Ny demokrati har i tidigare motioner (1991/92:U7, U9) föreslagit att sanktionerna mot Sydafrika upphävs. Enligt Ny demokratis mening bör Sverige inte längre försvåra den demokratiska och ekonomiska utvecklingen i Sydafrika genom en föråldrad sanktionspolitik utan upphöra med såväl handelssanktionerna som investeringsförbudet. Ny demokratis ståndpunkt har hittills inte vunnit gillande i riksdagen.
Sedan Sydafrikafrågan senast behandlades i riksdagen har läget förändrats och det finns därför nu anledning att ompröva om sanktionerna verkligen måste bibehållas.
Fria val kommer att hållas i Sydafrika senast under första kvartalet 1994. För att inte försvåra möjligheterna för en ny regering att klara sin grannlaga uppgift att bygga upp ett mångkulturellt och fritt Sydafrika är det nödvändigt att snarast ta bort hindren för ökade investeringar och ett positivt handelsutbyte med Sydafrika. Arbetslösheten är besvärande stor i Sydafrika och snabba och kraftiga investeringar är nödvändiga för att råda bot på detta problem. En kraftig minskning av arbetslösheten är faktiskt det bästa sättet att få slut på oron och motsättningarna i landet.
Under senare tid har utländska företag, konkurrenter till de svenska, ökat sina investeringar i landet. Dessutom sker nyetableringar av utländska företag i en inte ringa omfattning. Konkurrenterna har fått ett försteg framför de svenska företagen. De svenska sanktionerna har uppenbarligen en konkurrenshämmande inverkan, vilket knappast kan anses förenligt med principerna om näringsfrihet och fri konkurrens.
Det är hög tid att upphäva lagen om förbud mot investeringar i Sydafrika och övriga sanktioner som riktas mot Sydafrika.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen omedelbart upphäver lagen om förbud mot investeringar i Sydafrika,
2. att riksdagen omedelbart upphäver lagen om rätt för kommuner och landstingskommuner att vidta bojkottåtgärder m.m. mot Sydafrika,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att alla former av sanktioner riktade mot Sydafrika snarast måste upphöra.
Stockholm den 9 december 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Simon Liliedahl (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) Christer Windén (nyd)