Den bilaterala delen av biståndet har utsatts för mycken kritik för ineffektivitet.
Ett problem är programlandssystemet, där fasta ramar fastslås och justeringar upp eller ned betraktas som, och används som, politiska markeringar. Det övergripande målet för biståndspolitiken blir att fylla ramen -- d.v.s. göra av med det angivna beloppet på projekt i landet. Misslyckas man med detta uppstår reservationer som inte utan stora problem kan användas till annat.
Men ett annat problem uppstår också. De projekt som startas blir av mycket varierande slag. SIDA:s verksamhet blir en diversehandel med de mest udda åtaganden än här och än där.
Det är inte lätt att finna en optimal lösning på biståndspolitikens inriktning. Att ha den övergripande målsättningen att avsätta ett visst antal miljoner om året för varje land och sedan justera litet upp eller ned för att markera graden av sympati, ger viss politisk påtryckning, men knappast särskilt effektivt bistånd.
Massor av olika typer av projekt, på de mest skilda områden, är knappast heller optimalt. Det är långt ifrån säkert att vårt land har vare sig kompetens eller erfarenhet nog att vara det land som ger just den aktuella hjälpen.
Det är angeläget att utreda om inte det svenska biståndet bättre kanaliserades till områden, där vi har erkänt framstående kompetens -- t.ex. vattenrening, brunnsborrning etc. (utredningen får fastlägga vilka) -- och fördelades som projektbidrag till de länder där sådana insatser gör störst nytta. I samverkan med våra nordiska grannländer skulle man gemensamt kunna bygga upp en kompetensbank för u-landsbistånd från vilka de länder som man gemensamt bedömer bör komma i fråga för stöd (respekt för de mänskliga rättigheterna, demokratiutveckling, marknadsekonomiutveckling krävs självfallet) kan begära insatser från det givarland som förfogade över bäst kompetens och erfarenhet för det aktuella projektet.
Biståndet blir säkerligen effektivare om vi ger just den hjälp vi är skickliga på till just de mottagare som behöver just den hjälpen. I samverkan med övriga Norden kan utbudet ändå hållas brett.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om u-landsbiståndet.
Stockholm den 25 januari 1993 Bertil Persson (m)