Sveriges utvecklingssamarbete med Cuba inleddes 1969--70. Riksdagen beslöt år 1976 att genomföra en successiv avveckling av SIDA-biståndet till Cuba, samtidigt som ett bredare samarbete genom BITS skulle inledas. I och med utgången av budgetåret 1979/80 upphörde Cuba att vara programland. I februari 1991 avslutades det tekniska biståndet till Cuba.
Endast det kompetensutvecklande stödet med inriktning på ekonomiska eller andra reformer kunde fortsätta. Det finansiella stödet användes främst till inköp av reservdelar till den utrustning som upphandlades i Sverige under 70- talet. Detta program upphörde budgetåret 1990/91. Sarec -- Styrelsen för u-landsforskning -- har sedan 1978 medverkat till att stärka forskningssamarbetet mellan svenska och cubanska forskningsinstitutioner. De avtal som f.n. löper fram till och med innevarande budgetår omfattar drygt 20 miljoner kronor och inriktas på medicin, mikrobiologi, bioteknologi, biologi och veterinärmedicin.
Det är både riktigt och nödvändigt att det allmänna biståndet till Cuba avvecklas beroende på landets bristande respekt för de demokratiska rättigheterna, förföljelse av oliktänkande och fortsatt totalitärt styre. Sverige kan inte fortsatt stillatigande stödja Cuba, när man inte -- trots bl.a. FN:s påpekanden -- genomför några radikala förändringar av samhällsstyret.
Däremot finner jag det rimligt att Sverige i begränsad omfattning kan hålla några kontakter öppna med Cuba, bl.a. i form av forskningssamarbete.
Låt mig ta ett exempel som jag känner till, som kommer att avbrytas beroende på indragning av anslag:
Institutionen för Immunteknologi vid Lunds Universitet har ett av SAREC understött och pågående forskningssamarbete med Cuba. Projektet startade 1989 och syftar till att framställa en viss typ av mänskliga antikroppar som skall användas på småbarn infekterade av hjärnhinneinflammation, vars eventuella vaccinationsskydd är mycket dåligt. Projektarbetet har varit framgångsrikt och man tror sig kunna bidraga med en s.k. passiv immunterapi, dvs. ge de här barnen en möjlighet att överleva. Forskarna på Cuba kan enligt institutionen i Lund inte klara sig utan svensk hjälp, och de mycket positiva resultat som uppnåtts under de här åren kommer att gå till spillo.
Forskarna i Lund menar att det ytterst blir barnen på Cuba -- och stora delar av Latinamerika -- som blir lidande om samarbetet avbryts. Till saken hör nämligen också att Cuba är en viktig förhandlingspartner för länder som Ecuador, Colombia och Guatemala.
Kostnaden för att fortsätta detta forskningssamarbete och få fram en möjlig hjärnhinneterapi är beräknad till 2 miljoner kronor, varav ca 800.000 kr är avsedd för rena satsningar på Cuba.
Det finns andra likartade exempel, som enligt min mening visar att denna typ av forskningssamarbete i begränsad och reglerad omfattning fortsatt skall kunna ges till Cuba.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskningssamarbete med Cuba.
Stockholm den 25 januari 1993 Olle Schmidt (fp)