Inledning
Under lång tid har det svenska statliga biståndet, allt för lite, givit stöd till organisationer och institutioner utanför den offentliga sektorn. För att effektivisera utvecklingsarbetet och påskynda den demokratiska processen behövs organisationer som arbetar på gräsrotsnivå.
Tidigare erfarenheter har visat att överdriven centralisering av ekonomiskt och politiskt beslutsfattande och överdriven planering kan kväva initiativförmåga, social och politisk förändring, produktivitet och tillväxt.
En rad oberoende forskningsrapporter har fastslagit att det är i u-ländernas informella sektor som dynamiken och innovationsförmågan finns. Den informella sektorn utgörs av bönder, hantverkare, kvinnor i hemmen och annan småföretagsamhet.
Personligt engagemang
I hela utvecklingsvärlden gör ett stort antal grupper i samhället gemensam aktion för att förbättra sina liv. Dessa grupper går ofta i spetsen för en människoinriktad utveckling.
Kooperation, fackföreningsrörelse, kvinnoorganisationer och politiska partier behöver utvecklas. Människor behöver träning i den demokratiska processen. Frivilligorganisationerna, inklusive kyrkan och missionen, når befolkningen och kan påverka utvecklingen på bynivå. De är därför väl lämpade att främja och delta i den demokratiska utvecklingen.
Anslaget till bistånd genom folkrörelser och andra enskilda organisationer bör öka, inom ramen för tidigare beslut om bistånd till u-länder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att, inom ramen för tidigare beslut om bistånd till u-länder, inrikta det svenska biståndet på att stödja folkrörelser och andra enskilda organisationer i u-länderna.
Stockholm den 25 januari 1993 Kenneth Lantz (kds) Maud Ekendahl (m)