Sverige bör kunna göra större insatser för uppbyggnaden i Baltikum och Östeuropa genom ökat bundet bistånd i form av prefabricerade småhus, byggnadsteknik i övrigt och jordbruksredskap.
Mål för bistånd
Det råder en närmast total uppslutning bakom viljan att vi i Sverige skall bistå Baltikum och våra grannar runt Östersjön. Som grannland har Sverige ett särskilt ansvar för att reformprocessen blir framgångsrik och till fördel för våra grannfolk.
Skall förhållandena i mottagarländerna förändras i en gynnsam ekonomisk, social och ekologisk riktning krävs omfattande, mångskiftande och väl anpassade biståndsinsatser. Sveriges biståndsgivning bör utgå ifrån mottagarländernas önskemål, behov och förutsättningar och ges utan förbehåll och krav på motprestationer.
Det utesluter inte att det kan finnas områden i en biståndsgivning som kan vara till ömsesidig fördel för givare och mottagare utan att det kommer i konflikt med de grundläggande målen för vår biståndsgivning och den obundna biståndsformen utifrån mottagarländernas förutsättningar och villkor. Det finns anledning att särskilt uppmärksamma en biståndsgivning där sådana ömsesidiga fördelar kan förekomma. I denna motion vill vi peka på två sådana områden i vårt bistånd till våra grannländer i öst.
Bygg småländska trähus i öst
I våra östliga grannländer föreligger ett stort behov av byggnation för bl a bostäder, skolor och vårdhem. Det gäller inte minst bostäder till de återvändande ryska soldaterna.
Parallellt med detta har vi i Sverige stora problem inom byggbranschen med kraftigt stigande arbetslöshet och betydande ledig kapacitet efter de senaste årens överdimensionerade byggsektor. Den förändrade situationen på bostads- och byggmarknaden har särskilt hårt drabbat den prefabricerade småhustillverkningen där snart samtliga husfabriker håller på att slås ut från marknaden. Detta får förödande konsekvenser för människorna i de småländska höglandskommunerna eftersom huvuddelen av småhustillverkarna finns lokaliserade där. Kommunerna hade redan innan byggkrisen betydande regionalpolitiska och sysselsättningspolitiska problem.
Samtidigt har dessa kommuner i sydost en direkt anknytning till Baltikum och länderna på andra sidan Östersjön genom sitt grannskap och sin närhet. De band som funnits i historien har också omedelbart efter frigöringsprocessen lett till ett intensivt kontaktutbyte mellan berörda områden. Såväl spontana hjälpinsatser som många andra exempel på gemensamt samarbete för utveckling finns. Ett stort problem är den betydande kapitalbrist som finns i öst.
Resurser i form av ökat bundet bistånd för att bygga småhuslägenheter, skolor eller vårdhem i öst skulle kunna vara till betydande fördel för båda parter. Det skulle ge arbete i den svenska småhusindustrin och 2--3 gånger så många i samhället i övrigt. Arbetslösheten skulle kunna minskas i Sverige och en värdefull industrikapacitet skulle kunna bevaras. Samtidigt ger byggandet välbehövliga jobb, bostäder och lokaler för vård, undervisning och service och främjar utvecklingen i öst.
Utveckla ett mekaniserat jordbruk i öst med svenska redskap
En modernisering och effektivisering av jordbruket i öst är en förutsättning för att lindra nöden och öka välfärden i de aktuella länderna i öst. Bristen på kapital motverkar en nödvändig mekanisering av jordbruken som därvid är nödvändig.
Samtidigt har vi i Sverige betydande problem inom industrin som tillverkar jordbruksmaskiner på grund av omställningen och neddragningen av det svenska jordbruket. Tillsammans med den djupa allmänna lågkonjunkturen skapar detta samma typ av svåra problem inom denna industrigren som för husfabrikerna. Ett exempel kan tas från Överums bruk som minskat sina anställda från ca 350 till 100 på de senaste två åren.
Där finns också ett projekt påbörjat i ovan nämnd riktning men det kan inte genomföras i brist på kapital i mottagarlandet. Med biståndsmedel blir det möjligt. Biståndsmedel i bunden form innebär att Överumsplogar kan levereras till öst och en utveckling av ett ömsesidigt industriutbyte med komponenttillverkning i framtiden kan starta.
Förslag
Regeringen bör därför vidtaga sådana åtgärder att biståndsmedel i kombination med arbetsmarknadsstöd kan avsättas i ovan nämnda två sammanhang för åtgärder till dubbelt meningsfull verksamhet för såväl mottagare som givare. Insatserna från BITS och SIDA bör också ges en sådan inriktning att de kan medverka till att de ovan anförda projekten kan förverkligas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en disponering av biståndsmedel till Baltikum och Östeuropa för byggnation och jordbruksinsatser.
Stockholm den 19 januari 1993 Agne Hansson (c) Marianne Jönsson (c)