Sammanfattning
1. Sverige bör på allt sätt verka för minskad svensk, europeisk och internationell tillverkning av och handel med vapen.
2. Lagen bör inledas med föreskrift om förbud mot utförsel av krigsmateriel i enlighet med nu gällande lag.
3. Lagen bör inte ge utrymme för generellt tillstånd att exportera vapen till något land.
4. Dispens från exportförbudet bör endast kunna lämnas till ett lands försvar av sitt eget territorium. Förbudet bör upprätthållas att exportera krigsmateriel till land som befinner sig i krig och/eller som undertrycker mänskliga rättigheter.
5. Sverige skall inte under några villkor leverera krigsmateriel i strid med beslut av ESK.
6. Självfallet skall förbudet för vapenexport även gälla aktiebolag.
7. Utskottet ombedes utarbeta lagändring och kommentarer.
1. Minskad vapenproduktion och säker nedrustning
Sverige behöver ett försvar och en försvarsindustri så länge det finns risk att vi kan bli angripna. Vårt bästa försvar är emellertid att arbeta för en rättfärdig ekonomisk världsordning och att göra allt för att nå målet: en värld utan vapen. Ju mer vapentekniken utvecklas och ju fler vapen som säljs, desto osäkrare och fattigare blir världen.
I Europarådet 1989 ställde sig flertalet av de svenska partierna bakom långtgående krav på att medlemsstaterna bl.a. arbetar för minskad, bättre kontrollerad vapenexport till u-länderna. Sveriges kamp för allmän och total nedrustning måste fortsätta! En stor risk ligger i att länder som rustar ned och som är i allvarlig ekonomisk kris säljer vapen utan urskiljning till högstbjudande. Det har visat sig att det krävs kompetens och pengar för att på ett säkert sätt oskadliggöra vapen, säskilt kärnvapen och kemiska vapen. Kortsiktigt kostar det mer, d v s det blir fler arbetstillfällen, när man förstör vapen än när de tillverkas. Den kompetens som finns inom vapentillverkarna och militären kommer att behövas i nedrustningen. Kemivapenförhandlingarna i Genève, Sovjetunionens nedrustning och Frankrikes och USAs glädjande temporära stopp för kärnvapenprov kan frambringa en ny, kvalificerad yrkesgrupp som arbetar för ökad säkerhet genom att montera ned och förstöra krigsmateriel. I hela mänsklighetens intresse borde detta göras lika lönsamt som att tillverka och sälja vapen. Sverige bör i olika internationella fora verka för resurser till denna viktiga uppgift. Staten bör göra det ekonomiskt möjligt för freds- och konfliktforskare att arbeta fram planer på hur nedrustning bäst organiseras och praktiskt kan gå till.
Sverige bör på allt sätt verka för minskad svensk, europeisk och internationell vapenhandel och för användandet av dessa resurser för en säkrare värld. Detta bör komma till tydligt uttryck i riksdagens beslut om krigsmateriel.
2. Lag om förbud mot utförsel av krigsmateriel
Det är viktigt att fortfararnde se all svensk vapenhandel som ett undantag, som kräver dispens från regeringen i varje särskilt fall, i enlighet med preciserade regler.
Lagen bör inledas med föreskrift om förbud mot utförsel av krigsmateriel, upplåtelse och överlåtelse av rätt att utom riket tillverka krigsmateriel, avtal med någon utom riket om utveckling av krigsmateriel och metod för framställning av sådan materiel, avtal med någon utom riket om utveckling av krigsmateriel och metod för framställning av sådan materiel, bedrivande av militärt inriktad utbildning inom riket av utländsk medborgare och marknadsföring av krigsmateriel.
Dessa bestämmelser inleder nu gällande lag.
3. Ingen generell rätt att exportera vapen till EG-länder
Varje tillstånd för marknadsföring, samarbete och export av krigsmateriel skall vara ett undantag, även till neutrala stater, Norden och EG-länderna. Dispensgivningen bör vara ytterst restriktiv.
Kriterium för utförseltillstånd är enligt propositionen att exporten ska behövas för det svenska försvaret och säkerhetspolitiken. Vidare får exporten inte stå i strid med principerna och målen för svensk utrikespolitik. Dessa kriterier tolkas av propositionen som att det nu råder generellt tillstånd att exportera vapen till de traditionellt neutrala länderna i Europa, till Norden och EG-länderna.
