I Sverige har vi en betydande arbetslöshet bland byggnadsarbetare. Många trähustillverkare har tvingats slå igen sin verksamhet. Produktionskapacitet och kunnande som kan komma att efterfrågas i ett annat konjunkturläge slås ut. Jag anser därför att vi bör medverka till att trähusindustrin får möjlighet till fortsatt verksamhet samt att kompetensen inom branschen får möjlighet att finnas kvar.
Vi bör utnyttja den lediga industrikapaciteten i Sverige till att producera nyttigheter för de baltiska staterna. Detta skulle medföra att vi till en låg samhällsekonomisk kostnad kan hjälpa våra grannar. Samtidigt skapar vi nya arbetstillfällen här hemma, vilket är synnerligen angeläget.
Behovet av och möjligheterna att stödja folken i vårt närområde har ökat och Sveriges relativa välstånd har blivit mindre. Det är naturligt att vi i ett sådant läge drar nya slutsatser och i ökad utsträckning prioriterar insatser som ger större positiva effekter för både mottagaren och oss själva.
Bostadsbristen är stor och bostadsstandarden bedrövlig i Baltikum. Jag tycker därför att vi från svensk sida bör bistå med bostadsbyggande i dessa länder. På så sätt hjälper vi oss själva och våra grannar. Småhusindustrin kan enligt uppgift leverera byggsatser till 1 000 enkla småhuslägenheter om ca 50 kvadratmeter till en kostnad av ca 90 miljoner kronor. Det skulle ge arbete under ett år åt 50 personer i småhusindustrin samt till två-tre gånger så många i samhället i övrigt. Samtidigt ger byggandet av bostäder välbehövliga jobb i Baltikum. Jag anser att en del av anslaget för arbetsmarknadspolitiska åtgärder bör inriktas på att trähusbranschen ges möjlighet att leverera hus till Baltikum.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bygga hus i Baltikum.
Stockholm den 25 januari 1993 Lars Sundin (fp)