapa optimism och självtillit, stödja entreprenörsanda och samverkan mellan människor i olika former.
Den estniska projektbeskrivningen talar om de negativa effekter som sovjetväldet haft på just människors självförtroende och initiativförmåga. Uppgivenhet och passivitet hos människorna på landsbygden är mycket vanlig. Behovet av insatser för att ''beskriva läget'', stärka självkänslan och ge kunskap om nya möjligheter är mycket stort.
Samtidigt har en process i blygsam skala kommit igång där människor går samman för att utveckla sin bygd. De små kommunerna saknar emellertid resurser för att tillgodose de flesta grundläggande medborgerliga behoven. De saknar ofta också kompetens.
Många kommuner, länsstyrelser och organisationer i Sverige har ett samarbete på gång som anknyter till Kodukant. Exempel är tre Dalakommuner, bland annat Orsa, som fått resurser för att utveckla den lokala demokratin i vänkommuner i Viljandi län i Estland.
Länsstyrelserna i bland annat Jämtland, Värmland, Dalarna, Gävleborg och Jönköping har sagt sig beredda att stödja lokalt utvecklingsarbete i sina respektive vänlän, inom ramen för Kodukant. Länsstyrelserna har också fått vissa ekonomiska medel för samarbetsprojekt med Estland och Lettland som kan användas i detta sammanhang.
Huvudansvarig från svensk sida är Ala-gruppen vid Lantbruksuniversitetet, SLU. Kodukant stöds även av intressenterna bakom 90-talets byapolitik, det vill säga Folkrörelserådet -- Hela Sverige ska leva, Kommunförbundet och Glesbygdsmyndigheten.
Kodukant har också presenterats för ledningen för Civil-, Miljö-, Arbetsmarknads- och Jordbruksdepartementet som alla funnit programmet intressant och angeläget.
Sammantaget kan konstateras att Kodukant är en mycket angelägen satsning som ges hög prioritet i Estland och som är mycket väl underbyggd både i Sverige och Estland. Projektet har, enligt målsättningen med allt svenskt bistånd, en klar demokratidimension. Den ger en nödvändig bas för andra utvecklingsinsatser för den estniska landsbygden.
Det är nu viktigt att förutsättningar skapas för en vidareutveckling av Kodukant efter en mycket medveten och positiv insats från svensk sida i inledningsskedet. Grunden läggs nu med de begränsade resurserna från BITS.
Ett starkt och medvetet stöd till Kodukant passar väl in i Civildepartementets ideella sektorsstrategi. Ett särskilt programområde handlar där om internationella utblickar, där bland annat Balticum nämns speciellt.
Vad som nu krävs är en tydlig markering från Sveriges regering och riksdag där man klart uttrycker sitt stöd till Kodukant och därmed ger projektet en höjd status. Kodukant är mer än ett begränsat projekt. Det är fråga om att initiera en demokratisk samhällsprocess. Arbetet bör utvecklas som ett brett samarbete mellan Sverige och Estlands regeringar, där många olika intressenter medverkar, till exempel föreningar, studieförbund, byorganisationer, kommuner, länsstyrelser och statliga verk, med flera.
De ekonomiska medel som krävs för att fullfölja satsningen bedöms uppgå till cirka 2 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en tydlig markering som stöd för den estniska utvecklingssatsningen Kodukant,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiskt stöd för den vidare utvecklingen av Kodukant.
Stockholm den 26 januari 1993 Ulf Björklund (kds)