Socialdemokraterna framhåller i denna motionatt regeringens östpolitik misslyckats; regeringen saknar strategi för ett svenskt ansvarstagande i förhållande till Central- och Östeuropa,att regeringens proposition om samarbetet med Central- och Östeuropa är djupt otillfredsställande och knappt duger som underlag för riksdagsbehandling.
Vi föreslåratt riksdagen begär redovisning av hittillsvarande samarbete,att en ny östpolitik utarbetas,att en strategi utformas för ett Norra Europa som dynamisk region i ett alleuropeiskt samarbete,att S:t Petersburg, Polen och Nordkalotten ges betydande utrymme i samarbetet, vid sidan av Estland, Lettland och Litauen,att BITS får 250 milj. kr., 50 milj. kr. mer än regeringen föreslagit, samt ges ett långsiktigt mandat för sitt kunskapsbyggande bistånd,att folkrörelsesamarbetet höjs till 50 milj. kr. och ges en starkare inriktning på att stödja demokratin.
1. En djupt otillfredsställande proposition
Regeringens proposition om samarbete med Central- och Östeuropa duger knappt som underlag för riksdagens behandling av frågan. Där saknas övergripande målbeskrivning och strategi. Där saknas prioriteringar vad avser länder och sakområden, samt delvis även biståndsformer. Där finns ingen verklighetsbeskrivning, erfarenhetsredovisning eller problemdiskussion. Den fördelning av medel som finns utgör ej en klar hanteringsordning. Klart och långsiktigt mandat ges ej till de myndigheter, som enligt svensk författning efter riktlinjer från riksdag och regering, skall fatta beslut om användningen av de resurser som ställs till förfogande. Samarbetet saknar fantasi och skaparkraft.
Vi finner detta djupt otillfredsställande. Vi ser uppenbara risker för att Sveriges grundläggande intressen blir lidande av den ordning som valts.
Vi föreslår att riksdagen av regeringen begär en noggrann redovisning av utnyttjandet av de biståndsmedel som är avsedda för samarbete med Central- och Östeuropa.
Vi föreslår vidare att en ny östpolitik formuleras i en nationell kommission för Sveriges internationella ansvarstagande.
2. En ny civilisatorisk uppgift i Europa
Efter andra världskriget förmådde världens ledare samla sig kring en vision, bygga nya institutioner och inleda en utveckling som gett så många människor ett bättre liv.
Förenta Nationerna bildade grunden, med fred och säkerhet som främsta uppgift. Till det kom det konkreta samarbetet i bl.a. Internationella valutafonden, Världsbanken, GATT och OECD. I Europa lade Marshallhjälpen grunden för återuppbyggnaden. Genom EG-samarbetets utveckling kom forna historiska fiender att knyta sina länder oupplösligt närmare varandra.
Det var en visionär och handlingskraftig generation politiker som byggde den västeuropeiska efterkrigsordningen. Såren efter krigets barbari läktes genom en upplyst politik för tillväxt, välfärd och social konsolidering. Det var en civilisatorisk uppgift av väldiga format -- där gränsen sattes av järnridån.
Den ridån är nu riven. Vi står inför en liknande civilisatorisk uppgift. Europa är inte längre tudelat, men det är heller inte förenat. Såren är inte helade. Istället riskerar vi att nya murar reses.
Tre år efter att revolutionen svepte fram över Europas östra delar har glädjen över frihetens ljus följts av insikten om omvandlingens svårigheter och oron för ett misslyckande. Intoleransens spöke syns överallt.
