Bland de områden där en ny verksamhet håller på att växa fram i Estland finns arbetsmiljön. En yrkesinspektion håller på att byggas upp delvis med svensk förebild. I december 1992 arrangerades en arbetsmiljökonferens i Tallinn med medverkan av bland annat den svenska arbetarskyddsstyrelsen. Där diskuterades även möjligheten av ett mer omfattande erfarenhetsutbyte liksom ett ömsesidigt utvecklingssamarbete.
Någon form av fast resurs för detta samarbete bör skapas där även övriga stater i de baltiska länderna kan vara intressenter liksom eventuellt Polen och andra tidigare öststater. Finansieringen måste till att börja med bli ett till större delen svenskt ansvar. Om biståndsmedel, arbetsmarknadsmedel eller andra anslag kan utnyttjas för detta ändamål måste bli föremål för närmare överväganden. En förutsättning är dock att kostnaden kan rymmas inom tillgängliga medel.
Vid ett gemensamt arbetsmiljöinstitut skulle svenska erfarenheter överföras till Estland och andra stater, i första hand Lettland och Litauen. Institutet skulle exempelvis arbeta med utbildning och personutbyte; arbetslivsfrågorna skulle kunna utvecklas i gemensamma forskningsprojekt m.m.
Ett sådant institut borde rimligen vara placerat så att kontakterna över Östersjön underlättas. På Gotland finns redan i dag etablerade kontakter med de baltiska staterna på många områden, kultur, transporter, jordbruk osv. Därför föreslås att möjligheterna till ett svensk-estniskt arbetsmiljöinstitut inrättas på Gotland. De forskningskontakter som behövs kan kanaliseras via högskoleutbildningen i Visby. Då översättning av lag- och förordningstexter torde bli en viktig del i arbetet kan visst samarbete med det översättar- och författarcentrum som nu skapas i Visby bli aktuellt.
Jag föreslår således att förutsättningarna för ett arbetsmiljöcentrum/institut på Gotland skyndsamt utreds.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förutsättningarna för ett arbetsmiljöinstitut på Gotland skyndsamt bör utredas.
Stockholm den 18 januari 1993 Ulla Pettersson (s)