Biståndet debatteras och dess effektivitet ifrågasätts. Det är naturligt, när så stora delar av u-världen är i djup kris. Vänsterpartiet har länge kritiserat det sätt på vilket biståndspolitiken förändrats under 1980-talet.
Det landramsfinansierade biståndet har minskat avsevärt och är nu bara en tredjedel av det totala biståndet.
Övriga anslagsposter (katastrofer, bistånd genom enskilda organisationer, miljöinsatser, skuldlättnadsåtgärder, humanitärt bistånd, energi, befolkningsfrågor, hälsovård, aidsbekämpning, handikappstöd, kvinnofrågor, kultur och massmedia, lantbruk och livsmedelsförsörjning, infrastruktur, undervisning, förvaltningbistånd osv.) har ökat kraftigt.
Det bilaterala bistånd som går genom andra organ än SIDA har ökat.
Detta har inneburit en uppsplittring på en mängd särskilda insatser utspridda i ett 90-tal länder, och samtidigt har det lett till att allt större del styrs av regeringen. Det är ju landramarna som riksdagen beslutar om, och dess beslut har sålunda kommit att styra allt mindre av del av det bilaterala biståndet. Ansvarsfördelningen mellan regeringen och de biståndsförmedlande myndigheterna och dessa sinsemellan har blivit oklarare.
1980-talets skuldkris har lett till att allt mer av det landprogrammerade biståndet tagits i bruk för importstöd och nödhjälp till offren för IMFs strukturanpassningsprogram. Biståndet har skuldanpassats.
De sammantagna effekterna har blivit att utvecklingsorienteringen försvagats. De av riksdagen fastlagda fem biståndsmålen har urholkats. Målet resurstillväxt har kommit att dominera och den har reducerats till ekonomisk tillväxt mätt i BNP/inv. Det är ett uselt mål, som inte innefattar exempelvis förstöring av naturresurser eller mänskliga resurser.
Riksdagen måste få bättre insyn i biståndspengarnas användning och större inflytande.
Kritiken av biståndet
Debatten om biståndet har praktiskt taget endast gällt de 19 programländerna eller samarbetsländer, som de numera kallas, och storleken på landramarna för dessa länder. Men 1991/92 omfattade landramarna endast 3 447 375 kronor av det totalt utbetalda bilaterala biståndet, som var 8 919 382 kronor.
Allmänhetens insyn i biståndet är sålunda mycket liten -- i det multilaterala biståndet är den nästintill obefintlig. Hur många känner till att 35 procent av Världsbankens projekt misslyckas? Hur mycket svenska biståndspengar som satsats som kapital i banken? Vilken som är effektivast, SIDA eller Världsbanken?
Om de frågorna inte utreds, blir kritiken av det svenska biståndet så galen som Expressens i ett reportage från Moçambique den 2 februari. Tidningens reporter såg en tysk båt lossa sockersäckar, som han senare såg på marknaden märkta ''EG-gåva till Moçambiques folk''. Det använde han som ett av flera exempel på hur dåligt och korrumperat det svenska biståndet är. SIDA fick skulden för uselt EG-bistånd.
Biståndet måste göras mycket mer öppet för kritisk granskning, och det gäller inte bara enstaka projekt inom landramarna, utan hela biståndet.
Effektivare bistånd
Att mäta biståndets effekter är svårt. De biståndspolitiska målen är allmänt formulerade och låter sig inte operationaliseras. Resultaten är endast undantagsvis så klara att de kan tjäna som målstyrare. Ofta är de osynliga. Kortsiktiga resultat kan försvinna på längre sikt. Enstaka projekt kan vara lyckade men förvrida den samhällsekonomiska utvecklingen.
En bättre och mer detaljerad biståndsstatistik och resultatuppföljning kan bidra till en mer ingående analys av biståndsprocessen och dess effekter.
Biståndets effekter måste också bedömas med hänsyn till andra faktorer som påverkar mottagarens utveckling, både inhemska och internationella.
Regeringens förslag
De förslag till bättre styrnings- och samordningsformer i biståndet, som regeringen nu lagt fram, innehåller inga åtgärder för att analysera och förbättra effektiviteten. Dessa svåra problem hänvisas till den nyligen inrättade kommittén för utvärdering och analys. Samarbetsländernas roll förbigås.
Regeringen föreslår:att indikativa planeringsramar ska ersätta nuvarande avtalsfästa landramar, att importstödet bryts ur landramarna och integreras med betalningsbalansstödet (skuldlättnader), att landstrategier införs som nytt styrnings- och samordningsinstrument, att biståndets fältrepresentation integreras med UDs.
Regeringen utlovar en tydligare redovisning till riksdagen av det samlade samarbetet med mottagarländerna.
Vidare ska ansvaret för världsbanksfrågor återföras från finansdepartementet till UDs biståndsavdelning. Detta välkomnar vi -- vi har ju i flera år begärt denna förändring, eftersom u-ländernas skuldfrågor bör handhas där den bättre u-landskompetensen finns. Vi anser emellertid att detta även ska gälla vid skuldförhandlingarna i Parisklubben. Här ska inte Exportkreditnämnden utan UDs biståndsavdelning representera Sverige.
När det gäller de övriga förslagen till organisatoriska förändringar, ställer vi oss delvis kritiska. De tenderar att ytterligare stärka regeringens styrning. Vi ser dem som ett led i den ideologiska omformning av biståndet som klart syntes i årets budget, i det sätt på vilket regeringen vill skära ner biståndet.
