Jordens befolkning beräknas ökas med ca 97 miljoner människor per år under hela 1990-talet. Detta kommer att innebära att befolkningen vid 2000-talets början skulle utgöra 6,5 miljarder människor. 95 % av befolkningsökningen sker i utvecklingsländer i Asien, Afrika och Latinamerika.
Vi kan ändå se att erfarenheterna av många års arbete med familjeplaneringsprogram i olika länder har gett goda resultat. Dödligheten och sjukligheten har gått ner om än i otillräcklig omfattning. Spridningen av HIV/AIDS är oroväckande i framför allt Afrika och Asien.
Befolkningspolitik och utvecklingspolitik förstärker varandra när det svarar upp mot individens, familjens och samhällets behov. Genom att vidta åtgärder i tid kan man undvika att problem med överbefolkning, arbetslöshet, livsmedelsbrist och miljöförstöring förvärras. 1 % befolkningstillväxt kräver 1 % mer i infrastrukturåtgärder som kräver 5 % ökad BNP. Vid 0 % befolkningstillväxt kan 5 % användas till nödvändig konsumtion eller andra åtgärder.
Erfarenheterna visar också att det är nödvändigt att hela samhället och gräsrotsorganisationerna helt och fullt deltar i utformningen och fullföljandet av riktlinjer och program.
Att förbättra kvinnors ställning och stärka deras roll är ett betydelsefullt mål. Det innebär att familjelivet och familjestorleken påverkas på ett positivt sätt. Samhällets stöd är väsentligt för att kvinnorna fullt ut skall kunna integreras och delta i utvecklingsprocessens alla faser och funktioner. Åtgärder måste vidtas för att hjälpa kvinnorna att uppnå full jämställdhet med männen i det sociala, politiska och ekonomiska livet. För att detta mål skall uppnås är det nödvändigt att kvinnor och män delar på ansvaret på områden som familjeliv, barnomsorg och familjeplanering. Därför är det av stor vikt att männen involveras i utvecklingsområden som av tradition betraktas som typiskt kvinnliga. Regeringarna bör därför påverkas att utarbeta och genomföra en konkret politik som stärker kvinnornas ställning och roll.
En icke önskad hög fruktsamhet påverkar individernas och familjernas hälsa och välfärd negativt, i synnerhet bland de fattiga, och utgör ett allvarligt hinder för sociala och ekonomiska framsteg i många länder. Kvinnor och barn är de främsta offren för oreglerad fruktsamhet. Alltför många, alltför täta, alltför tidiga och alltför sena graviditeter är en huvudorsak till dödlighet och sjukdom bland barnaföderskor, barn och spädbarn.
Trots att betydande framsteg har gjorts, saknar miljontals människor fortfarande tillgång till säkra och effektiva familjeplaneringsmetoder. År 2000 kommer ungefär 1,6 miljarder kvinnor att vara i en ålder då de kan föda barn, därav 1,3 miljarder i u-länderna. Kraftfulla insatser måste göras för att alla par och individer skall kunna utnyttja den grundläggande mänskliga rättigheten att fritt, på ett ansvarsfullt sätt och utan tvång bestämma antalet barn och tidsintervallen mellan barnen och få upplysning, utbildning och medel som krävs för att uppnå detta.
Under de kommande årtiondena kommer snabba förändringar att ske i befolkningsstrukturerna, med markanta regionala variationer. Det absoluta antalet barn och ungdomar i u-länderna kommer att fortsätta att stiga så snabbt att särskilda program kommer att bli nödvändiga för att svara mot deras behov. En åldrande befolkning är ett fenomen som många länder kommer att uppleva.
Den snabba urbaniseringen kommer att fortsätta att vara ett framträdande drag. Vid slutet av århundradet kan 3 miljarder människor, 48 % av världens befolkning, komma att bo i städer, ofta mycket stora städer. Integrerade utvecklingsstrategier för städer och landsbygd bör därför utgöra en väsentlig del av befolkningspolitiken.
Sverige har gjort pionjärinsatser inom biståndet till befolkningsprogram. Sverige var en av de första och största bidragsgivarna till internationella organisationer aktiva på detta område, såsom FNs Befolkningsfond (UNFPA) och den internationella familjeplaneringsfederationen (IPPF).
Mexico-konferensen 1984 bekräftade att enhällighet nu råder om befolkningsfrågornas betydelse för utvecklingsprocessen. Efterfrågan från u-länderna på stöd till deras befolkningsprogram har ökat betydligt. De tillgängliga resurserna och den nödvändiga kunskapen om dessa frågor har emellertid inte ökat i samma takt.
Med hänsyn till den vitala betydelse av folkökningsproblem och andra befolkningsfrågor, såsom den kraftigt ökade urbaniseringen samt betydelsen av familjeplanering för kvinnors frigörelse och hälsa, är det viktigt att Sverige fortsätter sin aktiva roll att underlätta för u-länderna att kunna genomföra sina befolkningsprogram. Därför måste familjeplaneringsprogram alltid ingå i biståndsarbete.
Det är mycket oroande att regeringen i propositionen nu föreslår en nedskärning av anslagen till UNFPA och till IPPF. Dessa organisationer behöver allt stöd de kan få för sitt betydelsefulla arbete. Sverige är en av de största bidragsgivarna och därför bör inte vårt bidrag urholkas då det har stor betydelse för att organisationernas insatser kan fortsätta på oförändrad nivå. Sverige bör i stället förmå andra länder att ge bidrag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av stödet till u- länderna när det gäller familjeplaneringsinsatser samt bidragen till de internationella organisationerna.
Stockholm den 20 januari 1993 Anita Persson (s) Maj-Lis Lööw (s)