Västvärlden -- inbegripet Sverige -- har inte levt upp till vad vår tid kräver. Efter kalla krigets slut får vi nu inte förlora freden. Tre saker måste göras.Vi måste stärka de organisationer som kan ge reformarbetet trygghet i en bredare gemenskap. Det handlar om ESK, men också om andra organisationer som borde ges ett större alleuropeiskt ansvar. Det handlar om regionalt samarbete, som det som måste bli till över Östersjön och Nordkalotten. Det handlar också om EG, som efter fördjupningen nu kraftfullare måste öppna sig utåt. Får känslan av utanförskap fäste ökar otryggheten.Vi måste vara beredda till långt större uppoffringar som stöd till ett gemensamt Europa. De förenklade chockterapierna som skulle lösa allt är nu avskrivna och måste följas av en mer utvecklad ekonomisk politik. Massarbetslöshet, maffiavälde och social utslagning får inte prägla det nya. Ska det undvikas måste Västeuropa satsa radikalt mer långsiktigt med investeringar, öppna marknader och integrerade samhällen på alla plan.Vi måste göra allt för att stärka den demokratiska kulturen. I många av de länder som lämnat kommunismens förtryck har ett skede av nationell enighet kring medborgerlig anständighet gett vika för en utbredd motvilja mot politik överhuvudtaget. Politiken måste nu finna nya former och ett nytt levande språk, om en djup demokratisk förankring ska kunna nås.
3. Ett dynamiskt Norra Europa -- i Europa
Folken i Norra Europa delar hav, långa sträckor i historien och sjok av kultur. Här finns en mer än tusenårig tradition av handel och utbyte. Vi ska inte idealisera. Historien har inte varit utan konflikter. Vi behöver lära att förstå varandra bättre. Men efter det brott i våra förbindelser som följde på ryska revolutionen, andra världskriget och sovjetmaktens förtryck kan vi nu återknyta banden.
Vi har förutsättningarna för att få se ett pånyttfött Norra Europa. Norra Europa -- från Nordsjön, Nordkalotten och Kolahalvön, över Karelen, S:t Petersburg och västra Ryssland, över Estland, Lettland och Litauen, över Polen, norra Tyskland, Elbe-mynningen och längre västerut, och vida däromkring till Kiev, Prag och London -- kan bli en trygg och dynamisk kulturell och ekonomisk region. Men där är vi inte ännu.
Sverige och övriga nordiska länder, Danmark, Island, Norge och Finland, måste göra betydligt mer målmedvetna satsningar tillsammans med de andra länderna. Norra Europa kan bli en betydelsefull region i det vidare europeiska samarbetet. EG utvecklas. EG är på väg att utvidgas och knyter närmare band med omkringliggande länder. Då växer regionernas betydelse. Vi måste vara pådrivande för regionala dimensioner i det alleuropeiska samarbetet.
Vi måste ta itu med dessa utmaningar med mycket större fantasi. Vi har börjat. Östersjörådet och Nordkalottsamarbetet är ingen dålig början, men det måste ges verkligt innehåll.
Jacques Attali, den franske socialisten och chefen för Europeiska utvecklingsbanken, EBRD, har föreslagit ett ''Alleuropeiskt initiativ'' med tre grundläggande beståndsdelar:en alleuropeisk gemensam marknad, en frihandelszon som går långt utöver EG:s och EFTA:s serie av bilaterala avtal och som inkluderar Ryssland, ett alleuropeiskt institutionellt ramverk som ger de nya samhällsstrukturerna chans att utvecklas på nytt efter kommunismen, ett alleuropeiskt investerings- och sysselsättningsprogram. Finansiellt stöd och skuldlättnad är inte nog. Vi måste komma åt och underlätta för de krafter som skapar tillväxt.
Det här kräver mycket också av våra näringsliv. Företagen måste vara beredda att gå in i det nya Östeuropa. Företag ska inte göra vad de inte tror är lönsamt. Men det gäller att se till det långsiktiga intresset och våga satsa. Percy Barnevik tillhör de svenska företagsledare som förstår detta. Vi saknar en mer offensiv satsning från näringslivet.
Vi behöver se till våra gemensamma intressen. Så också när det gäller energiförsörjning och miljö. Norra Europas stora miljöproblem kan inte lösas bara med viktiga, men relativt marginella förbättringar i vårt eget land. Är det ur regionalt perspektiv rationellt att driva kärnkraftverken Ignalina och Sosnovij Bor vidare? När oljeskifferbrytningen i Estland, dåliga kraftverk där och på andra håll och nickelsmältverken på Kolahalvön släpper ut mycket mer svavel än hela Norden, är det då rationellt att bara satsa här hemma?
