De politiska och ekonomiska förändringarna i Central- och Östeuropa från ett auktoritärt politiskt samhällssystem med kommandoekonomi till demokrati och marknadsekonomi kräver mycket stora ansträngningar och är en tidskrävande och komplicerad process. Dessvärre visar det sig att okunnigheten om marknadsekonomins spelregler och begränsningar samt om demokratins villkor och arbetssätt kräver betydande internationellt stöd för att kunna avhjälpas.
Näringslivets utveckling i de forna socialistländerna kommer att bli avgörande för framgång eller misslyckande i det pågående reformarbetet. Stöd och samverkan i olika former för att bygga upp företagskontakter med de forna socialistländerna är därför mycket betydelsefullt. Kooperationen kan bli ett viktigt alternativ i den privatiseringsprocess och övergång till marknadsekonomi som nu sker i Östeuropa.
De kooperativa företagen konkurrerar med andra företagsformer inom ramen för marknadsekonomin, men har som mål att i första hand tillgodose medlemmarnas intressen och inte största möjliga vinst. Kooperationens särart består också i att den är en demokratisk och därmed medlemsstyrd ägandeform.
Konsumentkooperationen skall försörja sina medlemmar med bra och billiga varor och tjänster, producent- och arbetskooperationen har som mål att skapa sysselsättning och inkomster åt sina medlemmar.
Kooperationen är en företagsform som traditionellt haft som uppgift att mildra de negativa konsekvenserna av marknaden. Detta understryker ytterligare nödvändigheten av att kooperationen kan utvecklas i Östeuropa med tanke på de ekonomiska coh sociala problem som konsumenter och medborgare står inför efter det att marknadskrafterna släppts fria i dessa länder.
Sveriges speciella kompetens när det gäller kooperationens roll inom näringslivet och bidrag till en demokratisk ekonomi gör det angeläget att stödja samverkan mellan kooperativa företag och organisationer. Kunskapsöverföring i form av rådgivning och utbildning på det kooperativa området har visat sig vara effektivt och efterfrågat. Allt fler kontakter knyts mellan den svenska kooperationen och övriga svenska folkrörelser, och Central- och Östeuropa i avsikt att främja utvecklingen av folkligt orienterade ekonomiska företag och organisationer. De svenska organisationernas begränsade resurser är dock ett problem för ett utvidgat stöd och samarbete över gränserna. Genom stöd främst från BITS och SIDA har de ekonomiska problemen delvis avhjälpts och svenska folkrörelseföretag (främst kooperativa företag) har kunnat medverka i uppbyggnaden av demokratiskt styrda företag, som förenar affärsmässig effektivitet med ett socialt ansvar.
Det kooperativa företagets särart är att vara en demokratisk företagsform som verkar på marknadsekonomins villkor. Det innebär att en utveckling av kooperationen både är en del av demokratiseringsprocessen och en del av privatiseringsprocessen.
Kooperationen kan därför teoretiskt erhålla stöd från såväl SIDA som BITS och Swedecorp.
I flera av kooperationens projekt ingår en komponent som handlar om den demokratiska medlemsorganisationens uppbyggnad. Men kooperationen behöver för sin överlevnad också tekniskt och kommersiellt stöd för att bedriva lönsam ekonomisk verksamhet.
I det uppbyggnadsskede som den östeuropeiska kooperationen nu genomgår måste insatserna på dessa två områden ske parallellt. Verksamheten riskerar i annat fall att antingen förlora sin kooperativa särart eller att helt försvinna.
För att stödja projekt som integrerar demokrati och affärsverksamhet borde det finnas särskilda medel tillgängliga så att inte projekten stupar på att SIDA och BITS svarar för var sin del i Östeuropabiståndet och inte förmår att samfinansiera projekt som kräver detta.