Jugoslavien tillhörde tillsammans med Sverige den s k NN-gruppen av neutrala och alliansfria stater i Europa. Detta land har under lång tid varit en av den svenska vapenindustrins största och pålitligaste kunder. Under 80- talet uppgick den svenska vapenexporten dit till mer än 1,6 miljarder kronor. Bofors har levererat fartygskanoner, vapensystem till luftvärnsvagnar, ammunition och robot 15 till den federala jugoslaviska krigsmakten. Så sent som första halvåret 1991 gav den dåvarande regeringen flera tillstånd för export av krigsmateriel till Jugoslavien. Detta bevisar att man också genom vapenhandel till neutrala länder riskerar att vara med och sprida död och förintelse.
Sverige har lämnat in en ansökan om medlemskap i EG. Riksdagen slog senast våren 1992 fast att den svenska militära alliansfriheten ska bestå. Av EG-kommissionens avi framgår att förhandlingar kan upptas om medlemskap, inte i EG, men i Europeiska Unionen (EU), i enlighet med Maastricht-avtalet, när detta ratificerats av samtliga EG- stater och när budgeten fastställts. Sverige ska därvid ge ''specifika och bindande'' försäkringar om sitt deltagande i den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Det står inte klart att detta är förenligt med vår militära alliansfrihet.
För närvarande råder osäkerhet både om huruvida EU kommer att ratificeras av EG-länderna och om medlemskapsförhandlingar kan komma att påbörjas även om Maastricht inte ratificeras. Det går alltså inte att visa att samverkan med EG/EU står i överensstämmelse med Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik.
Lagen bör inte ge utrymme för generellt tillstånd att exportera vapen till något land. Dispensgivningen bör vara ytterst restriktiv.
4. Aldrig vapenhandel med stater som krigar utanför sitt eget land eller som undertrycker mänskliga rättigheter
De gamla kolonialmakterna i Europa är inte främmande för att med vapenmakt försvara ''sina'' intressen utanför det egna landet. Detta bör aldrig kunna ske med svenska vapen. Dispens från exportförbudet bör endast kunna lämnas till länder som enbart rustar sig för att försvara sitt eget territorium. Förbudet att exportera krigsmateriel till land som befinner sig i krig bör strikt upprätthållas. Dispens skall inte kunna ges till länder där mänskliga rättigheter undertrycks och där människor t ex inte har rätt att demonstrera mot import av vapen från Sverige.
5. Sverige skall inte under några villkor leverera krigsmateriel i strid med beslut av ESK
Sverige blir i december i år ordförande i CSCE, den Europeiska konferensen om säkerhet och samarbete, på svenska förkortat till ESK. Detta är enligt mångas uppfattning det forum som har de bästa förutsättningarna att stärka den europeiska säkerheten. Självfallet får Sverige aldrig leverera vapen när ESK har beslutat om sanktioner mot ett land. Detta bör klart framgå av riksdagsbeslutet.
6. Neutralitetsreglerna: självfallet skall förbudet för vapenexport även gälla aktiebolag
Propositionen åberopar Haagkonventionen från 1907 om förbud för en stat som deklarerat sig neutral att exportera vapen till ett krigförande land. Propositionen synes dra slutsatsen att detta förbud inte skulle omfatta privata vapentillverkare.
Mycket har dock hänt sedan 1907. Krigsmaterielexporten har reglerats allt hårdare även i fredstid, långt över de förbud som gällde i 1907 års konventioner.
Juristen Rolf Lindholm, UD, påpekar i en artikel i DN 14/8-92, att man numera i folkrättslitteraturen finner stöd för att all vapenexport från neutrala stater är förbjuden till krigförande stater. ''Privat'' krigsmaterielexport förekommer endast illegalt.
Resonemanget i propositionen är därför märkligt. Man tycks lämna fältet fritt för svensk export från den krigsmaterieltillverkande industri som bedriver verksamhet i bolagsform, så snart tillverkarens affärsmässiga verksamhet inte står under regeringens kontroll. Därigenom skulle Sverige bryta mot folkrättens förbud mot export av krigsmateriel till krigförande länder. Riksdagen måste försäkra sig om att lagen ändras så att detta inte kan ske.
7. Lagändring
De förslag som lämnats här kräver ändring i lagtexten och i vissa fall förtydligande kommentarer. Utskottet ombedes utarbeta erforderliga lagändringar och kommentarer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minskad vapenhandel och säker nedrustning,
2. att riksdagen beslutar att 1 § lagen om förbud mot utförsel av krigsmateriel skall fortsätta gälla i enlighet med vad som anförts i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om restriktiv dispensgivning, utan undantag för något land,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vapenexport till länder som undertrycker mänskliga rättigheter och/eller är beredda att kriga utanför sitt eget territorium,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att följa beslut i ESK,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om neutralitetsreglerna.
Stockholm den 7 oktober 1992 Birgitta Hambraeus (c)