Bakgrund
Trots det tidigare rådande samhällssystemet i det forna Sovjet lyckades man inom många discipliner bygga upp en egen vetenskaplig tradition som resulterat i nobelpris och i stora framsteg t.ex. inom rymdteknologin. Den nuvarande turbulensen och den närmast permanenta ekonomiska krisen har dock slagit hårt mot vetenskapssamhället. Anslagen har minskats och urholkas ytterligare av inflationen.
Villkoren för vetenskapsmännen är mycket svåra. En professorslön utgör hälften av en bussförarlön. Yngre forskarstuderande behöver extrainkomster för att över huvud taget kunna överleva. En liten minoritet får understöd från utlandet och en typisk summa är 20 dollar per månad. Kommunikationsmöjligheterna är starkt begränsade. Fax, telekommunikationer m.m. saknas och möjligheter till utlandsresor förekommer bara i undantagsfall.
På initiativ av bl.a. nobelpristagaren Carlo Rubbia och president Mitterrand har EG och G7-gruppen bildat en ''räddningsfond'' för att rädda den ryska grundforskningen inom matematik, fysik, kemi och biologi. Ändå har en betydande ''brain drain'' tagit sin början. Andra nationella initiativ till stöd tas givetvis också runt om i västvärlden.
Hur bidrar Sverige idag?
Olika privata forskningsstiftelser liksom forskningsråden ger vissa smärre bidrag till forskarutbyte med det forna östblocket. Medlen är dock ytterst marginella ställt i relation till behoven. Vissa andra medel har också ställts till förfogande. Vetenskapsakademin har projekt för att stödja utbyte och vidare har en del universitetsfakulteter i vissa fall specialdestinerat medel för ändamålet. Svenska Institutet fördelar ett antal stipendier för kortare och längre utbyten. Sammantaget är det ändå frågan om mycket begränsade insatser från svensk sida.
Varför svenska insatser?
Det ryska vetenskapssamhället har en viktig roll att föra in Ryssland i den västliga gemenskapen. Den gemenskap som vetenskapsmän i alla delar av forna Sovjet haft och delvis fortfarande har kan i framtiden utgöra en motkraft till destruktiv missriktad nationalism. Ett näraliggande land som Sverige bör därför ha ett betydande intresse av en västligt orienterad vetenskapsvärld som kan ha en modererande inverkan på utvecklingen.
Ett ökat utbyte med forskare från öst kan också befrukta svensk forskning och leda till framgång och vara lönsam för oss.
Sveriges geografiska läge gör det naturligt att tänka sig en viss ledarroll när det gäller att skapa intressanta forskarmiljöer i Östersjöområdet som kan gagna både Sverige och andra östländer runt Östersjön. Intressanta synergieffekter skulle kunna uppstå. I sammanhanget kan nämnas att ett internationellt center för matematik och fysik planeras i Uppsala, vilket skulle kunna möjliggöra för 15-- 20 forskarstuderanden från öst, (Ryssland och de baltiska staterna) att under kortare eller något längre perioder bedriva forskning.
Insatser på några tiotal miljoner borde egentligen kunna satsas utöver nuvarande insatser. Det svenska bidraget till u-landsforskning och forskning i u-länder via SAREC uppgår årligen till 425 milj. Betydande insatser riktade mot de baltiska staterna och andra östländer måste komma att ske de närmaste åren på en rad olika områden. Svåra prioriteringar måste göras och medlen är knappa. Det är därför viktigt att frågor rörande grundforskning m.m. kan bedömas i detta sammanhang. Grundforskningen inom matematik, fysik, kemi och biologi bör prioriteras.
Det är i hög grad både viktigt och önskvärt att regeringen ger sin syn och för riksdagen redovisar ett handlingsprogram rörande detta område.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om handlingsprogram rörande svenska insatser för grundforskningen i det forna Sovjetunionen.
Stockholm den 25 januari 1993 Gustaf von Essen (m)