Forskningsrapporter slår larm om växthusgasernas skadliga effekt på miljön. Det handlar om utsläpp av koldioxid, freoner, haloner m fl s k växthusgaser, och det handlar om olika skador.
En gradering av olika utsläpps farlighet är svår att göra. Det kan dock konstateras att de allt för stora utsläppen av i och för sig nyttig koldioxid kommer att ge upphov till en global uppvärmning av jordens atmosfär som får mycket svåra och delvis svåröverskådliga effekter. Processen blir inte lätt att hejda. Det är människornas bekvämlighet med krav på komfortabla transportmöjligheter, uppvärmning av stora bostäder och lokaler och den energiintensiva industriella processen som skapar behovet av ökad förbränning och därmed höga koldioxidutsläpp. Dessutom, bara att försöka bibehålla utsläppen på nuvarande nivå ter sig som en mycket svår uppgift. Under något sekel framåt kommer jordens befolkning att fördubblas och av många skäl önskar vi att även u-ländernas befolkning skall närma sig I-ländernas genomsnittliga levnadsstandard. En någorlunda gynnsam utveckling av världsekonomin leder emellertid, om inget särskilt görs för att hejda utsläppen, till en kraftig acceleration av de årliga utsläppen av växthusgaser. I dag cirkulerar 1,5 % av jordens kolförråd i atmosfären. På något sekels sikt kan vi genom förbränning mångdubbla atmosfärens koldioxidhalt. Allt kol som eldas stannar dock inte i atmosfären. Processerna för nedblandning i världshaven sätter eventuellt en övre gräns för luftens koldioxidhalt vid sex gånger den förindustriella nivån. Utan motåtgärder kommer nivån att vara fördubblad i jämförelse med den förindustriella nivån om knappt 40 år. Eftersom uppvärmningen av världshaven medför en tidsfördröjning på två decennier kommer klimateffekten av denna fördubbling att få fullt genomslag i mitten av nästa sekel. Klimateffekterna av denna utveckling är osäkra. Osäkerheten gäller inte den direkta drivhuseffekten utan de indirekta effekterna som denna ger upphov till, t ex klimatpåverkan på grund av förändrad molnighet och snötäckning. Ett försök att ge ''vetenskapens'' bästa nuvarande ståndpunkt i denna fråga har genomförts i FNs regi i en expertpanel (IPCC 1990), ett arbete som inbegripit närmare 500 forskare under ledning av professor Bert Bolin vid Stockholms universitet. Panelen uppskattar som centralvärde att en fördubbling av koldioxidhalten innebär en temperaturökning på 2,5 grader. Osäkerhetsintervallet anges till 1,5--4,5 grader. På längre sikt skulle detta innebära att medeltemperaturen på jorden höjs med 10 grader.
2 graders uppvärmning innebär att jordens atmosfär får en medeltemperatur som människorna aldrig upplevt. En grad över inträffade senast för åttatusen år sedan. För att hitta fem grader över den nuvarande temperaturen får man söka sig flera tiotals miljoner år bakåt i tiden. Den gradvisa uppvärmningen kommer att få stora konsekvenser på många områden. Ekologiska system kommer att kollapsa, till att börja med kommer troligen vattnet i haven att sjunka på grund av att glaciärerna i Antarktis troligen växer till vid en mindre temperturökning med åtföljande större molnbildning. Något senare i utvecklingen kommer havsvattennivvån att stiga och ändra förutsättningarna för människornas boende på flera håll i världen. Det finns egentligen ingen reningsteknik som eliminerar koldioxidutsläppen. Därför måste den viktigaste insatsen för att minska jordens uppvärmning vara att minska förbränningen och därmed koldioxidutsläppen. En viktig åtgärd som måste vidtas är att skapa ''kolsänkor''.
Mycket kol binds i haven och mycket i växtlivet på land framförallt i skogen. Ett sätt att hindra den globala uppvärmningen är att öka beskogningen av jorden. Åtgärder för att öka virkesförråden (beskogningen) kan tänkas bidra till ökad absorption under tjugo till hundra år. Trots att detta tidsperspektiv är kortare än det vi måste anlägga på växthusproblemet som helhet är det ur andra aspekter mycket långt. Det är fullt tillräckligt för att vara intressant som möjlighet att vinna tid i väntan på tekniska lösningar som till rimlig kostnad kan minska energi- och transportsystemens koldioxidutsläpp.
De tropiska regnskogarna innehåller drygt hälften av världens skogsbundna kolförråd. Med nuvarande avverknignstakt kommer detta att vara tömt på drygt 70 år. Det är i och för sig knappast förvånande att de tropiska länderna genomgår en avskogning liknande den som har genomförts i de tempererade länderna. Avskogningen är emellertid ändå till stor del en misshushållning, orsakad av marknadens och i synnerhet politikernas misslyckande. Träd som växer utgör reningsverk som tar hand om koldioxid med flera luftföroreningar. Det är viktigt att luftföroreningarna minimeras genom mindre utsläpp men det är också viktigt att Sverige med sitt stora skogskunnande tar ett större ansvar för skogsutvecklingen i u-länderna. Den normbildning med krav på återbeskogning som finns i Sverige måste även bibringas människor och regeringar i u-länderna, och återbeskogning av de skövlade områdena i dessa länder är en del av Sveriges ansvar.
Vårt ansvar för miljö och rättvisa talar för att ett globalt aktionsprogram i växthusfrågan bör tas fram. Sverige har ett omfattande skogskunnande, förvärvat genom århundradens skogsbruk men även förvärvat genom flera mer eller mindre framgångsrika skogsprogram i olika u- länder. Sverige har funnits med i skogsprojekt i Etiopien, Sahel, Vietnam, Laos, Brasilien med fler länder.
Sverige måste mer aktivt engageras sig i bistånd till skogsprojekt i u-länderna. Det krävs för dessa länders möjlighet att ge människorna en chans till ett hyggligt liv och det krävs med tanke på den expolisionsartade förhöjningen av koldioxidhalten i atmosfären. En återbeskogning av de områden där öknarna i dag breder ut sig är en utmaning och ett ansvar för Sverige och den svenska skogsnäringen. En större del av den svenska u- landsbiståndet bör därför kanaliseras till återbeskogning av skövlade området i u-länderna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skogsvård och återbeskogning särskilt i u-länderna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till utbildning och forskning i skogsfrågor i u-länderna.
Stockholm den 25 januari 1993 Carl Olov Persson (kds)