Sammanfattning
Socialdemokraterna avvisar huvudförslagen i regeringens särproposition om styrnings- och samarbetsformer i biståndet. Regeringen vill avskaffa det system som gett Sverige ett av världens mest effektiva och uppskattade bistånd. Förslaget öppnar för kortsiktighet och fragmentering.
I förra årets riksdagsbehandling av regeringens biståndsbudget fick socialdemokraterna igenom sitt förslag att riksdagens möjligheter att styra biståndet skulle ses över. Regeringen tillsatte en utredning och har nu med anledning av den lagt fram en proposition. Men förslagen snarare minskar riksdagens roll.
När biståndet nu utsätts för starkt tryck, genom större och mer krävande uppgifter och samtidigt minskande resurser, borde regeringen ha månat om att samla stödet för ett bistånd som verkligen når de fattiga. Regeringens hantering av denna viktiga fråga bryter skarpt mot den tradition av politisk enighet som funnits kring principer och former i svenskt bistånd. Sådan enighet har under biståndets trettioåriga existens hittills alltid sökts och uppnåtts vid avgörande förändringar.
Regeringen har vid tillkomsten av denna proposition icke sökt sådant samförstånd, trots att den varit väl medveten om att stark kritik riktas mot förslagen. Socialdemokraterna önskar i utskottsbehandlingen återknyta till samförståndstraditionen i svensk biståndspolitik.
Socialdemokraterna vänder sig mot regeringens förslag på tre punkter.
1. Regeringen vill ta bort landramarna och de övergripande samarbetsavtalen med mottagarländerna. Socialdemokraterna vill behålla dem.
Hittills har riksdagen bestämt hur mycket bistånd ett land ska få, den s.k. landramen, och i stora drag hur det bör se ut. Regeringen och SIDA har sedan haft i uppdrag att utforma biståndet. Detta har varit ett bra system.
För det första ger de mottagarländerna planeringstrygghet och större möjligheter att ta ansvar. I mycket hög grad är det mottagarlandets egna ansvarstagande som avgör om en insats blir effektiv eller inte. Att ta bort landramarna och samarbetsavtalen riskerar att minska ansvarstagandet, minska effektiviteten och även att öka biståndsberoendet.
För det andra är det genom landramarna som riksdagen har möjlighet att styra biståndets storlek och innehåll. Propositionens förslag att ta bort dem skulle minska riksdagens roll, tvärtemot riksdagens intentioner. Förslaget om en tydligare redovisning av det samlade biståndet för riksdagen är emellertid riktigt. Riksdagen måste få bättre möjligheter att styra också det icke-landramsbundna biståndet.
2. Regeringen vill minska SIDAs och biståndsmyndigheternas roll. Socialdemokraterna vill ha starka myndigheter som kan garantera effektivitet, kompetens och långsiktighet.
Regeringen har redan idag alla möjligheter att styra myndigheterna. Brister detta är det en brist i regeringsutövande, inte i beredningsordningen. De förändringar som föreslås riskerar att göra ansvarsfördelningen oklar. De går emot svensk förvaltningstradition.
3. Regeringen föreslår ''en integrerad fältadministration''. Socialdemokraterna är överens om att en effektivisering av representationen i mottagarländerna bör eftersträvas. Så långt är regeringens ambition riktig. Propositionen är emellertid oklar vad avser myndigheternas roll i förhållande till ambassaden/biståndskontoret. Det måste säkerställas att den ansvarsfördelning som råder i Sverige också kan utövas i mottagarlandet. Förslaget måste utvecklas innan riksdagen kan ta ställning.
