Nedgången i sysselsättningen på grund av våra ekonomiska problem drabbar de flesta branscher hårt, men vissa branscher speciellt hårt. Trähusindustrin är ett sådant område. Den alltför stora produktionen av bostäder under 80-talets högkonjunktur gjorde att trähusindustrin växte alltför snabbt. Därför är också problemen idag mycket stora. När konjunkturen vänder, har denna industri en framtid om än i betydligt mindre omfattning jämfört med vad som gällde under den senaste perioden av högkonjunktur. Vi har råvaran och kunnandet och därför måste dessa fördelar tas tillvara, så att inte hela industrin raderas ut.
Från trähusindustrin har framförts tankar om export i form av bistånd. Det ligger onekligen mycket i dessa tankar. Även om vårt bistånd till andra länder skall vara så obundet som möjligt, är varubistånd både en hjälp till svårt utsatta länder och en hjälp till självhjälp i tider med hög arbetslöshet i Sverige. Biståndspolitiken har inte högsta prioritet bland svenska folket och välvilligheten sjunker i takt med att de egna problemen tilltar.
Vi har nu fått ett nytt biståndsmål i och med den hjälp vi lovat våra grannar i Baltikum. Här finns onekligen ett stort behov av bra bostäder och det i länder som har med Sverige jämförbara klimatförhållanden. Den svenska tekniken och de svenska normerna är mycket funktionella på andra sidan Östersjön.
En del av det svenska biståndet till Baltikum bör kunna avse stöd för uppförande av bostäder. Stödet kan då ges antingen i form av bidragsgåvor eller i form av exportkrediter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om biståndsinsatser som samtidigt kan ge arbete i den svenska trähusindustrin.
Stockholm den 20 januari 1993 Wiggo Komstedt (m)