Vi måste ha fantasi. Pröva till exempel möjligheterna till en gemensam marknad av utsläppsrättigheter. Det skulle snabbt kunna leda till ett flöde av investeringar och teknologi österut. Pröva möjligheterna att knyta energisystemen, gas och el, närmare varandra. Bygg på de gemensamma tillväxt- och sysselsättningsskapande intressen som vi har.
Medan stater och näringsliv söker nya möjligheter, växer de direkta kontakterna på alla nivåer i samhällena -- mellan vänorter, universitet, folkrörelser, organisationer, föreningar, partier, teatrar, sportklubbar och enskilda människor. Så spinns den väv som binder oss samman. Så skapas en fördjupad dimension av den gemensamma säkerhet vi åstundar.
4. Sveriges samarbete med Central- och Östeuropa
Regeringens östpolitik har misslyckats. Vi måste få en ny.
Efter snart halva regeringsperioden har den borgerliga regeringen inte lyckats presentera ett program för samarbetet med Central- och Östeuropa -- inte i någon proposition, skrivelse eller annat dokument. Av löftet om en miljard kronor per år återstår i år 640 milj. kr. för nya insatser.
Regeringen har valt en hanteringsordning där projektförslag från angelägna svenska samarbetspartner samlas på hög på ansvarigt statsråds bord. Utan mål och strategi kan inte de svåra prioriteringar som bristen på resurser tvingar fram göras på ett rimligt sätt.
I förra årets motion ''Ny chans för Europas folk'' oroade vi oss för en sådan utveckling. Vi redogjorde där närmare för de mål Socialdemokraterna ställt, för de sakliga och geografiska prioriteringar vi gör samt för den hanteringsordning vi hade velat se. Dessa äger i all väsentlighet fortfarande sin giltighet.
Redan under vårens utskottsbehandling blev det uppenbart att regeringens föreställning var ohållbar. Motvilligt gick statsrådet med på att bygga på den myndighetsordning den socialdemokratiska regeringen grundade. Men det var bara ett halvt steg -- något långsiktigt mandat gavs inte. Man kan ha olika prioriteringar mellan anslag, men utan klara mandat kan myndigheter inte arbeta offensivt. Riksdag, statsråd och departement ska ge klara linjer. Myndigheter ska bära ansvaret för utförandet. Idag råder oklara ansvarsförhållanden, också inom regeringen. När även små beslut hamnar på ministrarnas bord och förblir liggande är det inte underligt om de som vill driva samarbetet vidare förtvivlar.
Östeuropasamarbetet behöver gås igenom och ges en ny inriktning. Vi ser tydligt att volymen inte är tillräcklig för uppgifterna, formerna inte tillräckligt utvecklade. Socialdemokraterna vill därför att Östeuropasamarbetet blir föremål för utredning av den kommission som föreslås i vår motion, ''Solidaritet och säkerhet för en ny värld''.
Årets proposition ger knappast riksdagen möjlighet att pröva regeringens prioriteringar. Vi vill ändå uttrycka att följande områden bör prioriteras: att stärka den demokratiska kulturen, att utforma ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara reformprogram, att främja en hållbar regional energiförsörjning, att följa upp miljösamarbetet i Östersjöregionen med ett särskilt handlingsprogram, inklusive kärnsäkerhet, att utveckla livsmedelsproduktionen och -distributionen i regionen, att främja framväxten av ett livskraftigt små- och nyföretagande.
Samarbetet med Estland, Lettland och Litauen bör ges prioritet. Samtidigt är det av största vikt att ett verkligt substantiellt samarbete också äger rum med Polen och med Ryssland, särskilt S:t Petersburgsområdet och Nordkalotten/Murmanskområdet. Att samarbetet med Polen i praktiken helt stannat upp och att så lite kommit till stånd med S:t Petersburg är inte tillfredsställande.