De grundläggande principerna för svenskt bistånd har socialdemokraterna redovisat i motionen ''De fattigas rätt''. Socialdemokraterna har samtidigt föreslagit en översyn av biståndet i vår motion ''Solidaritet och säkerhet för en ny värld''. Vi har föreslagit att en nationell kommission bildas med uppgift att se över Sveriges internationella ansvarstagande. De globala frågorna, biståndet, fredsskapande insatser, flyktingströmmarna, östbiståndet -- frågorna hänger ihop och kräver nytänkande. Detta vore det rätta sammanhanget att ta upp de principiella frågorna kring biståndet.
1. En förändrad anslagsstruktur
Den nya modell som föreslås för samarbetet med de större mottagarländerna av svenskt bistånd anges ha som syfte att öka effektiviteten i det svenska biståndet. Vårt allmänna intryck är dock att den i stället leder till en ökad fragmentering och oklarhet. Det är också uppenbart att förslagen kommer att leda till att riksdagens inflytande på biståndet till enskilda länder minskar.
I den utredning som föregått propositionen diskuteras och analyseras över huvud taget inte vilka faktorer som bidrar till att göra biståndet mer effektivt. Långsiktighet och eget ''ägarskap'' av projekt och program utgör två avgörande faktorer för ett effektivt bistånd. Om dem handlar idag den viktigaste internationella biståndsdebatten. Dessa faktorer har bl.a. framhållits som förklarande orsaker till den framgångsrika utvecklingen i några asiatiska länder.
Vi finner det i detta perspektiv anmärkningsvärt att regeringen lägger fram förslag som riskerar att göra det svenska biståndet mer kortsiktigt och ad hoc-betonat. Det är inte minst förvånande med tanke på den vikt som Sverige lägger vid de ekonomiska och politiska reformprogram som flertalet u-länder genomför, reformer som för att bli självförstärkande kräver ett tydligt och långsiktigt stöd från givarna.
Bristen på analys i regeringens proposition visar sig bl.a. i de motiveringar som anges för att ändra det nuvarande systemet med avtalsfästa landramar. I budgetpropositionen anförde regeringen främst uppkomsten av reservationer som argument mot systemet med landramar, vilket vi i vår motion utförligt granskade och kommenterade. I den nu aktuella propositionen hävdar regeringen däremot att ''ramstyrningen tenderat att bli utbetalningsinriktad'', en närmast diametralt motsatt uppfattning.
Genom att riksdagen beslutar om landramens storlek och inriktning kan riksdagen styra biståndets allmänna utformning. Inga övertygande argument har lämnats för att avskaffa det nuvarande systemet med landramar. Systemet ger mottagarlandet planeringstrygghet och samtidigt möjlighet att på ett flexibelt sätt anpassa biståndet efter skiftande behov i det enskilda landet.
Ökade anslag till särskilda demokrati-, miljö- och andra sakområden har inneburit att en minskande del av det bilaterala biståndet avsätts för det avtalsfästa landramsbundna biståndet. Detta var en av orsakerna till att socialdemokraterna föreslog en översyn. Detta är dock inte ett argument mot landramar, utan snarare för att minska den andel som nu avsatts för speciella ändamål och öka det landramsdestinerade biståndet, samt att öka riksdagens möjligheter att styra det icke-landramsbundna biståndet.
Regeringen föreslår vidare att importstödet lyfts ur landramarna och sammanförs och handläggs integrerat med det s.k. betalningsbalansstödet. Vi delar uppfattningen att importstöd och betalningsbalansstöd i grunden är samma typ av bistånd. Vi menar dock att det för närvarande är viktigt att en del av detta direkta stöd till strukturprogrammen i u-länderna ingår i ett långsiktigt och landramsfäst bistånd. Därmed skapas förutsättningar för en effektiv planering på mottagarsidan för reformer som är nödvändiga och också till sin natur långsiktiga.
I nuvarande system förfogar regeringen genom betalningsbalansstödet samtidigt över möjligheter till extrastöd i samband med givaröverenskommelser och skuldförhandlingar. Denna kombination av avtalsbundna överenskommelser och flexibilitet är väl avvägd och bör inte utan starka skäl ersättas med ett system där mottagarlandet inte kan ges någon säkerhet om vilket stöd som är att förvänta från Sverige.