Den kooperation som existerade i det gamla samhällssystemet hade inte mycket gemensamt med den kooperation som finns i Norden och det övriga Västeuorpa, utan var en del av maktapparaten och det ekonomiska- politiska systemet. Det innebär att kooperativa och kooperationsliknande organisationer inom näringslivet, och företag med folklig förankring och inriktade på att tillgodose medlemmarnas ekonomiska intressen och nytta, nu lätt kan hindras i sin utveckling av misstro och okunnighet om kooperationens natur och uppgift.
Den ''sociala ekonomin'' har ett starkt stöd i Västeuropa och anses spela en positiv roll i samhällsutvecklingen. Den ''sociala ekonomin'' omfattar inte enbart kooperationen utan alla de demokratiska organisationer och folkrörelser som bedriver ekonomisk verksamhet inom ramen för marknadsekonomin och som i första hand har medlemsintresset eller samhällsnyttan som mål.
Både EG och västeuropeiska länder stöder därför projekt för att stärka den sociala ekonomin i Östeuropa.
Utan detta stöd från Sverige och från andra länder i Västeuropa kan kooperativa företag i Central- och Östeuropa, troligtvis inte på ett effektivt sätt, i ett inledande skede av utvecklingen, hävda sin legitimitet och roll i reformarbetet.
De svenska konsumentkooperativa företagen, KF, Folksam och HSB har gått i spetsen för att etablera ett europeiskt nätverk av kooperativa företag som har till syfte att genom kunskapsöverföring från väst bidra till kooperativ utveckling i Östeuropa. Inom East- and Central Europe (ECE) Co-operative Development Network, medverkar organisationer och företag både på ''givarsidan'' och på ''mottagarsidan''.
Uppbyggnaden av de europeiska nätverken för stöd till Östeuropa visar den betydelse som kooperationen fäster vid den kooperativa utvecklingen i Östeuropa. Det visar också de begränsade möjligheter som kooperationen i ett västeuropeiskt land har att på egen hand göra större insatser. Genom nätverken kan stödet samordnas på ett effektivt sätt och projekten göras större och mer långsiktiga.
Statsmakterna bör ställa sig positiva till att stödja projekt som företag eller organisationer inom de europeiska kooperativa nätverken vill genomföra i ett multilateralt samarbete mellan olika givarinstitutioner som är samfinansiärer mellan europeiska och internationella institutioner (inkl. EG:s Phareprogram) samt svenska biståndsfinansiärer. Detta skulle även kunna bidra till ett effektivare utnyttjande av det svenska Östeuropabiståndet.
Ett effektivt utnyttjande av det svenska biståndet kräver också långsiktighet i insatserna. Därför kan man inte nu avbryta pågående projekt i länder som faller utanför det prioriterade geografiska området.
Det förutsätter i praktiken att bilaterala samarbetsprojekt och det bilaterala stödet inte begränsas enbart till att omfatta Sveriges närområde, utan omfatta även länder med vilka Sverige traditionellt haft nära kontakter, såsom det nuvarande Tjeckien och Slovakien.
Med avgränsningen för bilaterala samarbetsprojekt till Sveriges geografiska närområden ökar behovet och betydelsen av statlig medverkan, och stöd till samordnade multilaterala insatser för att främja utvecklingen av kooperativa och folkrörelsebaserade företag framstår som allt viktigare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens medverkan i stödet till kooperativa och andra folkrörelseföretag i de forna socialistländerna inom ramen för Sveriges bilaterala biståndssamarbete,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behoven av en samfinansiering med EG:s Phareprogram,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att tillförsäkra kooperativa företag och organisationer del av det multilaterala bistånd som Sverige ger för att stödja en ekonomisk och demokratisk utveckling i dessa länder,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kunskapsöverföring i form av utbildning och rådgivning på kooperationens område till länder också utanför Sveriges närområde, såsom Tjeckien och Slovakien.
Stockholm den 22 januari 1993 Nils T Svensson (s) Reynoldh Furustrand (s) Berit Löfstedt (s) Inga-Britt Johansson (s) Roland Sundgren (s) Yvonne Sandberg-Fries (s)