BITS s.k. tekniska samarbete -- experthjälp, studier, utbildning -- är den centrala formen för kunskapsutvecklande och kapacitetshöjande insatser på i stort sett alla områden. Det måste därför vara väl tilltaget och BITS måste få långsiktiga planeringsramar. Den avoga attityden till BITS tillhör det mest märkliga i regeringens östpolitik. Vi föreslår att BITS får 50 milj. kr. mer än regeringen föreslagit, totalt 250 milj. kr., samt att BITS ges mandat att utfästa insatser för tre gånger det beloppet.
Folkrörelsesamarbetet har utvecklats mycket fort. Kontakter mellan enskilda organisationer är av stor betydelse för demokratins framväxt. Samarbetet bör i än högre utsträckning inriktas på att stärka demokratin. SIDA bör ges ytterligare 5 milj. kr., totalt 50 milj. kr.
Svenska institutet har ett synnerligen värdefullt program för gäststipendier, forskningssamarbete och kulturutbyte. I regeringens förslag till stor ökning av SI:s anslag ingår ett kostnadskrävande förslag om en handelshögskola i Riga. Det måste ifrågasättas om projektet hör hemma hos SI i sin nuvarande form. Det är typexempel på ett projekt vars prioritet och effektivitet inte kan bedömas utifrån regeringens hanteringsordning. Vi föreslår bibehållet anslag till Svenska institutet.
Det är viktigt med ett väl utformat näringslivsbistånd. Vi välkomnar regeringens förslag om en ram på en miljard för exportkreditgarantier. Det kommer avsevärt att underlätta handelskontakter. Propositionen ger emellertid inte grund för riksdagen att bedöma hur stor avsättning som måste göras för förlustrisker för exportkreditgarantierna och det finansiella stödet. Regeringens förslag om 230 milj. kr. tar ett mycket stort utrymme i anspråk. Riksdagen bör begära ett sådant underlag innan ställning tas till avsättningens storlek.
SWEDECORP bör få 25 milj. kr. för näringslivsfrämjande bistånd. Swedfund International AB bör få 35 milj. kr. som kapitaltillskott.
För multilaterala insatser bör 70 milj. kr. anvisas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen av regeringen begär noggrann redovisning av de biståndsmedel som avsatts för samarbete med Central- och Östeuropa,
2. att riksdagen av regeringen begär att en ny östpolitik formuleras,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utveckla ett alleuropeiskt samarbete, om att utforma ett ekonomiskt-politiskt samarbete som motverkar massarbetslöshet och social utslagning samt om att stärka den demokratiska kulturen,
4. att riksdagen av regeringen begär att en strategi utformas för ett pånyttfött Norra Europa som dynamisk region i ett alleuropeiskt samarbete,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående målen och innehållet i det svenska samarbetet med Central- och Östeuropa,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående hanteringsordningen och myndighetsansvar för det svenska samarbetet med Central- och Östeuropa,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av ett samarbete med Polen och med Ryssland, särskilt S:t Petersburgsområdet och Nordkalotten/Murmanskområdet, vid sidan av Estland, Lettland och Litauen,
8. att riksdagen för budgetåret 1993/94 anvisar en ram om 250
000
000 kr till BITS för främst kunskapsutvecklande insatser,
9. att riksdagen för budgetåret 1993/94 anvisar en ram om 50
000
000 kr till SIDA för insatser genom folkrörelser och enskilda organisationer,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ytterligare prioritera demokratifrämjande folkrörelsebistånd,
11. att riksdagen ur den under yrkande 9 angivna ramen för budgetåret 1993/94 anvisar 30
000
000 kr till Svenska institutet för stipendier, kulturutbyte m.m.,
12. att riksdagen inhämtar ytterligare underlag från regeringen innan ställning tas till storleken på avsättningen för förlustrisker vad avser garantier för finansiellt stöd och exportkreditgarantier,
13. att riksdagen för budgetåret 1993/94 anvisar 25
000
000 kr för SWEDECORP:s näringslivsbistånd, samt att kapitalet i Swedfund International AB höjs med 35
000
000 kr,
14. att riksdagen ur denna ram för budgetåret 1993/94 anvisar 70
000
000 kr för deltagande i olika multilaterala insatser.
Stockholm den 25 januari 1993 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)