Ytterligare ett skäl som talar för att importstödet bör bibehållas inom landramarna är att det s.k. motvärdet, dvs de lokala medel som mottagarlandets regering erhåller vid försäljning av valutan, används för att finansiera budgetunderskottet. Det är således också av detta skäl viktigt för mottagarlandet att veta på några års sikt hur mycket pengar man kommer att kunna disponera. Genom tillkomsten av samordningsorgan för de största multilaterala och bilaterala givarna, t.ex. det särskilda biståndsprogrammet för Afrika, har Sverige, enligt vår mening, goda möjligheter att påverka de gemensamma villkoren för den här typen av valutastöd.
Regeringens förslag innebär, som biståndsorganisationen Diakonia skriver i sitt remissvar, en försvagning av helhetsbedömningen om inte dessa betydelsefulla biståndsformer också får vägas in i utformningen av ett sammanhållet program.
Enligt vår mening redovisas i propositionen ej tillräckliga skäl för att motivera att det väl fungerande systemet med samarbetsavtal och landramar överges. Landramarna ger möjlighet till långsiktig planering av bistånd och skapar också en bas för den politiska dialogen mellan givare och mottagare om biståndets inriktning och utformning.
Propositionens förslag om att avskaffa de avtalsfästa landramarna innebär att mottagarlandets möjlighet att foga in det svenska biståndet i sin egen ekonomiska planering och budgetering minskar. Det innebär också att riksdagen inte längre kommer att fatta beslut om bistånd till enskilda länder utan enbart om bistånd till regioner: Afrika, Latinamerika, Asien. Regeringen fattar sedan beslut om biståndet till enskilda länder. Vi menar att det vore olyckligt om riksdagens roll begränsas på detta sätt och föreslår att förslaget avvisas. Det finns över huvud taget inget i propositionen som pekar på att biståndet skulle bli bättre eller effektivare med den föreslagna anslagsförändringen.
Möjligheterna att förbättra redovisningen till riksdagen, som anvisas i propositionen, bör givetvis tas till vara, men det kräver på inget sätt en förändring av det nuvarande systemet. I propositionen föreslås en tydligare redovisning av det samlade svenska biståndssamarbetet med de enskilda mottagarländerna. En sådan redovisning inkluderande ändamålsbestämt bistånd, bistånd genom enskilda organisationer och folkrörelser samt katastrofinsatser görs redan årligen i samband med SIDAs anslagsframställan. En utförligare redovisning som inkluderar även övriga biståndsmyndigheters verksamhet är önskvärd och bör också öka riksdagens möjligheter till överblick och styrning.
2. En ny modell för samarbetet med mottagarländerna
Propositionens förslag om en ny modell för biståndsberedningen tillhör de mest svårbedömbara förslagen. Det är svårt att undgå intrycket att syftet är att öka regeringskansliets roll i biståndsberedningen på bekostnad av myndigheterna, särskilt SIDA.
Regeringen ska givetvis styra biståndets utformning och har redan idag full möjlighet att göra så. För ett effektivt bistånd krävs dock fullt engagerade myndigheter. Regeringens förslag ser ut att undergräva denna roll. Därmed går man också emot svensk förvaltningstradition.
I propositionen föreslås att två nya instrument införs för en övergripande inriktning av biståndet till enskilda länder: landprofiler och landstrategier. Syftet anges vara att skapa en helhetssyn på det svenska biståndet till ett enskilt land. Vi menar dock att det är oklart vad man egentligen uppnår med dessa instrument i förhållande till de styrinstrument som f.n. finns.
Det är också en resursfråga på svensk sida. Med en minskande biståndsadministration finner vi det mer angeläget att se över hur biståndet skulle kunna koncentreras och hur den redan omfattande samordningen med andra givare kan utvidgas. Det gäller inte minst i förhållande till de stora multilaterala institutionerna och till EG.
