Redan 1968 gjorde Sverige ett, i varje fall i moraliskt avseende, bindande åtagande gentemot jordens fattiga länder. Enprocentsmålet slogs fast och avsteg från denna målsättning måste betraktas som ett svek mot de verkligt fattiga folken på vår jord.
Utvecklingen är sådan att klyftan mellan fattiga och rika i världen ökar. Inte nog med det, vi har ökat vår rikedom bl a på de fattigas bekostnad. Så kan det inte få fortsätta.
Solidaritet med utsatta grupper här hemma, men också ute i världen, har varit och är alltfort en bärande tanke för Centerpartiet. Solidaritet är en grundläggande förutsättning för att inte världens fattiga skall glömmas bort och klyftan mellan fattiga och rika fortsätta att öka.
I samband med krisuppgörelsen mellan regeringspartierna och Socialdemokraterna i september 1992 överenskoms att biståndet skall minskas med 1,5 miljard kronor. Denna uppgörelse innebär ett klart avsteg från enprocentsmålet och det finns stor anledning känna oro för vad denna nedskärning av u-landsbiståndet kan komma att innebära för en framtida solidarisk svensk biståndspolitik.
I budgetpropositionen ges uppgivandet av enprocentsmålet inte särskilt stor uppmärksamhet. Beträffande återgång till målsättningen från 1968 sägs endast i propositionen: ''Så snart de ekonomiska förutsättningarna medger skall denna målsättning uppfyllas''. Risken är uppenbar att detta blir inledningen till en allmän uppluckring av känslan för enprocentsmålet.
Visserligen är skälen att skära ner i statens utgifter mycket starka i dag. Men ingen kan förneka att vi alltfort tillhör världens ekonomiska överklass. Om inte ens vi anser oss ha råd att avdela 1 % av vår BNI, vem skall då medverka till en rättvisare fördelning av jordens resurser?
Nu är det viktigt att se till att avsteget från enprocentsmålet inte blir bestående. En återgång bör därför ske senast budgetåret 1994/95.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återgång till enprocentsmålet för u-hjälpen senast budgetåret 1994/95.
Stockholm den 26 januari 1993 Anders Svärd (c)