Motionen delad mellan flera utskott
FN har utropat 1993 som det internationella året för världens ursprungsbefolkningar. Syftet är att uppmärksamma dessa människors livsvillkor och levnadsförhållanden runt om i världen.
I alla världsdelar finns ursprungsbefolkningar som på olika sätt farit illa. Särskilt gäller detta Latinamerikas ursprungsbefolkningar, som under de 500 år som gått sedan kolonialiseringen av Amerika inleddes, utsatts för oerhört förtryck. De olika indianfolkens situation är än idag beklämmande.
I Nya Kaledonien och Västpapua kämpar de ursprungliga befolkningarna för självbestämmade liksom kurderna i Mellersta Östern. Exemplen är många. Sverige bör ge ökat stöd till organisationer för ursprungsbefolkningar.
I Norden utgör samerna den ursprungliga befolkningen. Förra året beslöt riksdagen att inrätta ett sameting i syfte att ge samerna störra möjligheter att bestämma över sin kultur och levnadssituation. I det sammanhanget ställdes krav på att Sverige ska undanröja hindren för att ratificera ILOs konvention om ursprungsbefolkningar och stamfolk i självstyrande länder.
Konventionen, som syftar till att förstärka ursprungsbefolkningars rättigheter, har endast ratificerats av fyra stater. Sverige uppfyller visserligen flera av de krav som konventionen innehåller, men beträffande rätten till land har bedömningen gjorts att det inte är förenligt med svenska rättsförhållanden.
Det är mycket olyckligt att konventionen inte ratificerats av fler länder och däribland Sverige. Det är olyckligt därför att konventionen handlar om mycket mer än rätten till land. Därför bör Sverige aktivt verka för att konventionen kan få större uppslutning.
Norge har ratificerat konventionen och i det sammanhanget gjort en tolkningsförklaring som i princip innebär att man sätter likhetstecken mellan brukningsrätt och ägarrätt. Norge ska i år rapportera till ILO, som sedan bedömer huruvida Norge uppfyller kraven eller om man gjort sig skyldig till traktatsbrott.
Det är angeläget att Sverige noga följer denna utvärdering. Om Norges sätt att tolka konventionen är acceptabel, så bör även Sverige kunna ratificera den.
Sverige har däremot undertecknat dokumenten från FNs konferens om miljö och utveckling, den s.k. Riokonferensen, som särskilt betonar skyldigheten att respektera ursprungsbefolkningarnas kulturer, livsmönster, miljö etc. Det är därför viktigt att regeringen noga följer det nyinrättade sametingets möjligheter att verka i denna riktning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiskt bistånd till organisationer för ursprungsbefolkningar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ILO:s konvention 169 om ursprungsfolk och stamfolk i självstyrande länder,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att följa sametingets möjlighet att verka för den samiska kulturen.1
Stockholm den 21 januari 1993 Ingela Mårtensson (fp) Barbro Westerholm (fp) 1 Yrkande 3 hänvisat till KU.