Samordningen av det svenska biståndet handlar ju ytterst om hur regeringen vill använda sig av biståndsmyndigheterna. Under en rad av år har en arbetsfördelning vuxit fram som dels är sakspecifik, dels landspecifik. Samordningen och arbetsfördelningen mellan myndigheterna upplevs inte av dem själva som något problem, enligt utredningen om styrnings- och samarbetsformer. Problemen tycks i stället ligga i, återigen enligt utredningen, ansvars- och arbetsfördelningen mellan regeringskansliet och biståndsmyndigheterna.
Vi menar därför att innan man inför några mer omfattande förändringar i den nuvarande programmeringsprocessen, som ändå i huvudsak fungerar bra, bör man se vilka förändringar som följer av de förändringar i världen som vi sammanfattat i motionen ''Solidaritet och säkerhet för en ny värld''. Regeringens förslag är inte genomtänkta. Vi föreslår att de avslås.
3. En integrerad fältorganisation
Det kan finnas effektivitetsvinster att göra genom en ökad integrering av svensk utlandsrepresentation, förutsatt att en klar och entydig arbetsfördelning mellan regering och myndigheterna bibehålls. Det är då viktigt att påminna om att Sverige har en integrerad fältorganisation sedan 1973. Sveriges ambassadör är också chef för biståndskontoret som ingår som en del av den svenska beskickningen. Med ett undantag råder det också lokalgemenskap. Ett problem som påpekats i olika utredningar är bristen på administrativ samordning.
En administrativ samordning skulle, enligt SIDAs remissvar, kunna genomföras utan att man i sak ändrar den nuvarande organisationen i fält. Vi finner inte heller några övertygande argument för den föreslagna omorganisationen av beskickningarna. Risken är stor att man skapar nya oklarheter i ett system som förvisso inte är perfekt, men som de olika parterna ändå lärt sig hantera under årens lopp. Den ansvarsfördelning som råder i Sverige måste också kunna utövas i mottagarlandet. Instruktionsrätten måste vara klar. En totalintegration i fält riskerar att öka oklarheterna.
Givetvis är det riksdagens och regeringens uppgift att se till att det samlade biståndet till ett land präglas av en helhetssyn. I verkställandet av biståndssamarbetet arbetar emellertid de olika myndigheterna på olika sätt. Det är således inte så att alla kontakter bör kanaliseras via svenska ambassaden eller biståndskontoret. Detta synsätt avspeglas inte minst i BITS och Swedecorps remissvar. Båda dessa myndigheter upprätthåller kontakter direkt med de olika aktörerna, i Sverige och i mottagarlandet, och behöver endast undantagsvis koppla in den svenska ambassaden.
Svensk utlandsrepresentation hänger vidare samman med den framtida samlade utrikesförvaltningen och hur den bör relatera sig till multilaterala organisationer. Det vore också intressant att närmare granska det förslag till regionala ambassader som SIDA lämnat i sitt remissvar.
Med anledning av oklarheterna i regeringens proposition föreslår vi att förslagen om en integrerad fältadministration avslås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår propositionens förslag om en förändrad anslagsstruktur,
2. att riksdagen avslår propositionens förslag till modell för samarbetet med mottagarländerna,
3. att riksdagen avslår propositionens förslag om en integrerad fältadministration.
Stockholm den 19 april 1993 Pierre Schori (s) Mats Hellström (s) Maj Britt Theorin (s) Karl-Erik Svartberg (s) Nils T Svensson (s) Viola Furubjelke (s) Kristina Svensson (s) Berndt Ekholm (s) Bengt Silfverstrand (s) Hans Göran Franck (s) Lena Boström (s) Sonia Karlsson (s) Stig Alemyr (s) Alf Eriksson (s) Sture Ericson (s) Lena Hjelm-Wallén (s)