Jag biträder samtliga tre punkter i regeringens hemställan. Jag vill emellertid göra följande tillägg till regeringens hemställan.
I regeringens proposition understryks det väsentliga i de uttalanden som gjorts i årets finansplan om nödvändigheten av fortsatt delegering av befogenheter till förvaltande myndigheter. Denna förvaltningsmetod måste givas ökat utrymme även inom biståndsverksamheten.
En sådan utökad befogenhet för biståndsmyndigheterna måste leda till att ökade krav ställs på mottagarländerna att erbjuda dels en effektiv mottagarorganisation för uppnående av biståndsmålen och dels samverkan exempelvis genom nyckeltal för utvärdering, resultatuppföljning och erfarenhetsutbyte, så att biståndsverksamheten fortlöpande kan utvecklas och effektiviseras. Mätbarheten av måluppfyllelse är ett viktigt incitament till effektivisering av biståndsverksamheten och till utvärdering av denna. En ökad grad av samverkan med mottagarländer kommer att innebära ett behov av ökad samverkan även med andra biståndsgivande länder. Det framstår såsom ett angeläget önskemål för biståndsverksamheten i stort att denna i större utsträckning kan genomföras i multinationella sammanhang för att därmed möjliggöra en effektivare mottagarorganisation. Ur svensk synpunkt framstår det såsom särskilt angeläget att utveckla ett nordiskt samarbete i biståndsverksamheten.
Ett ökat mått av samverkan på givarsidan får inte blott innebära större befogenheter för biståndsmyndigheten utan måste även innebära en ökad samverkan med enskilda organisationer. I många fall kan även små enskilda organisationer utföra en mycket effektiv biståndssamverkan med mottagarländerna.
I propositionen anges att indikativa planeringsramar på sikt skall ersätta nuvarande avtalsfästa landramar. De indikativa planeringsramarna skall förhandlas med de enskilda mottagarländerna. Det är utomordentligt viktigt att därvid uppfyllelsen av målen för den svenska biståndsverksamheten styr budgetanvisningarna. Genom en fördjupad samverkan bilateralt eller multilateralt med mottagarländerna kan biståndsverksamheten planeras långsiktigt i form av projekt, infrastrukturutveckling och i andra former där en effektiv styrning och en nära samordning med mottagarlandet är central. Vid samverkan i projektform måste beslutet vila på mottagarlandets förmåga till ett effektivt mottagande av det stöd projektet utvecklar.
I propositionen anger regeringen vidare att regeringen avser fastställa landstrategier som styrnings- och samordningsinstrument i utvecklingssamarbetet med mottagarländerna. Som förut framhålls är det därvid tvingande nödvändigt att av Sveriges regering fastställda landstrategier svarar mot mottagarlandets förmåga att på ett meningsfullt sätt dra fördel av biståndet. Utvecklingen av samarbete med mottagarländer och av de landstrategier som skall tillämpas måste i högre grad än vad som nu sker ta hänsyn till andra länders biståndsverksamhet i mottagarlandet. Ett multilateralt samarbete för utvecklandet av en hållbar långsiktig biståndsstrategi för ett mottagarland förefaller därför närmast tvingande nödvändigt. Som förut framhållits är uppnående av de mål som uppställts för svenskt bistånd det centrala i svensk biståndspolitik. Detta måste kunna innebära att i det fall ett mottagarland ej längre motsvarar de svenska kraven på mänskliga rättigheter, demokratiutveckling och marknadsekonomi svenskt bistånd får avbrytas i avvaktan på att dessa mål uppfylls.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om styrnings- och samarbetsformer i biståndsverksamheten.
Stockholm den 19 april 1993 Ann-Cathrine Haglund (m)