Indikativa planeringsramar
Att avskaffa de avtalsfästa landramarna skulle visserligen leda till ökad flexibilitet men också till större osäkerhet på mottagarsidan. Det kan skada långsiktigheten -- i synnerhet som flexibiliteten skulle innebära att outnyttjade landanslag skulle kunna överföras från ett budgetår till ett annat. Det betyder att regeringen kommer att kunna ''korrigera'' riksdagens beslut. Det har inte någon större betydelse för att minska de stora reservationerna -- dessa finns inte på programlandsbiståndet utan på det multilaterala biståndet. Riksdagens inflytande över biståndets användning minskar. Vi avvisar förslaget. Istället för att minska riksdagens inflytande, bör det stärkas. 1980-talets trend måste brytas.
Importstödet
Om importstödet bryts loss ur landramarna (eller de indikativa planeringsramarna) och läggs samman med betalningsbalansstödet, blir det regeringen som beslutar, och det skulle då ske från fall till fall. Importstödet skulle förlora sin långsiktighet, som är särskilt viktig nu, när flera av mottagarländerna ska klara övergången till marknadsekonomi.
En annan följd blir att importstödet blir villkorat av att mottagarlandet träffar en uppgörelse med Internationella valutafonden (IMF) om ett strukturanpassningsprogram. Det är ju i sådana fall som betalningsbalansstöd kommer ifråga.
Vi avvisar förslaget. Det svenska biståndet ska inte knytas ännu mer till IMFs villkor. Istället bör de pengar som nu satsas på betalningsbalansstöd användas för att stödja ekonomiska reformer i u-länder, oavsett om IMF medverkar eller ej.
Landstrategier
Regeringen vill att ansvaret för utarbetandet av landstrategier ska ligga hos UDs biståndsavdelning. Motiveringen är klart politisk. Det handlar om -- som det står i propositionen -- ''att regeringen får en mer framträdande roll i ett betydligt tidigare skede'' än nu. Först ska den politiska inriktningen beslutas, först därefter ska dialogen föras med mottagarländerna.
Landstrategierna måste bli långsiktiga men samtidigt vara flexibla med tanke på de snabba förändringar som sker i u-världen.
Enligt vår uppfattning är det mottagarländerna som måste ta huvudansvaret inför sina medborgare för hur biståndet används och hur olika givares bistånd samordnas. Deras kapacitet bör stärkas i detta avseende.
Biståndssamarbetet är just samarbete, en ständigt pågående dialog -- med både regeringar, organisationer och andra folkliga företrädare. Det är i denna som förändringarna i mottagarländerna inregistreras och biståndet kan anpassas. Landstrategierna kan emellertid bli ett verkningsfullt medel i biståndsprocessen, om de utarbetas ''från botten''. Mycket beror på hur de ''intressentmöten'' utformas, som föreslås som ett led i arbetet, om alla kunskaper och erfarenheter, som finns på SIDA, hos fältarbetare, enskilda organisationer, u- landsforskare m.fl. tillvaratas.
I sitt remissvar framför Afrikagrupperna tanken att intressentmötena skulle kunna utformas som öppna hearings, som bidrag till den offentliga debatten om biståndet. Det är en idé som bör prövas. Sådana hearings skulle också kunna bli värdefulla för riksdagens arbete med biståndsfrågorna.
Integrerad fältrepresentation
Regeringen föreslår att ambassader och biståndskontor integreras i programländerna, med en chef. Härmed skulle rationaliseringsvinster kunna göras. Förslaget är emellertid inte färdigarbetat utan ska beredas ytterligare. Ansvarsförhållandena gentemot respektive hemmamyndigheter är oklara.
Mycket kommer att bero på hur rekryteringen av cheferna kommer att ske. Dessa som på en gång ska vara ambassadörer och biståndschefer måste ha gedigen kunskap och erfarenhet av u-lands- och biståndsfrågor. Befattningsbeskrivningen bör godkännas av SIDA, som även bör få påverka regeringens utnämning.
En alternativ lösning vore inrättande av regionala ambassader, som SIDA räknar med skulle ge en samlad besparingseffekt på uppemot 20 miljoner kronor.
Synen måste vidgas
De förslag som regeringen nu lagt fram, gäller endast samordning och styrning av det bilaterala svenska biståndet. Vi anser att det behövs ett vidare synsätt. Om biståndet ska kunna fylla sina funktioner och bli effektivt, måste även biståndets möjligheter analyseras. U-ländernas villkor har försämrats i flera viktiga avseenden. Skuldkrisen har inneburit en åderlåtning, när många av dem tvingats avsätta hälften eller mer av sina exportinkomster för att betala skuldtjänsten. Prisraset på råvaror och i-ländernas växande protektionism har försämrat u-ländernas bytesvillkor och vidgat klyftan u-land--i-land. Krig och konflikter har raserat mycket av det som byggts upp och drivit miljoner på flykt.
Detta kräver mer än organisatoriska och administrativa förändringar. Vänsterpartiet har under en rad av år föreslagit en utredning av Sveriges relationer med u- länderna ur detta vidgade perspektiv. Vi anser att det behövs en övergripande u-landspolitik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överföring av ansvaret för förhandlingarna med Parisklubben från Exportkreditnämnden till UD,
2. att riksdagen avvisar regeringens förslag att ersätta landramarna med indikativa planeringsramar för det bilaterala biståndet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om importstödet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utarbetandet av landstrategier,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ''intressentmöten'' i form av öppna hearings,
6. att riksdagen avvisar regeringens förslag om integrerad fältadministration,
7. att riksdagen hos regeringen hemställer om förslag om regionala ambassader.
Stockholm den 16 april 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v)