Fram till år 2000 kommer 1 500 000 000 barn att födas i världen -- 90 procent av dem till fattigdom. Jordens befolkning ökar under samma tid med 900 000 000. En förutsättning för att sänka födelsetalen är att minska barnadödligheten. Det är numera klart konstaterat att hög barnadödlighet är förknippad med hög fertilitet. Likaledes finns ett samband mellan kvinnors utbildning och befolkningstillväxten. Bättre utbildade kvinnor föder färre barn.
I allt större omfattning i allt fler områden över världen är det kvinnorna som ensamma står ansvariga för familjen, både för dess försörjning och dess omvårdnad. Detta betyder tunga, ofta omänskliga arbetsinsatser. I många biståndsprojekt där inriktningen i första hand gått ut på att få in kvinnorna i den ekonomiska processen har man inte tagit hänsyn till kvinnans ansvar som både mor och familjeförsörjare. Säkert är det ett av skälen till att SIDA rapporterar att det svenska biståndet gynnat männen -- även om det inte varit avsikten.
Därför är det kvinnorna som genom sitt arbete håller familj och ekonomi samman -- ofta mot alla odds. En ytterligare svårighet för kvinnorna är att de mänskliga rättigheterna inte alltid anses vara även kvinnors rättigheter. I många länder tillåts de inte äga jord, ha bankkonto, underteckna kontrakt eller överhuvudtaget delta i den formella beslutsprocessen. Därför är det särskilt viktigt att biståndet verkligen når fram också till kvinnorna.
I årets budgetproposition märks föga av kvinnornas roll i samhällsutvecklingen i u-land. Vi hoppas att detta förklaras av avsikten att integrera biståndet och arbeta genom de särskilda kvinnohandläggarna. I andra sammanhang har man framhållit betydelsen av att ta hänsyn till olikheten i kvinnors och mäns uppgifter och status. Det får konsekvenser såväl för hur man praktiskt skall gå till väga som för strategiska avgöranden i frågor om att förstärka kvinnornas ställning i samhället.
Kvinnornas situation försämras i många länder över världen. Därför måste biståndet omfördelas så att det inriktas mot kvinnor och familjerna i en avsevärt större utsträckning än i dag. Kvinnors delaktighet i projekten behöver också stärkas. I många fall handlar det om långa utvecklingsprojekt som är relativt blygsamma ekonomiskt. Kvinnor hushållar med biståndet.
Vi anser att ett sätt att nå fram till kvinnorna är att i högre grad än i dag arbeta med kvinnoorganisationer av olika slag -- både svenska och internationella t.ex. UNIFEM och UNICEF. Det handlar också om att arbeta med kvinnogrupper och starta grupper motsvarande SEWA (Self Employed Women's Association) i Indien och SIDA:s kvinnoprojekt i Kenya för att stötta kvinnorna i deras förändringsarbete. Nya modeller och metoder behöver också prövas och utvärderas för att öka effekten av insatta åtgärder.
Det är i första hand människorna -- kvinnor, män och barn -- biståndet skall stärka och därför bör detta i högre grad än för närvarande kanaliseras till den informella sektorn och inte till ineffektiva statsförvaltningar där kvinnor i de flesta fall saknar möjlighet till inflytande eller påverkan. Därför behöver även den demokratiska processen stödjas, en process som ger kvinnorna en rättmätig ställning i sitt land.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndets inriktning.
Stockholm den 25 januari 1993 Birgitta Wistrand (m) Maud Ekendahl (m) Inger René (m)